MARKO TODOROV/CROPIX Cropix
MANCE ZA SN

Dvojica Dinamovih igrača na radaru Rijeke: ‘Bilo je planova, ali ništa nećemo raditi na brzinu‘

Sportski direktor se osvrnuo i na raritetnu prodaju čak trojice dobrih golmana u zadnjih 18 mjeseci
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 30. siječanj 2021. 15:02

U posljednjih godinu i pol, Rijeka je prodala čak trojicu pouzdanih vratara. Najprije je, u ljeto 2019. godine, otišao Simon Sluga (27) u engleski Luton, prošloga je ljeta Ivan Pandur (20) preselio u talijansku Veronu, a u četvrtak je zgotovljen i prelazak 22-godišnjeg Ivana Nevistića u Dinamo, uz napomenu da Nevistić ostaje na Rujevici na posudbi do ljeta.

Sportski direktor Rijeke, Ivan Mance (37), ovako komentira raritetnu prodaju čak trojice dobrih vratara u zadnjih 18 mjeseci...
- Dodamo li da smo prije njih prodali i Ivana Vargića (33), u posljednjih smo pet godinu ostali bez čak četvorice izvrsnih čuvara mreže. U međuvremenu je i Andrej Prskalo (33) bio najbolji vratar Prve HNL u sezoni kad smo osvojili dvostruku krunu, što je svakako dokaz da smo posljednjih godina bili stabilni s vratarima. A ta naša dobra priča s vratarima nekako se poklopila s mojim umirovljenjem, otkad sam prestao braniti nemamo problema s vratarima, ha, ha - duhovito je napomenuo nekadašnji vratar Rijeke.

U čemu je tajna kvalitetnih vratara na Rujevici?
- Odlično se radi s vratarima, počevši od nogometne škole, a imamo i dobro razvijenu skautsku službu, pomno se prate nadareni golmani i onda dovode u klub. U prvoj momčadi s njima kvalitetno radi Gojko Mrčela, a iznimno je važno što našim vratarima dajemo mir, nemaju nikakav pritisak, niti se na njih upire prstom možebitne krivnje. Pogreške su sastavni dio nogometa, vratarske se pogreške najviše vide, stoga ih ne želimo i dodatno opterećivati. K tome, svi su spomenuti vratari fantastične osobe, pozitivnoga karaktera, radni su i uporni, pa ih je sve to, uz neprijepornu nadarenost, dovelo u poziciju da budu bolji od ostalih, da naprave razliku u odnosu na druge hrvatske vratare.

image
ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX Cropix

Kako ćete na ljeto nadomjestiti Nevistićev odlazak?
- Nije lako nadomjestiti vrhunskog vratara i još boljeg čovjeka. A prednost ovoga transfera je u spoznaji da imamo vremena do ljeta za pronalazak rješenja. S nama je i dalje iskusni Prskalo, tu je i Nigerijac David Nwolokor (25), ozlijeđen je i nadamo se da će se uskoro oporaviti. Kako sad stvari stoje, u njima ćemo dvojici tražiti rješenje za sljedeću sezonu, iako nije isključeno da investiramo novac u dovođenje nekog kvalitetnog vratara.

Imena ne mogu reći

Je li vam na “radaru” možda i nadareni Šibenčanin Nediljko Labrović (21)?
- Pratimo neke mlade i talentirane vratare, ali nismo još odlučili hoćemo li uopće nekoga dovoditi. Imamo povjerenje u Prskala i Nwolokora, tijekom proljeća definirat ćemo stav oko vratara...

A je li u planu možda dovođenje Dinamove pričuve Danijela Zagorca (33)
- Ne, sigurno ne. O tome uopće nije bilo razgovora. Poštujem Zagorca kao vratara i čovjeka, ali imamo u svlačionici njegova vršnjaka, klupsku legendu Prskala. U planove nam se ne uklapa dovođenje starijeg vratara i bude li netko uopće došao, bit će to mladi vratar.

Spominje se da ćete dovesti dvojicu Dinamovih nogometaša. O kome je riječ?
- Kako sad stvari stoje, ništa neće biti ove zime od toga, u ovom prijelaznom roku neće biti takvih transfera, iako je bilo nekih planova. Ne mogu vam reći imena, pričekat ćemo ljeto, pa ćemo vidjeti što će se događati i u Dinamu i kod nas. I onda ćemo reagirati i pokušati pronaći zajednički jezik sa zagrebačkim klubom. Ne želimo ništa raditi na brzinu, nećemo uzimati igrače samo zato da bismo ih uzimali, nego se moramo usredotočiti na one koji su nam doista potrebni i koji će se kroz naš sustav do kraja razviti kao igrači i na kraju priču završiti nekim inozemnim transferom.

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix

Ne biste, dakle, uzimali igrače na posudbu, nego biste ih odmah otkupili od maksimirskog kluba?
- Da, bili bi to definitivni transferi, poput nedavnog dolaska Roka Jurišića. U obzir dolazi transfer sličan tome, dakle, dolazak nekog mladog i nadarenog igrača, ali nije isključeno ni da će nas zanimati neki nogometaš s prvoligaškim iskustvom na kojeg Dinamo više neće računati, a istodobno bi naša procjena bila da nam može pomoći. Poput nekad Kramarića, Tomečaka...

Hoćete li otkupiti ugovore dinamovaca na posudbi Kulenovića i Menala?
- Naravno da postoji i ta mogućnost, pričekat ćemo do kraja sezone i odlučiti. Moramo biti mudri i pametni jer to bi za nas bila velika investicija. Obojica su, igrački i ljudski, zaslužili da najozbiljnije razmišljamo o otkupu njihovih ugovora, ali o tome ćemo razgovarati pred kraj sezone.

Može li se Rijeka ove sezone uključiti u borbu za naslov?
- Ne zanosimo se. Ljetos smo za cilj postavili ulazak u skupinu Europske lige i afirmaciju mladih igrača i u tome smo uspjeli. Nek’ me se pogrešno ne shvati, nećemo mi odustati od borbe za sami vrh, ali ne smijemo “trčati pred rudo” i nerealno postavljati neke teško ostvarive ciljeve. Idemo utakmicu po utakmicu, tako već godinama funkcioniramo i dobro nam ide, stoga nema razloga da mijenjamo klupsku politiku. Ništa ne želimo, dakle, najavljivati putem medija, nikakve senzacije, idemo dan po dan, kolo po kolo, sad nas zanima samo nedjeljna utakmica protiv Gorice.

Ta vam momčad baš i ne leži. Nakon jednog poraza u Velikoj Gorici s riječke je klupe otišao i opjevani Matjaž Kek...
- Da, ovih se godina pokazalo da nam je Gorica nekakva “crna mačka”. Ali, nadam se kako je stiglo vrijeme da i ta “crna mačka” nastrada... - podvukao je Ivan Mance.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. rujan 2024 06:01