CROPIX
BIJELI TRAŽE PARTNERSKI KLUB

Evo koliko zarađuju igrači koje Hajduk želi otpisati! Pa takve ugovore nemaju ni neki hrvatski prvoligaši

​Trener Goran Sablić i dio igrača nastavit će karijere u momčadi izvan hrvatskih granica
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 19. travanj 2021. 08:03

Nakon sedam godina postojanja, ukida se druga momčad Hajduka. Nije ispunila temeljnu svrhu, bila je preskupa i uz to kroz drugu momčad nije se afirmiralo dovoljno igrača za prvu ekipu. Kada kažemo dovoljno, nije ispunila kriterij isplativosti u omjeru uloženo-dobiveno. Još osam utakmica u Drugoj HNL mora odigrati Hajduk II počevši od susreta s Orijentom na Poljudu i potom slijedi raspust momčadi koja već dulje vrijeme nije u fokusu klupske vizije. Prva momčad i juniori već tjednima uzimaju potrebne igrače, druga se momčad počela gasiti i prije službene objave. Tko ostaje za prvu momčad, koji igrači idu na posudbu, a tko će dobiti prijedlog raskida ugovora?

Više od 25.000 mjesečno

Puno se pitanja postavlja nakon raspada druge momčadi, ali u startu treba reći da je 41 igrač, koliko ih je predsjednik Jakobušić spomenuo u analizi druge ekipe, ukupna brojka nogometaša iz B momčadi, omladinskog pogona i trenutačnih posudbi. Sve su to igrači koji su gravitirali drugoj ekipi, a 19-orica će, kako je najavio Jakobušić, dobiti prijedlog raskida ugovora. Ali, svjesni su i na Poljudu da to neće biti jednostavna zadaća. Većina ima stipendijske ugovore, poneki i profesionalne.

image
Predsjednik Hajduka Lukša Jakobušić
DUJE KLARIC/CROPIX Cropix

Dok se ne napravi konačni popis onih koji neće dobiti priliku nastavka igranja na Poljudu, nezahvalno je spominjati imena prekobrojnih, ali nije tajna odakle je došla golema brojka od 10,9 milijuna kuna godišnjeg troška B momčadi. Stipendijski ugovori su po pravilu prelazili 10.000 kuna i u juniorskom pogonu, dok su pojedini profesionalci imali i preko 25.000 kuna mjesečno. S takvim ugovorima ne mogu se pohvaliti ni igrači u Prvoj HNL, a kamoli da bi se mogli uspoređivati sa znatno skromnijim drugoligašima. Zato neće biti jednostavno raskidati unosne ugovore koje će igrači teško moći dobiti u nastavku karijere. Uostalom, logika kaže da vrijede tog novca, onda bi i ostali u bijelom dresu.


- Moramo biti svjesni da se ugovori neće lagano raskidati - naglasio je i na subotnjoj Skupštini član uprave splitskoga kluba Ivan Matana.


Jasno je da neće, stoga ni godišnji trošak od 10,9 milijuna kuna neće nestati kao stavka rashoda u 2021. jer pola godine će se morati isplatiti, a uz to treba računati i na otpremnine, pa će trošak B momčadi ove godine čak i uz ukidanje iznositi između 7,5-8 milijuna kuna.

Priključena trojka

Osim raskida ugovora jednako je zanimljiva i tema kako zbrinuti igrače koji ostaju. Dva su načina, jedan je priključenje prvoj momčadi, a drugi je posudba. Jakobušić je već najavio “najmanje pet igrača priključit će se prvoj ekipi”. Imena, dakako, nije ponudio, ali već odavno s prvom momčadi treniraju vratar Sentić, veznjak Skorup i stoper Škaričić. Uz njih trojicu prvoj su momčadi iz juniora priključeni Biuk i Ljubičić, a nije sporno da u klubu ostaju Čubelić (2003.), Unušić i Šošić (2002.), Lauš i Šarić (2001.), a Ševelj (2000.) bi trebao produžiti ugovor koji mu istječe u lipnju ove godine. Još će desetak igrača iz kadra druge momčadi i juniora ostati u biojelom klubu, a pitanje je potom stručne vizije kako će se rasporediti u bliskoj budućnosti.

Odlazak Sentića

Na primjeru projekcije budućnosti vratara Sentića može se vidjeti kakav je generalni plan.
- Trebao bi Sentić ovog ljeta na posudbu i to prvoligašku. Pritom nije nužno da prvoligaš bude u Hrvatskoj - kazao je Hajdukov sportski direktor Mindaugas Nikoličius u razgovoru krajem ožujka.


U priči oko Sentićeva daljnjeg razvoja krije se i Hajdukova želja za stvaranjem partner-kluba. Naime, postoji mogućnost da Hajduk u Sloveniji preko suradnje, primjerice, s Koprom ili Murom dođe do partner-kluba u kojem bi igralo pet-šest igrača s Poljuda. S njima bi otišao i trener, u konkretnom slučaju Goran Sablić, koji vodi B momčad do kraja ove natjecateljske sezone. Nije se Sablić spominjao u analizi raspada druge momčadi, ali jasno je da se Hajduk ne odriče 41-godišnjeg trenera.


Sablić je angažiran ove zime, dobio je zadatak vidjeti kakav je potencijal u drugoj momčadi. Njegova je primarna zadaća, kroz nekoliko mjeseci rada u drugoj momčadi, bila napraviti filter za ljetno ukidanje ekipe. Sablić je Nikoličiusu i predsjedniku Jakobušiću trebao predočiti jasnu sliku, ponuditi odgovore na pitanja “tko može, tko ne može”: Poznavajući Sablića, njegovu odlučnost i metode rada, nema sumnje da je povjerenu zadaću precizno obavio, stoga je predsjedniku i sportskom direktoru ostalo samo posložiti financijski dio priče oko definitivnog gašenja druge momčadi.

Početak zaokreta

Sablić tako ostaje dio Hajdukovog projekta, ali u sljedećoj sezoni trebali bi ga gledati na klupi kluba-partnera. U Sloveniji, Bosni i Hercegovini li Mađarskoj, tri su opcije izgledne, ali u svakom slučaju Hajduk traži mogućnost gdje će usavršavati svoje igrače zajedno s trenerom. Novi predsjednik, nove ideje. Ukida se druga momčad, filtrira i smanjuje ukupni kadar na Poljudu. Jakobušić ponovno izlazi u svijet, traži klubove-prijatelje s kojima će surađivati. Druga momčad je tek početak velikog zaokreta jer na ljeto slijedi i “provjetravanje” svlačionice prve momčadi. Kakvih će tu tek biti zanimljivih ponuda, raskida...

LUKŠA JAKOBUŠIĆ
"Zatražili smo ukidanje druge momčadi jer troškovi su 10,9 milijuna kuna godišnje, a imamo 41 igrača u kadru. Za sljedeću sezonu pet igrača ide u prvu momčad, njih 17 na posudbe u razne prvoligaške i drugoligaške momčadi, dok se ide na raskid ugovora sa 19 igrača"

Puljani prvi odustali od svoje B-momčadi

Opciju osnivanja druge momčadi od 2014. godine iskoristili su samo Dinamo, Hajduk, Istra 1961, Rijeka i Osijek, s tim da su Riječani i Puljani brzo ukinuli svoje B momčadi. Istra je tek godinu dana imala drugu ekipu, a Rijeka dvije sezone. Na Rujevici su još 2016. procijenili da im druga momčad nije potrebna.

Danas egzistiraju tri druge momčadi prvoligaša, ali ukidanjem Hajduka 2 trenutno ostaju samo Dinamo i Osijek, s izglednom opcijom da će i Plavo-bijeli uskoro Hajdukovim stopama. Uostalom, od sezone 2022./23. prvoligaši više neće moći s drugom momčadi igrati u drugoligaškoj konkurenciji, stoga je upitno hoće li i Dinamo zadržati drugu momčad u bliskoj budućnosti. (jr)

A što je sa Šegom, Krekovićem, Dellovom...?

U sjeni igrača koji su trenutačno u B momčadi ostali su nogometaši na posudbi. Ima i među njima zanimljivih imena jer u Dugopolju je dvojac napadača iz generacije 2000. Michele Šego i Leon Kreković, dok je u Prištini na posudbi stoper Lumbardh Dellova. Od igrača koji su već igrali za prvu momčad s B momčadi su trenutačno Jakov Blagaić (2000.), Mario Čuić i Ivan Brnić (oba 2001.).

HAJDUK II

Jurica Bajić
Branimir Barišić
Ante Bekavac
Jakov Blagaić
Matija Burin
Mijo Caktaš
Ivan Ćalušić
Stephen Chinedu
Ivan Ćubelić
Luka Grubišić
David Iličić
Bassel Zakaria Jradi
Tin Jurica
Tino Blaž Lauš
Josip Mijatović
Božo Mikulić
Asim Muratović
Ivan Ninčević
Ivan Šarić
Vicko Ševelj
Luka Škaričić
Dino Skorup
Madžid Šošić
Bleart Tolaj
Bruno Unušić

5.
mjesto osvojio je Hajduk u drugoligaškoj sezoni 2017./2018.
5.
mjesto osvojio je Hajduk u drugoligaškoj sezoni 2018./2019.
6.
mjesto osvojio je Hajduk u sezoni 2019./2020. prekinutoj zbog COVID-a
13.
mjesto drži Hajduk u aktualnoj drugoligaškoj sezoni 2020./2021.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 06:16