afp
PRIJETNJE IGORU ŠTIMCU

Euforija u Belgiji: 'Ovo je zlatna generacija, sredit ćemo Hrvate u Zagrebu'

Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 25. ožujak 2013. 19:29

Trude se što je manje moguće gledati u hrvatsko dvorište. Belgijanci su još jednom izdržali loše prvo poluvrijeme, baš kao i u Srbiji, a onda su u nastavku dodali gasa te prošli pored Makedonije u Skoplju (2:0) ostajući na prvom mjestu ljestvicem skupine A. Što definitivno znači da osim silno potentne momčadi, imaju i izbornika kojemu nije potrebna Viagra kako bi podigao libido reprezentacije u času kada se ona doima onemoćalom.

“Ova je generacija pravi blagoslov, ali tko zna bi li ona napredovala bez paske pravog trenera. A Marc Wilmots to zasigurno jest”, hvale belgijski mediji negdašnju igračku, a sada sve veću trenersku zvijezdu Belgije.

Utakmica u utorak s Makedonijom već je 'apsolvirana’, jedino igrači papagajski ponavljaju kako neće biti nikakvog opuštanja, no mediji konstantno ističu zapravo jedinu realnost:

“Nakon pola kvalifikacijskog ciklusa sve je jasno; četiri su reprezentacije pale, a ostaje tek vidjeti tko će direktno poći na Brazil, a tko će sambu pokušati plesati preko baraža; mi ili Hrvatska. Posve je jasno da ostali konkurenti u skupini jednostavno nemaju tu razinu kvalitete...”, piše, primjerice, Voetbalkrant.

- Pustimo trenutačno Hrvatsku, odlična vijest za nas je što smo zabili praktički iz prve prilike, a potom smo ostali pribrani čekajući mat. Koji se i dogodio. To, dakle, znači da smo dobili na zrelosti, da postajemo velika momčad koja zna dobiti i na iskustvo, a ne samo mladenački polet koji nas je dosad krasio - ustvrdio je veznjak Zenita i jedan od najboljih pojedinaca sve uštimanijeg Wilmotsovog orkestra, Axel Witsel.

No iako su pokušali pobjeći od Vatrenih, belgijski novinari nisu se dali...

- Zašto stalno pogledavamo prema Hrvatskoj? Zasad za time nema potrebe, jer sve dok pobjeđujemo naše utakmice, ide nam odlično. Ne treba biti prepametan da se shvati kako bi nam bilo mnogo bolje da su prosuli bodove protiv Srbije u Zagrebu, no što je tu je. Posve je jasno da su uz nas daleko najsnažnija reprezentacija skupine A. Međutim, do naše međusobne je utakmice ostalo više od pola godine, mnogo je tu utakmica i tek ćemo vidjeti hoćemo li u maksimirsku bitku ući izjednačeni na ljestvici. Ako će biti tako, otići ćemo u Hrvatsku riješiti pitanje kvalifikacijskog pobjednika - smiren je, ali i očito strahovito samopouzdan Axel Witsel.

Izbornik Wilmots o Hrvatskoj ne priča, novinari je hvale zbog ozbiljnosti i kvalitete, a igrači je očito uvažavaju. No, nakon predugo vremena, inače prilično hladna Belgija zajahala je čvrstog bika euforije i ne samo da očekuje plasman u Brazil, već u domovini sambe, očekuje dovoljno kvalitetan ples za ulogu 'dark horsea’ cijelog prvenstva.

“Ovo bi mogla biti 'ta’ generacija! Sada više nemamo jednog ili dvojicu, već mnogo više pravih zvijezda. S Wilmotsom na klupi, a s Vertonghenom, Kompanyjem, Witselom, Hazardom, Lukakuom na travnjaku, ova reprezentacija mora izazvati bojazan kod svake reprezentacije protiv koje se natječe. Hrvati su ozbiljni, ali smo bolji, to bismo trebali riješiti”, sukus je navijačkog svijeta na raznim forumima i portalima.

Belgijci se, očito, hruste i dobivaju krila, a realno, za to i imaju pravo. Izuzev Zagreba, Belgija je neokrznuta prošla sva teža gostovanja u skupini i sada će loviti zalet za Maksimir, Maksimir koji bi mogao, ali i trebao odlučivati o direktnoj vizi za Brazil.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
04. svibanj 2024 04:08