darko Banic
NOGOMETNI IZBORI

‘Era Sinovčić je gotova‘ Traže se promjene: ‘Donosimo program koji će nas vratiti na nogometnu kartu‘

Darko Banić predvodi većinu klubova koji nakon dugo godina traže promjene
Piše: Dražen ŽuraObjavljeno: 08. svibanj 2021. 09:20

Izborna skupština Nogometnog saveza Zadarske županije će se nakon jedne odgode uvjetovane nepovoljnom epidemiološkom situacijom, održati 10. svibnja (18 sati) u hotelu “Kolovare”. Dosadašnji predsjednik Reno Sinovčić, će imati protukandidata Darka Banića, prvog čovjeka HNK Primorac” iz Biograda na Moru. Na Sjednici izborne komisije utvrđeno je kako postoje dvije pravovaljane kandidature, Sinovčića podupire dvanaest klubova, dok je uz Banića njih osamnaest, pa će sukladno boljim brojkama, na 33 glasačka listića, prvu poziciju zauzeti Banić.

Isto mišljenje

O ozbiljnosti protukandidata i ljudi, odnosno klubva koje je motivirao, zorno svjedoči: “ Četverogodišnji program rada županijskog nogometnog saveza”, izrađen na deset stranica s jasnim vizijima. Sadržaj spomenutog akta prokmentirali smo s Banićem, koji je u startu želio iskazati razloge ulaska u nadmetanje za čelno mjesto u NSZŽ-e....

- Prvi i najvažniji razlog sagleda se u činjenici kako smo kroz zajedničku raščlambu dosadašnjeg rada našeg saveza u mnogome izrazili nezadovoljstvo. I kroz te razgovore moji vjerujem budući suradnici u radu saveza, mene su predložili kao kandidata za predsjenika. Važno je istanuti kako svi djelimo isto mišljenje, da se može puno bolje voditi savez nego u proteklim razdobljima. Više od 25 godina radim u HNK Primorac, a ono što želim naglasiti, a to je sadržano u programu, jest to kako pojedinac ništa ne može raditi bilo što na svoju ruku. Želim sprovoditi timski rad – poručuje Banić koji nije mogao ne komentirati razliku u poptori između njega i Sinovčića.

- Iako je uoči roka za predavanje kandidature, moj protukandidat tvrdio kako već posjeduje dovoljan broj glasova, pogledom u zapisnik Izborne komisije, nije teško primjetiti kako je 12 klubova ona granična crta koja je potrebna za kandidaturu. S druge strane, nakon što su vidjeli naš program, imamo obećanje kako će u prigodi glasovanja povjerenje ukazati meni, odnosno, ljudima koji su krenuli u ovu priču o promjenama. Prema svemu mogu zaključiti da ćemo u konačnici prikupiti više od dvotrećinske većine bodova koji su potrebni za preuzimanje dužnosti predsjednika – uvjeren je Banić i s gnušanjem odbacuje insinuacije koje mu se spočitavaju u javnom prostoru, te se, kaže, ne namjerava spuštati na birtijaško – kartašku razinu kommunikacije.

- Program kojeg smo priredili moj je najači adut, jer bez jasnih smjernica ništa se ne može napraviti. Niti želimo, niti smo klubovima obećavali neke nerealne i neostvarive projekte. Zašto? Zato što se sustavno iz temelja mora puno toga promijeniti da bi svi podjednako išli naprijed. Prvi korak je rad s mladima jer je Zadar i Zadarska županija imaju veliki potencijal, kojeg valjanim projektima treba oživjeti – misli Banić, te iznosi još neke pojedinosti iz pripremljenog programa rada.

- Želimo razvijati nogometne centre u Gradovima i Općinama koje iskazuju inicijativu u pripremi infrastrukture i ostalih preduvjeta za postavljanje nogometnih terena s umjetnom travom, koje bi koristili i klubovi iz bližeg okružena, obzirom da bi se ovaj projekt sproveo kroz četiri podcentra. Dakle, ne obećavamo deset, nego četiri takva terena u četverogodišnjem mandatu – podcrtao je Banić i loptu ponovno vratio u središnji krug....

- Nismo sjedili i razglabali, nego smo obišli klubove, sagledali njihove potrebe, prihvatili sugestije, te usporedili što je u ranijem razdoblju napravljeno u našem savezu u odnosu na druge, nama susjedne ili šire. I došli do zaključka da smo pri samo dnu ljestvice, što je porazna činjenica. Moramo javno postaviti pitanje, a koje je sadržano u našem programu, zašto se nije iskoristilo mogućnosti koje nude EU – fondovi. Mi nemamo ni jedan projekt, zato ćemo ustrajno raditi upravo na tome, kako bismo poboljšali infrastrukturu i pomogli rad s mladima – kazao je Banić i još jednom se dotaknuo rada s djecom.

- Potrebno je organizirano i sustavno pratiti školska ngometna natjecanja i bilježiti broj i aktivnosti sportskih školskih klubova, kao produktivnu osnovu za omasovljenje nogometne organizacije i širenje selektivne osnove, sukladno Zakonu o sportu i zaključcima Skupštine i drugih tijela Hrvatskog nogometnog saveza. Pripremati organizirati završnicu selektivnog procesa korz zimske i ljetne kampove, radi primjerene prosudbe mogućnosti igrača mlađih dobnih kategorija u čemu će nam pomoći HNS. Dosadašnja suradnja s HNS- om je bila nikakva i to ćemo promijeniti – zdušno najavljuje Banić, ističući kako u programu postoje i projekti za bolji i brži razvoj nogometnih trenera, ali i sudaca. U tu svrhu planiraju se brojni edukacijski seminari.

- Zar nije žalosno da mi u ovom trenutku imamo samo jednog suca koji se približava utakmicama Prve lige. Porazna je činjenica da se NK Zadar kao institucija “raspao”, međutim, zalaganjem graskih vlasti utemeljen je novi klub kojem svi skupa moramo biti od koristi. Jer bez jednog nositelja kvalitete, pritom mislim na HNK Zadar kojeg za prvu ruku moramo pogurati u što kraćem roku do Druge lige i onda osmišljenim radom vratiti tamo gdje mu je mjesto u Prvu ligu. Ali, ništa na brzinu i stihijski nego kroz razvoj mladih što stalno ističemo u programu. U konačnici od jakog Zadra svi ostali možemo imati velike koristi – zaključuje Banić i najavljuje još dva projekta.

Želimo i futsal

- Pod svoj krov želimo dovesti malonogometne klubove, jer futsal lige svugdje oko nas postaje sve popularnije, k tomu imaju i valjane rezultate. Raduje me najava izgradnje jednog takvog igrališta u Zadru, jednako tako, i u drugim sredinama bismo poticali slične projekte. I odmah mogu poručiti kako ne želimo umanjiti ili ne daj bože uzeti ovlasti od Malonogometnog saveza u našoj Županiji, naprotiv, ostaje njihova samostalnost, dok bi im NSZŽ bio ruka pomoći kroz Komisiju za mali nogomet. Nadalje, utemljenjem barem jednog kluba za nogomet na pijesku, mogli bismo početi s ostvarivanjem veze sporta i turizma. Jer ovaj sport je uvelike zastupljen u svijetu – pojasnio je Banić, te je na temu ureda u kojem je smješten savez također imao što za kazati...

- Dovoljno je pogledati u strop ili plafon, da biste zaključili kao u onoj staroj narodnoj: “ Po kući se gazda poznaje”! Dakle, neuvjetni prostor zahtjeva novu lokaciju i tu imamo obećanje Grada Zadra kako će se taj dio izrealizirati – zaključio je Banić i pozvao medije da poprate izbor novog predsjednika, istaknuvši kako vjeruje u dolazak gostiju iz Hrvatskog nogometnog saveza u kojem vidi pravog partnera.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. travanj 2024 10:49