CROPIX Cropix
BURA NA PRIPREMAMA

Evo kako bi trebala izgledati nova Rijeka: Pojačanja stižu, ali sve su glasnije priče o odlasku dva kapitalca

Goran Tomić odradio je pripreme s momčadi i okreće se skorom nastavku sezone
Piše: Siniša LončarObjavljeno: 24. siječanj 2022. 15:17

Nogometaši Rijeke remijem su (1:1) protiv FC Slovackog, četvrtoplasirane momčadi češke Super lige, završili pripreme u Umagu na terenima sportskog centra Stella Maris, vozač Ervin i prije posljednjeg sučevog zvižduka upalio je novu, klupskim bojama i motivima oslikanu Setru kako bi se igrači i stručni stožer nakon susreta po jakoj buri barem malo ugrijali.

Zubato umaško sunce Riječani će od idućeg tjedna zamijeniti onim riječkim, iako se vremenski uvjeti, kako sada stvari stoje, neće bitno mijenjati. Stara izreka kaže: U Senju se bura rađa, ženi u Rijeci, a umire u Trstu...

image
SN

Bijeli su u prvih 15-ak minuta posljednjeg susreta ušli baš kao motor nove Setre, dizelašu koji pokreće toliko tona treba neko vrijeme do radne temperature iako je Setra tu u prednosti, Tomićeva ekipa ipak nema ugrađen Webasto sustav grijanja da to ide brže. Nakon uvodnih četvrt sata, primljenog pogotka i još jedne dobre šanse Čeha, Rijeka je na kraju zaigrala u skladu s renomeom drugoplasirane momčadi Prve HNL, jedino je rezultat izostao za potpuno zadovoljstvo.

image
CROPIX Cropix

Nadoknaditi izgubljeno

Ukupno gledajući, Rijeka je u četiri utakmice inkasirala 11, a primila četiri pogotka, ako je neki od susreta mogao izgledati bolje i rezultatski i igrom, onda je to svakako prvi susret protiv Domžala gdje su riječki dečki još jednom podsjetili sami sebe da je radni naziv zimskih priprema bio “popravimo obranu.” Olakotne okolnosti za Tomićevu družinu svakako mogu biti da je to bio prvi susret nakon nekoliko dana rada na snazi i fizikalijama, u takvim susretima noge zaista mogu biti “teške”, što je izlizana, ali dobrim dijelom točna izjava većine nogometaša tijekom priprema.

Osim toga, kako su Riječani preselili u Umag tako su redom zbog viroze s visokom temperaturom igrači u intervalima preskakali treninge i prijateljske utakmice, pa je sigurno i to jedan od razloga nešto lošijeg izdanja u prvom pripremnom susretu. “Fibra” nije zaobišla niti trenera Tomića, najbitnije je da su se svi igrači, uključujući i šefa, oporavili, i da u posljednji tjedan priprema ulaze gotovo svi zdravi, motivirani i - spremni.

Virozi unatoč Riječani su, i uz nekoliko dobrano vjetrovitih dana, odradili sve zacrtano u svojoj zimskoj umaškoj bazi. Tomić je i sam izjavio da je generalno zadovoljan učinjenim, slijedi brušenje posljednjih detalja za većinu nogometaša, neki će ipak u posljednjem tjednu po posebnom programu morati nadoknaditi izgubljene treninge...

image
CROPIX Cropix

Smolčić u Frankfurt

Gotovo svi igrači koji su bili pozvani na pripreme dobili su i određenu minutažu u prijateljskim susretima, no generalka protiv Slovackog, uz određene iznimke, naslutila je udarnu jedanaestorku koja će se suprotstaviti Dinamu 30. siječnja. Iako su Riječani svaku utakmicu priprema počeli u drugačijem sustavu (4-2-3-1 protiv Domžala, 3-5-2 protiv Brava, 3-4-3 protiv ND Gorice i 3-4-2-1 protiv Slovackog), za što inače pripremni susreti i služe, Tomić je posljednji susret odigrao u sustavu s tri stopera i Josipom Drmićem kao jedinom klasičnom špicom.

Na golu je bio Labrović i njegova pozicija prvog vratara nije upitna. U posljednjoj liniji Rijeke će, prema prikazanom, gotovo sigurno doći do promjena u odnosu na prošlu polusezonu, i to neovisno o tome hoće li kapetan Hrvoje Smolčić, koji bi početkom tjedna trebao odletjeti za Frankfurt na potpis ugovora sa svojim novim klubom, ostati na posudbi u Rijeci do ljeta ili već na polusezoni promijeniti boju dresa.

Nova akvizicija Rijeke iz Bundeslige, mladi stoper Sava Arangel Čestić do sada je pokazao mnogo vrlina u svojoj igri, dovoljno da postane startni član uže obrane Rijeke. Svoje mjesto rezervirano ima i poslovično dobar Anton Krešić, a Darko Velkovski, kada je zdrav i motiviran, sigurno ima mjesta u najboljoj momčadi Bijelih.

Nino Galović, dokapetan Rijeke svoju će priliku u nastavku prvenstva vjerojatno čekati s klupe. Treba dodati i to da je Ivan Lepinjica, nominalno defenzivni vezni, odigrao dosta minuta ovih priprema na stoperskoj poziciji. Prema viđenom, mogao bi biti sasvim solidan “back up” za tu poziciju.

Što se tiče vezne linije u sustavu 3-4-2-1, Tomić je na lijevoj strani protiv Čeha priliku od prve minute dao Vukčeviću kojemu je pozicija lijevog beka prirodnija nego Ampemu koji ju je u Rijeci počeo igrati silom prilika. I na ovim pripremama, kao i tijekom cijele protekle polusezone, Ampem je bio igrač koji je činio razliku, svojom brzinom i pravovremenim utrčavanjima donio je Rijeci puno u igri prema naprijed i njegovo mjesto bi, prema tome, trebalo biti neupitno, barem u većini HNL utakmica gdje je Rijeka uglavnom ta momčad koja više teži golu i igri prema naprijed.

image
CROPIX Cropix

Sredina veznog reda rezervirana je za dvojac Selahi - Gnezda Čerin. Slovenski reprezentativac ima manju ozljedu i nije se htjelo riskirati njegovom igrom u posljednjem susretu, a ovisno o rasporedu, odnosno sustavu svoje mjesto u ekipi ima i Domagoj Pavičić, iako su priče o njegovom odlasku sve glasnije...

Krajnjeg desnog veznjaka igrao je mladi Filip Braut koji se svojom igrom svidio na ovim pripremama, no zdravi Ivan Tomečak, koji je također zbog manje ozljede preskočio taj ogled, ipak donosi dimenziju više Rijeci.

Ovih dana trebali bi stići još jedan bek i veznjak u redove Bijelih, Palikuća krije njihova imena kao “zmija noge” očito je procjena da je tu momčad najtanja, nema sumnje da bi “svježa krv” na tim pozicijama dobro došla Tomiću.

Drmić kao najveća dobit

U ofenzivnom dijelu veze protiv Čeha ordinirali su Haris Vučkić na lijevoj i Robert Murić na desnoj strani. Slovenski internacionalac odradio je prve pripreme u dresu Bijelih, lani je došao kada je Rijeka već debelo zagazila u natjecateljski ritam. Njegovo nogometno znanje nije upitno, no njegovu poziciju može igrati nekoliko igrača koji kao “zapete puške” čekaju svoju priliku, poput dvostrukog strijelca na pripremama Mateja Vuka, kolege mu Međimurca Denisa Bušnje ili pak Issaha Abassa koji je na ovim pripremama pokazao da je na putu povratka svoje forme koja ga je krasila po dolasku u Rijeku. Ono na čemu još mora poraditi je mirnoća u igri i fokus na istu, a manje na priču ili još gore, konflikt s protivničkim igračima.

Desna strana ofenzivnog veznog dijela bila je rezervirana za No.7. Robert Murić, najbolji strijelac Rijeke na pripremama još jednom je pokazao i dokazao koliki je njegov doprinos ovoj momčadi. Lopte s “očima”, ljevica precizna kao mašina za graviranje kod poznatog zlatara Rijeci daju veliki ofenzivni potencijal. Pitanje je samo hoće li Murić dočekati kraj sezone u bijelom dresu, ponuda navodno postoji nekoliko, čak i otočki mediji pišu o interesu škotskog velikana Rangersa za njegove usluge...

Napadačku rolu objeručke drži najbolji strijelac Rijeke i aktualnog prvenstva Josip Drmić, i na pripremama u Umagu pokazao je kakav je rasni strijelac i koliko mu je malo prostora potrebno za postići pogodak. Neka Drmić nastavi tamo gdje je stao, bit će to najveća dobit Rijeke za nastavak aktualnog prvenstva. Jorge Obregon figurira kao njegova prva zamjena, Kolumbijac je postigao jedan pogodak na pripremama, ali ono još bolje, pokazao da se na njega može ozbiljno računati, pa čak i u paru s Drmićem od prve minute (hint: Dinamo u kupu).

Rijekinih 11 za nastavak prvenstva (3-4-2-1)

Labrović - Krešić, Velkovski, Čestić - Tomečak, Pavičić, Selahi, Ampem - Murić, Vučkić - Drmić

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. travanj 2024 05:58