ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX
DOKAZ ZAJEDNIŠTVA

Emotivna posveta Nenada Bjelice: ‘Ovo je pobjeda za njega, neka se drži, nadam se da će ozdraviti...‘

‘Santini je u ovoj utakmici dobio bezbroj duela, stalno bio opasan i nezgodan za protivničku obranu‘
Piše: Darko RužićObjavljeno: 28. veljača 2021. 12:54

Iako su loše ušli u utakmicu s Varaždinom i sami sebi time stavili klip u kotače, ma pucali u koljeno, Bijelo-plavi su nakon što su ih domaćini doveli na rub poraza vodstvom od dva pogotka prednosti nakon prvog poluvremena pokazali svoje znanje, moć i karakter u nastavku igre.

Uspjeli su rezultat u potpunosti preokrenuti i osvojiti jako vrijedne bodove. Varaždin je već imao niz skinutih skalpova momčadima koje su s njim igrale, a bile u ulozi favorita. Pali su pred njim Hajduk, Rijeka i Gorica, a činilo se nakon prvog poluvremena, past će i Osijek. A onda je uslijedila opsada njihovog kaznenog prostora koju su organizirali Bijelo-plavi u drugih 45 minuta koja je završila s tri pogotka u mreži njihovog domaćina.

Prvo poluvrijeme u izvedbi momčadi trenera Nenada Bjelice bilo je loše, anemično i bezidejno. U napadu. Još je veći problem bio što su njegovi igrači domaćine ostavljali u razvoju napada na širokom prostoru, visoko na sredini igrališta, a onda su im pred očima sijevale njihove kontre i dva ubojita projektila koja su odsjela u mreži vratara Ivice Ivušića.

Bijelo-plavi su na odmor otišli smrknutih lica, kao pokisli. A onda, u drugom dijelu utakmice, sve se pomaknulo u pravom smjeru i otišlo na njihovu stranu. Pitanje dana je bilo što je to Nenad Bjelica učinio u vrijeme odmora, kakvu je jezikovu juhu servirao svojim učenicima i kako je od letargičnog društva dobio goropadnu momčad koja je u nastavku mljela i do kraja samljela svog protivnika.

- Ništa posebno. Uopće nisam podigao glas. Bilo je stvarno loše u prvom poluvremenu, a moglo je biti i lošije da je Varaždin postigao treći gol kojeg nije bilo zahvaljujući požrtvovnosti Danijela Lončara, koji je loptu izbacio gotovo sa same gol crte. Nisam igračima ništa govorio već sam odgovornost za ono što je bilo preuzeo na sebe. Pogriješio sam u pripremi utakmice, ne u psihološkom smislu već taktičkom, jer sam potpuno nešto drugo očekivao od Varaždina - pričao je nakon utakmice Bjelica.

Infuzija za momčad

Ipak, nije se dogodio bljesak Bijelo-plavih u nastavku bez njegove zasluge. Objektivan, kad treba kao što je i ovaj puta bio samokritičan, kao da je, a to nije kazao, uzviknuo u svlačionici “nema predaje”. Rastrčali su se njegovi igrači, ulazak Ivana Santinija i Maria Jurčevića bio je pun pogodak. Još i više ukupno promijenjen formacijski sustav u kojem je Osijek počeo utakmicu.

- Da, promijenili smo sustav u 4-4-2, a on je jako dobro funkcionirao. Nisam u svlačionici ostavio Igora Silvu i Laszla Kleinheislera zbog loše igre već zbog nakane igranja u drugačijoj formaciji. I dobro je to funkcioniralo, Jurčević je s lijevog boka slao puno kvalitetnih ubačaja, a Santini je pokazao koliko će nam biti pojačanje - izjavio je Bjelica.

Nakon prvog poluvremena, kada su i najvjerniji simpatizeri Bijelo-plavih lomili prste i gutali knedle misleći kako se iz neugode u kojoj su bili neće izvući, u drugom poluvremenu su ubacili u višu brzinu. Ne samo jednu. Rastrčali su se, ginuli za svaku loptu i žestoko pritisnuli Varaždin.

- To je ono srce o kojem često govorim. Tako se treba pristupiti igri, hrabro, odlučno i agresivno. To nam srce uvijek treba, a poglavito u igri s najkvalitetnijim protivnicima koji su od nas u puno stvari moćniji, u svakom pogledu. S takvim stavom i zalaganjem, s toliko srčanosti u igri možemo se nositi sa svakim - kazao je Bjelica.

Santini i Jurčević nisu bili džokeri već prava infuzija koju je Osijekov strateg ubrizgao u svoju momčad u drugom poluvremenu. Pokrenuli su bijelo-plavi stroj koji je nezaustavljivo krenuo u juriš dostizanja negativnog rezultata, a priključili su im se u izgaranju i zalaganja i svi ostali. Kad tako igraju onda argumentirano potvrđuju legitimnost svoje borbe za najviši plasman, za naslov prvaka.

Osijek je u Varaždinu izborio nova tri boda. Iako i samo prespavao dvije noći na vodećoj poziciji tablice budući da Dinamo nije kompletirao broj odigranih utakmica, ali znaju i Bjelica i njegovi igrači da je još puno do kraja. Borba se u stvari sve više rasplamsava. No, nakon gostovanja na stadionu Anđelka Herjavca jedno je jasno, Ramon Mierez, vodeći strijelac HNL-a, dobio je društvo u napadu u Ivanu Santiniju i zajednički će činiti teško zaustavljiv tandem.

- Santini je u ovoj utakmici dobio bezbroj duela, stalno bio opasan i nezgodan za protivničku obranu. Igrao je prvi put i to odlično. A što uostalom da kažem novo o igraču koji je prošao pola svijeta, bio hrvatski reprezentativac, osvajao naslove prvaka s klubovima u ligama i državama u kojima je igrao, veliki je profesionalac, klasa je u pitanju - veli Bjelica.

Osobna borba

Mierez je ovaj put bio dvostruki strijelac. I on vodi svoj osobni boj osim onog momčadskog za prvaka. Juriša na naslov prvog strijelca lige.

- Govorio sam već o tome koliko naporno i ozbiljno radi, a to mu se vraća na najbolji način. Jako nam je bitan u igri, a i spretan je strijelac. Sa Santijem i Mierezom, vjerujem do kraja sezone i Topčagićem, koji je sličan načinu igre Santinija, imat ćemo u kadru tri vrhunska napadača - rekao je Bjelica.

Prvi put je Osijek vođen s njim bio u škripcu toliko kao u Varaždinu, ali i izvukao se onako kako je samo željeti mogao. Bjeličin stav, pobjednički, natjecateljski, poput slapa se prelijeva na Bijelo-plave.

image
ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX Cropix

- Imaju trenera koji je jako gladan pobjeda, pa i ne može biti drugačije - kazao je Bjelica.

A sinergija između njega i momčadi nije od jučer, ne od jedne utakmice, ona je začeta još pri njegovom dolasku i način igre koji primjenjuju ima sve više automatizama uz disciplinu u svakom trenutku utakmice. Iako, potkrade se i poneka pogreška, pa je ovaj put Ivušić za samo 45 minuta primio čak dva gola. Ali, Bjelica je znalac, vođa, koji se ne povlači s bojišta zbog jednog neuspjeha već ga sjajnom taktikom i zapovijedima na kraju pretvara, kao što je to učinio u Varaždinu, u pobjedu.

Ono kako je u poluvremenu utakmice presložio svoj sastav, kako je promijenio formaciju za nastavak, ne spada u trenerske nogometne udžbenike već za one koji se pripremaju za doktorsku nogometnu disertaciju. Samo, Bjelica je i nakon dramatičnog nastupa i izborene pobjede svoj pogled opet, kao i inače, usmjerio naprijed.

- Prvo ćemo se odmoriti, a onda početi pripreme za četvrtfinale Kupa s Rijekom - naglasio je Bjelica. I vjerojatno već za iduće kolo prvenstva i derbi s momčadi Gorice.

- Ne, spremamo se samo za prvu iduću utakmicu - s osmijehom je zaključio priču o varaždinskom gostovanju Bijelo-plavih njihov strateg.

Pobjeda posvećena Bruni Mioču

Posvetio je Nenad Bjelica pobjedu u Varaždinu djelatniku klupskog marketinga Bruni Mioču.

- Da, ova je pobjeda za njega. Uz poruku da se drži i nadu da će s njegovim zdravljem biti sve u redu - kazao je Bjelica.

Činjenica da se i u takvom trenutku, nakon stresne utakmice s ne baš tako čestim rezultatskim obratom, sjetio djelatnika klupskog marketinga potvrđuje njegovu ljudsku veličinu, ali i svjedoči o velikom zajedništvu svih struktura koje vlada u prvoligašu s Drave.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 17:17