TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix
ŽESTOKE SANKCIJE

Ekskluzivno: Bebekova karijera nakon Poljuda nije gotova, evo kakvu mu drakonsku kaznu spremaju!

Savez će odluku predstaviti kao jasnu poruku novog smjera, odnosno "čišćenja" starih struktura
Piše: Tomislav Juranović/Jutarnji listObjavljeno: 30. rujan 2021. 15:22

Iz Hrvatskog nogometnog saveza neslužbeno je rečeno da će u četvrtak navečer biti održan sastanak Disciplinske komisije HNS-a, koji će se voditi izjavama suca Ivana Bebeka, čije su privatne poruke nakon utakmice Hajduk - Lokomotiva izašle u javnost, a u kojima je komentirao svoj stav oko nedodijeljenog penala Hajduku, nakon sraza Livaje i De Haasa, ali i ukupnog suđenja Hajduku te neprimjerenih izjava na račun splitskog novinara Blaža Duplančića.

No, neslužbeno doznaje Jutarnji, kazna će biti drakonska, ali ipak neće prekinuti karijeru riječkog suca, što se do jučer očekivalo. Odluka o Bebeku će biti donesena danas navečer ili u petak ujutro.

- Jel' je i onaj sudac na utakmici PSG-a i Basaksehira, koja je prekinuta zbog komentara tog pomoćnog suca oko boje kože, kažnjen izgonom iz sudačkog svijeta? Nije. A ovaj veliki previd Ivana Bebeka nije ni približan tome - objašnjava istaknuti član iz vrha HNS-a.

image
NIKSA STIPANICEV/CROPIX Cropix

Poanta je, dakle, da će Bebek biti drakonski sankcioniran, ali ipak mu neće biti oduzeta sudačka karijera. To je ono što smo saznali u neslužbenim razgovorima s čelnim ljudima HNS-a, dok čekamo službeno priopćenje Saveza, odnosno odluke Disciplinske komisije HNS-a pod vodstvom Marka Smoleka.

- Postoji opcija od tri ili šest mjeseci, i ona će biti aktivirana, ali na koji točno rok, odlučit će "disciplinci" - doznajemo iz izvora unutar Saveza.

Postoji još jedna mogućnost, a to je da se Bebek 'pokaje' i prizna krivnju te da mu nakon toga drugostupanjska odluka bude umanjena.

Prevedeno, Bebeku će se uzeti u obzir činjenica da je sporni razgovor vodio privatno, ali i da je u njemu iznio osobni doživljaj. Premda je u njemu hajdukovce nazvao "mijaukovcima", a kolegu Duplančića "štenetom i smećem", HNS, barem koliko znamo, smatrat će to dijelom vlastite impresije nakon utakmice u vrućem izdanju, i pritom u privatnim razgovorima ne s instancama, već prijateljima i kolegama.

image
SRDJAN VRANCIC/CROPIX Cropix

Šef sudaca Bruno Marić, predsjednik HNS-a Marijan Kustić, kao i sudac Ivan Bebek, baš kao i, doduše, kompletno vodstvo HNS-a, u četvrtak se nisu javljali na novinarske upite, a s obzirom na večerašnju utakmicu Legije i Leicestera, u sklopu Europske lige, u kojoj je sudio baš Ivan Bebek, to je bilo i logično.

U petak ujutro, dakle, očekuje se konačni i službeni pravorijek vezan uz slučaj koji je uzdrmao cijeli HNL, a posebno Split i Hajduk. Činjenica da će HNS kazniti Bebeka daje do znanja kako će riječki sudac dugo "postiti", te kako će to Savez opravdati potrebom da se pošalje jasna poruka novog smjera "modusa operandi", kojim se želi ukazati da "čišćenje" starih i trulih struktura, no očito je da Savez nema namjeru doživotno sankcionirati suca zbog verbalnog delikta, očito smatrajući da je sporni detalj s utakmice Hajduka i Lokomotive na Poljudu ipak spadao pod ono slobodno područje sudačkog uvjerenja, u kojem Bebek može biti kriv, ali i ne mora.

Ostaje, pak, čekati da vidimo prave mjere Disciplinske komisije, no nakon svega što je Jutarnji saznao, vjerujemo da će konačna kazna za Bebeka iznositi tri do šest mjeseci suspenzije. Uglavnom, zviždaljka mu neće visiti s klina...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
15. travanj 2024 05:05