ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix
TVRDI NOGOMET

Evo kako će izgledati novi Tramezzanijev Hajduk! Bitna taktička promjena, a sve kreće od ovih pet igrača

S obzirom na prilično poražavajuće defenzivne brojke, jasno je gdje će biti fokus rada Tramezzanija
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 22. siječanj 2021. 15:17

Hajduk je peti u poretku na ljestvici bodovnog učinka, ali na tablici primljenih zgoditaka je na diobi od petog do sedmog mjesta. Nikad još Hajduk u Ligi 10 nije imao tako poroznu obranu, dapače, nije imao ni negativnu gol-razliku. Primjerice, držao je sedmo mjesto u jesen 2009., ali je imao gol razliku 23:13. Prošle jeseni najgori bodovni učinak, ali i gol-razlika 20:21. Bijeli statistički primaju 1,5 zgoditak po utakmici, stoga je jasno gdje će biti fokus rada Paola Tramezzanija.

Neoboriv argument

Brojke ne lažu, dapače, jasno pokazuju gdje je najveći problem današnjeg Hajduka. Stoga je jasno gdje se očekuje najveći pomak.

- Kod nas u Livornu je odmah prionuo radu s obranom - kazao nam je Luka Bogdan, koji je s Tramezzanijem trenirao u talijanskom drugoligašu.

Livorno nije uspio spasiti, dapače, brzo je napustio klub, ali drukčija je priča s Hajdukom. Na Poljudu se od Tramezzanija traži i napadački nogomet, traže se pobjede i povratak u vrh. Jasno, traži se i rezultat u Kupu, ali za početak je dovoljno fokusirati se na prvenstvo, jer čak 10 HNL-utakmica u 37 dana ima novi strateg Bijelih. Bit će prilika za dokazivanje, ali za očekivani rezultat trebat će poboljšati obranu.

Problem Hajduka u defenzivnoj igri lako je locirati. Opet su brojke neoboriv argument. Početkom studenoga napravljena je statistika dotadašnjeg dijela prvenstva, a Hajduk je imao dopuštena 3,5 udarca prema vlastitim vratima.
Kasnije se broj udaraca povećao jer Bijeli su teško stradali s primljena četiri pogotka od Varaždina i Gorice. Ali, uz broj dopuštenih udaraca ide i još jedan statistički detalj, a taj je da je Hajduk momčad koja dozvoljava najmanje dodavanja suparnika na svojoj polovici. Tek 62 dodavanja Bijeli dopuste na svom dijelu terena, dok, recimo, Varaždin dozvoli dvostruko više.

Ista formula

Šibenik je tada dopuštao 117 dodavanja na svojoj polovici, a primio je na kraju isto pogodaka kao i Hajduk. Što Bijelima vrijedi dopuštanje skromnog suparničkog posjeda, kada iz malo prigoda primaju najviše zgoditaka. Ili, jednostavnije rečeno, suparnik koristi i najmanji dolazak na polovicu Hajduka i jednostavno postiže pogotke.

U statistiku ulazi i činjenica da Hajduk ima velikih problema u skok-igri. Još su krajem prošle sezone gubili utakmice zgodicima glavom (Lokomotiva, Rijeka), ali i ove sezone su nastavili u istom stilu gdje su dvoboje gubili poslije lopti iz kornera ili nabačaja iz slobodnih udaraca (Istra, Varaždin, Gorica).

Fokus na stoperima

Da bi napravio promjene, Tramezzani treba imati i kadar, ali u tom segmentu ravnopravan je s Primorcem i Vukasom. Nema zasad pojačanja u zadnjoj liniji, stoga će se morati osloniti na pet stopera (Simić, Vušković, Dimitrov, Mujakić, Radić).
Stoperi su ključni igrači Tramezzanijeve transformacije, od njih će se primarno tražiti veći intenzitet i učinkovitiji pristup sa što manje pogrešaka. U zadnjoj liniji fokus je na stoperima, ali nije obrana samo kvartet ispred Kalinića.

Što je igrao Tramezzani u svom zadnjem mandatu?

Uvijek obranu sa četiri u zadnjoj liniji, s tim da je “miksao” vezni red u kombinaciji s dva zadnja vezna ili posloženom sredinom u rombu.


U 12 utakmica koliko je vodio švicarski Sion u misiji spašavanja opstanka u prvoligaškoj konkurenciji, Tramezzani je najčešće igrao 4-4-2 u rombu, a potom 4-3-3, ofenzivnu formaciju u kojoj su se njegovi krilni napadači pretvarali u pet veznih.

Novi sustav

Shodno tome, ne očekuje se ni u Hajduku promjena sustava obrambene linije, ali se očekuje drukčija taktička postavka, primarno bekova koji će opreznije sudjelovati u napadačkim akcijama. Međutim, u veznom redu Tramezzani također mora napraviti pomak. Primarmo u defenzivnom segmentu gdje mora zaustaviti protok suparničkih lopti, odnosno, pronaći barem dvojicu veznjaka s najmanjim brojem izgubljenih lopti.

Napad je najmanji problem jer u prednjoj liniji ima Tramezzani dovoljno radnih igrača, a s obzirom da je predsjednik Jakobušić najavio kako zasad nema promjena u statusu igrača kojima ovog ljeta istječe ugovor, Talijan će na početku sigurno na raspolaganju imati trojac starosjedioca - Caktaša, Gyurcsa i Jradija.

Pritom je dakako nezahvalno nakon samo jednog treninga najavljivati kakve će kadrovske promjene obaviti Tramezzani za prvu utakmicu u Šibeniku, ali jasno je da će Hajduk biti oprezniji, s naglaskom na čvršću obranu.

U zadnje tri utakmice Bijeli su primili 10 zgoditaka, zato ne čudi da se Poljudom ori poznati NBA poklič “defense, defense”. Iz obrane kreće Tramezzanijev napad i podizanje Hajduka ovog proljeća. Start je u petak na Šubićevcu...

GDJE JE SVE RADIO KAO TRENER

Albanija - pomoćnik izbornika
(od prosinca 2011. do prosinca 2016.)
Lugano - glavni trener
(od prosinca 2016. do lipnja 2017.)
Sion - glavni trener
(od srpnja 2017. do listopada 2017.)
APOEL Nikozija - glavni trener
(od listopada 2018. do kolovoza 2019.)
Livorno - glavni trener
(od prosinca 2019. do veljače 2020.)
Sion - glavni trener
(od lipnja 2020. do kolovoza 2020.)

Puno golova u Luganu i vrlo malo u Sionu

U posljednjem mandatu u Sionu imao je Tramezzani učinak od 16 bodova u 12 utakmica. Njegova momčad igrala je tvrdi nogomet, nikada u tih 12 susreta nije ukupno postignuto više od tri pogotka. Sion je u šest početnih dvoboja postigao tek tri pogotka, a do kraja sezone u tri navrata uspjeli su Tramezzanijevi igrači postići i po dva zgoditka na utakmici.


Sion smo uzeli kao primjer, jer je angažman u tom švicarskom prvoligašu bio posljednji prije dolaska u Hajduk. Puno efikasniji i otvoreniji bio je Tramezzanijev Lugano u sustavu 4-3-3 prije četiri godine, kada su uz pobjede od dva-tri pogotka razlike znali i primiti po četiri-pet golova.

Strani treneri s Hajdukom nisu uspjeli osvojiti trofej, što će učiniti Tramezzani?

Četiri stranca u HNL-u dosad nisu uspjeli Hajduku donijeti trofej. Doduše, činjenica jest da su došli u vrijeme kada je nastupila generalna suša trofeja na Poljudu, ali ostaje podatak da se treneri iz inozemstva još nisu okitili naslovom. Edoardo Reja, Krasimir Balakov, Marijan Pušnik i Joan Carrillo imali su vrlo sličan bodovni učinak, u prosjeku su osvajali dvije trećine bodova.


U odnosu na aktualno ostvarenje Bijelih, njihovih 17 bodova iz 14 dvoboja (40%) zvuči idilično i fantastično, ali rezultati inozemnih trenera nisu Hajduk lansirali u borbu za prvo mjesto. Imali su i dakako i olakšavajućih okolnosti poput Reje, koji je Bijele preuzeo u kolovozu 2009. s tek dva boda poslije četiri odigrane utakmice na početku sezone. Ostali su krenuli od početka sezone, imali su tu šansu realizacije vlastitih priprema, ali nisu sezonu odradili do kraja.


Pušnik je dobio otkaz poslije poraza u Kupu od Splita (1:2) krajem studenoga 2016., a njegovog nasljednika Carrilla angažmana je koštao poraz od Rudeša na Poljudu (2:3) početkom studenoga 2017. Na dvojici je Hajduk zaradio (Balakov i Reja) transferom u Kaiserslautern, odnosno, Lazio, pa smo tako došli do situacije da je Tramezzani peti stranac koji traži trofej na Poljudu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 08:20