DAMIR KRAJAC/CROPIX
Pao je dogovor

Evo koliko je hit HNL-a isplatio Lokomotivi za odricanje od prava na jednog od najboljih igrača lige

Uprava uspješnog turopoljskog nogometnog prvoligaša odradila važan posao u planovima za budućnost
Piše: Toni RoićObjavljeno: 27. studeni 2020. 17:16

Kristijan Lovrić odavno je postao sinonim za Goricu kao njezin najbolji igrač i strijelac, nedavno je potpisao i novi ugovor, a tom prilikom dogodila se i jedna važna stvar koja će se reflektirati na njegov budući transfer o kojem se i prije mnogo govorilo, ali se još nije dogodio.

Riječ je o tome da su Gorica i Lokomotiva regulirale prava na odštetu za Lovrića, koja su prvotno dogovorena ljeta 2018. kada je on prelazio s Kajzerice u Veliku Goricu. Tada je malo tko mogao predvidjeti njegov meteorski uspon, koji će se dogoditi u klubu koji je tek zakoračio među prvoligaše, pa je bilo dogovoreno da se odšteta dijeli u omjeru 60-40 u korist Gorice. Kada je Lovrić u drugoj polovici pretprošle sezone i cijelu prošlu, igrama i golovima oduševljavao sve, njegova cijena je stalno rasla, da bi došla do sadašnja četiri milijuna eura, koliko kaže Transfermarkt.

Tom brojkom ravnali su se i čelnici Gorice kada bi dolazile ponude za njega, bilo ih je bar desetak ovoga ljeta, ali predsjednik Črnko i sportski direktor Nikoličius ostali su ustrajni i nisu spuštali cijenu. Kako nitko nije želio platiti traženo, transfer se nije ni dogodio, ali zapravo je glavni razlog bila baš ta odšteta i njezina podjela s Lokomotivom. U Gorici su procijenili da se ne isplati očekivano najveći transfer u povijesti kluba napraviti na taj način, pa su poduzeli sve za dogovor sa zagrebačkim klubom, koji se nedavno i dogodio.

Lokomotivi je pritom isplaćeno pola milijuna eura da se odrekne svih prava i bonusa prilikom transfera Lovrića, pa sada Gorica ima čistu situaciju i sve ide njoj. Iznos je sada objavljen i na Transfermarktu, što svjedoči o transparentnosti, a Črnko i Nikoličius su dobili mnogo više manevarskog prostora u pregovorima o prodaji igrača koji će 1. prosinca napuniti 25 godina.

Realno je očekivati da bi Lovrić mogao i otići ove zime, premda Gorica ima europske ambicije ove sezone, a on je sa sedam dosadašnjih golova i dalje najveća garancija da se aktualno treće mjesto može i sačuvati.

U cijeloj priči svakako treba spomenuti i glavnog litavskog investitora u klub Gintarasa Staniulisa, koji je odigrao ključnu ulogu jer je svojim novcem osigurao financijsku stabilnost kluba u ovim vrlo teškim vremenima korona-krize. Zna se da Staniulis ima pravo na visoki postotak od svakog transfera Gorice, ali njegovi aktualni potezi dokazuju da se ne libi i uložiti kada god zatreba. To je ujedno i najava da velikogoričke ambicije imaju čvrsti temelj...

34 pogotka za Goricu dosad je u 77 nastupa zabio Kristijan Lovrić

Linker
02. ožujak 2021 07:09