Foto: Tea Cimas / CROPIX
PROGNOZE STRUČNJAKA

DVOJICA TRENERA KOJI SU VODILI SVA ČETIRI NAJVEĆA HRVATSKA KLUBA ZA SN NAJAVILA DAN DERBIJA Ćiro: 'Dobio sam otkaz u Hajduku, ali naredio je Sanader'

VELIKA SUBOTA Samo su dvojica trenera sjedila na klupama četiri najveća hrvatska kluba, čiji su međusobni sudari na rasporedu danas
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 29. veljača 2020. 14:13

Može se uživati u ovoj našoj HNL. Vodi se velika bitka za Europu, na dnu su pak mačevi ukršteni u potrazi za ostankom. Svako kolo nudi niz uzbuđenja, zanimljivosti, neizvjesnosti... Kad razgovarate s ljubiteljima nogometa u Hrvata, većina nam kaže da im je milije gledati nogometna zbivanja u HNL-u nego na drugim europskim pozornicama, uključujući i lige Petice.

Ovo kolo posebno strši, sudara se “velika četvorka”. Danas su na programu dva velika derbija. U Maksimiru Dinamo dočekuje Rijeku, u Gradskom vrtu Osijek prima u goste Hajduk. Modre su ranili Riječani u Kupu, spremaju im pakleni uzvrat, žele vratiti milo za drago. Osijek pak želi zaustaviti zahuktali Tudorov Hajduk. Vitezovi slavonske ravni hoće pokazati da su bolji od Majstora s mora. Kad je “velika četvorka” hrvatskog nogometa u pitanju, onda dva imena ulaze u arhivu...

Ma idi ti...

Kad smo čilog 85-godišnjaka Blaževića pitali koji klub pamti po dobrim, a koji po lošim uspomenama, kazao je u svom stilu...

- Sine, ja bih se uvrijedio da me nisi nazvao prije ovog kola kad igra “velika četvorka”, a trenirao sam ih sve... Koji klub pamtim po lošim uspomenama? Niti jedan! Svuda mi je bilo dobro, sa svim predsjednicima i suradnicima koji su mi uvijek držali leđa. Osim možda u Hajduku, kad Branko Grgić nije stao iza mene. Nemam pravo da nešto lažem da, ne daj Bog, nekoga ne uvrijedim - kazao nam je Ćiro.

Rijeka, 280513.
Stadion Kantrida.
Odrzana je humanitarna akcija Dan rijeckog nogometa u organizaciji Rijeckog sportskog saveza, Novog lista i HNK Rijeka. 
U sklopu akcije odigrana je nogometna utakmica izmedju sadasnje ekipe HNK Rijeka i All Star ekipe HNK Rijeka. Sakupljena sredstva namjenjena su mladim rijeckim sportasima s invaliditetom.
Na fotografiji: Neno Gracan, Ciro Blazevic, izbornici All Star ekipe i fizioterapeut Bruno Greblicki.
Foto: Tea Cimas / CROPIX
Foto: Tea Cimas / CROPIX

Onda smo ga pitali nešto nakon čega je poskočio na stražnje noge. Naime, željeli smo da nam veli gdje je napravio najveći uspjeh, a gdje je bilo slabo, je li negdje zaslužio otkaz? Ovaj drugi dio pitanja nije mu legao...

- Otkaz? Pa što je tebi? Ma idi ti... Znaš već gdje, ha-ha-ha... Ja da sam zaslužio otkaz?! Da, dobio sam otkaz u Hajduku. Ali znaš zašto? Naredio je Sanader! Iz Hajduka, međutim, nosim jako lijepu uspomenu, imao sam na treninzima po tri i četiri tisuće ljudi. Žao mi je što mi Branko Grgić nije dopustio napraviti posao kako treba. Teško je napraviti nešto kad predsjednik ne stoji iza tebe.

Kad se radi o najboljem poslu, onda je jasno...

- Ne mogu niti s jednim drugim poslom komparirati ono što sam napravio u Dinamu. S Dinamom sam osvojio nezaboravni naslov 1982. godine, nakon 24 godine donio sam naslov prvaka u Zagreb. Zahvalan sam posebno i Rijeci. Rijeka je bila moj trampolin! Tamo sam također napravio sjajan posao, zahvaljujući njemu došao sam u Dinamo. Osijek sam pak spasio na čudesan način. Bilo mi je jako lijepo u Osijeku, kod pokojnog Antuna Novalića.

Iz povijesti smo se prebacili na današnje teme. Što Ćiro misli o današnjim trenerima “velike četvorke”, Bjelici, Tudoru, Rožmanu i Kuleševiću?

- Bjelica i Tudor imaju stanovitu reputaciju. Ova druga dvojica mladi su treneri, ali su sigurno dobri. Rožman je Slovenac, ali dobar je, makar je tehnologija hrvatskih trenera najbolja na svijetu.

Dobro, tko je najbolji među njima?

- Nemoj me to pitati, jer pametan čovjek na to ne odgovara!

Vidite li među tim trenerima, danas-sutra, tu primarno mislimo na naše, hrvatskog izbornika?

- Ma daj, mi imamo najboljeg izbornika Zlatka Dalića, a mlad je. Vi novinari stalno nešto kopate, špekulirate. Dalić je najbolji! - zaključio je Blažević.

Nenad Gračan nam je poput Ćire također kazao da ni jedan klub ne pamti po lošim stvarima. Ali zna gdje mu je bilo najljepše.

- Najljepše trenutke sam proveo u Rijeci. Bio sam tamo tri godine, borili smo se za prvo mjesto. Da je tada postojao VAR, osvojio bih titulu. Ušli smo u Europu u vrijeme kad klub nije bio organiziran kao danas. Bilo je to vrijeme velikog entuzijazma, radio sam s ljudima u klubu koji su shvatili da se može napraviti sjajan rezultat, a imao sam i sjajne dečke u momčadi - kazao je u uvodu Gračan.

Kad se radi o Dinamu i Hajduku, kaže da su očekivanja uvijek bila drukčija, da je letvica uvijek bila postavljena jako visoko.

- Modri i Bili su drukčiji, i kad se pobjeđivalo, uvijek je bilo problema. Isto i kad se gubilo. Danas je slično. U Osijeku sam bio kraće razdoblje, u tzv. ligi za ostanak. Ostali smo u ligi. Zaista, ne mogu kazati bilo što loše za bilo koju sredinu.

Zagreb, 031016.
Double Tree by Hilton. 
Konferencija za medije izbornika U-21 nogometne reprezentacije Nenada Gracana.
Na fotografiji: Nenad Gracan.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX

Naravno, najbolji posao napravio je s Rijekom. A gdje je bio najgori posao?

- Jasno da sam s Rijekom napravio najbolje. Klub se podigao nakon svih tih godina borbe za ostanak u ligi. Nakon one godine kad nismo uzeli naslov, a trebali smo, otišlo je pet igrača, stvarali smo novi momčad, opet je bilo problema. No, opet smo ušli u Europu. U Rijeci sam proveo sjajne trenutke. Kad se pak radi o Dinamu i Hajduku, onda je priča drukčija. S Dinamom sam ušao u Europu, možda su rezultati s Dinamom mogli biti bolji. Ali s obzirom na situaciju koju sam zatekao, mislim da sam s Dinamom napravio mali iskorak. Nismo bili najbolji, ali bili smo u trci za vrh. Nakon toga se sve poremetilo i otišlo u drugom smjeru.

U kojem?

- Radilo se puno pritiska. Bilo je puno važnije tko igra, a tko ne igra, nego kakvi su rezultati. Sjećam se kad smo ušli u tu Europsku ligu, samo se pričalo o tome tko će igrati, a tko ne... Nije se govorilo jesmo li se plasirali ili ne...

Kaže nam da je i u Hajduku bilo specifično.

- Imao sam s Kupom 11 pobjeda, onda je došla jedna nesretna kup-utakmica. Tada su došli oni “dečki Vatreni”, imali su drukčiju viziju. Tako da smo se nakon svih tih pobjeda razišli. Ali uredno, nikad nije bilo nikakvih repova. Kao trener u takvim situacijama baš ne možemo odlučivati.

Bivšeg dugogodišnjeg izbornika mlade vrste također smo pitali za mišljenje o današnjim trenerima “velike četvorke”.

- O Bjelici mogu najviše govoriti, jer njega najbolje znam. On je napravio sjajan posao s Dinamom. Pratim Rijeku, s Rožmanom je puno sigurnija, pogotovo nakon zimskih priprema, igraju disciplinirano, vidi se na terenu ono što trener želi. Tudor je dosta pragmatičan, probudio je na neki način igrače u Hajduku. Kvalitetan je trener. Kulešević je pak dobio priliku, u dobroj momčadi. Ali kod Osijeka uvijek ima nekih dječjih bolesti, to je već trebalo proći. Gube bodove od klubova koji su slabiji od njih, nisu u kontinuitetu.

Na pitanje tko je najbolji od četiri trenera, te tko bi mogao biti budući izbornik, Gračan će kazati.

- Po rezultatima svakako Nenad Bjelica. A kad se radi o budućem izborniku, onda je nekako logično da to bude Bjelica, jer on ima zaista najbolje rezultate. S Dinamom je napravio velike stvari i naglasio svoje trenersko znanje - zaključio je Gračan.

BLAŽEVIĆEVA PROGNOZA

Sva tri znaka su moguća u oba derbija. Ipak, Dinamo je favorit. Bjelici želim sreću, samo da ne bude bure! Makar u Zagrebu uvijek ‘nekaj puše’. Dinamo ima kvalitetnije igrače, ali kažem, ako nešto zapuše kao na Rujevici, tko zna. Tko će biti igrač derbija? Imam svoje favorite, ali neću ih kazati da ne uvrijedim druge. Ma, htio sam kazati da će igrač utakmice biti Livaković, ali bojim se da neće imati previše posla. Dinamo u sebi nosi revolt zbog poraza u Kupu, a revolt je u sportu veliki motiv, Modri će htjeti nadmašiti svoje kapacitete u želji da se revanširaju Riječanima.

Hajduk je u naletu, sad nema pravo napraviti krivi korak. Velika je hipoteka biti igrač i trener Hajduka. Splićani ne smiju omanuti. Mogli bi kompromitirati svoju drugu poziciju u prvenstvu. Osijek se pak želi priključiti u borbu za drugu poziciju, imaju svojih aduta. Konačno, to je derbi, a Osijek je uvijek goropadan u Gradskom vrtu. Ta utakmica je skroz otvorena.

GRAČANOVA PROGNOZA

Dinamu je ostalo samo prvenstvo, sigurno ih boli ispadanje iz Kupa od Rijeke, tako da će pokušati sve da dobiju današnji derbi. Modri su definitivno favoriti. Međutim, baš zbog toga, zbog te velike Dinamove želje, moglo bi se dogoditi da Rijeka iznenadi. Rožmanova momčad je u dobrom trenutku, u nekoliko utakmica zaredom nije primila pogodak. Bude li strpljiva i taktički disciplinirana, može napraviti dobar rezultat, sva tri znaka su moguća. O igraču utakmice ne može se pričati, tko bi to mogao znati?

Osijek i Hajduk? Također se ne mogu opredijeliti za fiks. Sve je apsolutno moguće. Ukoliko Osijek želi ostati u priključku kad se radi o borbi za drugu poziciju, mora uzeti bodove, ima imperativ pobjede. S druge strane, Hajduk je dobar. Posebno su Splićani neugodni iz kontranapada i polukontranapada. Izlaze s dosta igrača. Očekujem pravu šahovsku borbu s potpuno neizvjesnim ishodom.

BLAŽEVIĆ: Mamić mi je dvaput dao po 200.000 €, kao i Novalić za spas

U kojem je klubu Ćiro najbolje zaradio, a gdje su ga zakinuli?

- Kad sam s Dinamom osvojio prvenstvo nakon 24 godine, dobio sam - čvrsti stisak ruke! Ništa više. I ja i moji igrači. U Dinamu ništa nisam zaradio. Drugi put, kad je bio Mamić, s njim sam zaradio. Dao mi je dva puta po 200.000 eura. S Novalićem u Osijeku sam se dogovorio za 200.000 eura ako ga spasim. Spasio sam ga i jamio tih 200.000! Rijeka je bila limitirana. Hajduk također... Ali dobro, nitko me nije zavlačio.

GRAČAN Nikad nisam gledao samo na novac

Gdje je Gračan imao najbolji ugovor, jesu li mu negdje ostali dužni?

- Nikad nisam gledao samo na novac. Meni je na prvom mjestu bio trenerski poziv, a normalno da je uz njega dolazio i novac. Međutim, mislim da razumijete da bi sad bilo bez veze pričati gdje je financijski bilo najbolje, a gdje najlošije. Posao sam uvijek odradio najbolje što sam mogao, na tu temu samo to mogu kazati.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
03. svibanj 2024 07:24