MARKO TODOROV/CROPIX
MATJAŽ KEK ZA SN

‘Evo gdje je Rijekina prednost nad Dinamom! Hvala Bogu da Modri nisu bili takvi u moje vrijeme...‘

‘Nekad je naša Rujevica bila specifičan teren, a danas to više nije tako‘, kaže slovenski izbornik.
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 09. svibanj 2021. 14:11

Slovenski izbornik Matjaž Kek bio je otrov za Vatrene i Zlatka Dalića u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, ali isto tako je “trovao” Dinamo na Rujevici. Samo su jednom Modri našli protuotrov, pronašao ga je Mario Cvitanović, samo je on na klupi Zagrepčana dobio Keka na riječkom stadionu, ali je jednom i poražen. Kako Matjaž gleda na nedjeljni derbi Rijeke i Dinama, zašto Modri tako loše prolaze na Rujevici?

- Ne vidim tu baš nekog posebnog razloga. Osim dva puta, kad je Rijeka uvjerljivo pobjeđivala, ostale utakmice su mogle otići na jednu i drugu stranu. No jasno jest da je Dinamo uvijek posebna inspiracija za Rijeku kad stigne na Rujevicu. Međutim, sad su druga vremena, nema gledatelja, što stvara neku sasvim drugu atmosferu. Ipak, moram kazati da je Rujevica nekad bila specifična, sad više nije toliko. Ako se sjećate, teren na Rujevici je nekad bio prvi takve vrste u Hrvatskoj, ako se nisi brzo prilagodio, vrlo brzo je sve otišlo na stranu Rijeke. Danas to više nije toliko bitno. A što se tiče rezultata Dinama na Rujevici, hvala Bogu da su bili takvi dok sam ja bio trener Rijeke, ha, ha, ha - kazao nam je u uvodu raspoloženi Kek.

image
SRDJAN VRANCIC/CROPIX

Europa je imperativ

Priča nam kako bi Dinamo danas sigurno htio što brže osigurati naslov prvaka, dok je Rijeci utakmica bitna u borbi za Europu.

- Rijeka mora razmišljati o četvrtoj, ali i trećoj poziciji na ljestvici. Da, kažem i o trećoj, jer, znate, finale Kupa je jedna utakmica, nikad se ne zna što se može dogoditi, ne bi bilo prvi put da se dogodi iznenađenje u Kupu, ne treba unaprijed otpisati Istru. Rijeci je Europa imperativ, a s pozitivnim rezultatima pod vodstvom Gorana Tomića joj se približila. Međutim i Dinamova želja za osiguranjem titule, te Rijekina za Europom padaju u vodu kad počne derbi, to su uvijek posebne utakmice, pune draži i posebnog naboja. Samo je stvarno šteta što nema gledatelja, jer Rujevica je mali stadion, gledatelji su do igrališta, sve je blizu, navijači su znali napraviti pritisak, ne samo Dinamu, na Rujevici nikome nije bilo lako. To je poseban štimung. U Maksimiru nikad nije mogla biti takva atmosfera.

Drži da je nedjeljni derbi posve teško odrediti u smislu favorita.

- Može derbi otići i na Dinamovu i Rijekinu stranu.

Svi u jakom ritmu

Na pitanje hoće li Rijeka uspjeti dohvatiti Europu, njen bivši trener kaže...

- Siguran sam da će Rijeka igrati Europu! Ima kvalitetan kadar, prošla je ona faza kad se govorilo o umoru. Iako se ja ne slažem s tom pričom o umoru, sve dobre momčadi igraju u jakom ritmu puno utakmica, ako to ne radiš, onda nisi uspješan. Ne možeš biti u zoni komfora, koga to danas više zanima? Ali ovog trenutka ne mogu uopće razmišljati i zamisliti da Rijeka ne bi igrala Europu. Iako nema lagani raspored, iza Dinama je čekaju dva gostovanja protiv Slavena i Varaždina, pa zaključni sraz s Goricom, koji može biti čak i krucijalan.

Kad smo ga pitali za prognozu nedjeljnog derbija, slovenski izbornik je kazao:

- Već se u Splitu vidjelo da je iza Dinama velika kilometraža u nogama nakon svih tih silnih utakmica koje su odigrali. Neki igrači su već na limitu, ali opet kažem, kad dođe derbi, sve se zaboravlja, padaju u vodu sve priče sve tradicije. Očekujem zaista dobar derbi, bit će zaista neizvjesno i uzbudljivo. Iako, mislim da je Dinamo ipak kad je prvenstvo u pitanju svoj posao već napravio, dok Rijeka tek treba izboriti Europu - zaključio je Kek.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 02:23