HNL Stop
 RONALD GORšIć/SN ILUSTRACIJA
PRVENSTVO POČINJE

Evo što bi korona mogla napraviti nogometu u Hrvatskoj! Kod nas je ‘slučaj Vrsaljko‘ jednostavno nemoguć

Lopta je na centru, Varaždin i Gorica otvaraju HNL sezonu, a brojna pitanja još vise u zraku
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 14. kolovoz 2020. 18:28

Lopta je na centru, već u petak Varaždin i Gorica otvaraju sezonu Prve HNL, a brojna pitanja vise nad glavama nogometaša i djelatnika, moguće je da ponovno nove vijesti počnu ‘kapati’ iz sata u sat. Lipanjski i srpanjski dio programa odrađen je s dosta sreće bez zaraženih koronavirusom, osim jednog čovjeka iz Intera, iako bez testiranja osim uoči starta.


No, novo prvenstvo kompliciraniji je slučaj, neće igrati samo seniorski prvoligaši, nego svi rangovi i kategorije, a inficiranih virusom u državi je sve više... Dan uoči početka čekamo hoće li HNS ishoditi i ponuditi novi protokol ili kao glavni aduti ostaju molitva za zdravlje i improvizacija.


HNL ima propozicije koje su sukladne državnim zakonima i odredbama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, ali bitno drugačije od UEFA-inih. Prema aktualnim propisima na temu Covid-19, epidemiolozi obave istragu i odluče koliko je ljudi koji su bili bliski kontakti zaraženog člana kluba te zbog toga moraju u samoizolaciju. Mogu reći da je to cijela momčad, ako su se primjerice svi zajedno družili u zatvorenom prostoru nekoliko sati, ali i da se radi o nekoliko pojedinaca, dok ostali imaju pravo nastaviti s treninzima i nastupima. Natjecateljska komisija HNS-a je tim slijedom odlučila da svaki klub koji ima šest ili više igrača u samoizolaciji smije zatražiti odgodu utakmice bez ikakvih posljedica. Ona će biti odigrana u prvom slobodnom terminu…


Pitanje je hoće li se posezati za tom mjerom ostane li dovoljno kadra da se pojave na terenu jer ‘križni put’ je izaći iz karantene, praktično ustati iz kreveta i zatim u mjesec dana odigrati sedam utakmica. Računajući zaostale.

Prepušten slučaju

No, još veći problem nastane kad cijelu ekipu ‘zaključaju’. S policijom koja provjerava ‘čuče’ li u sobi. Bude li takvih klubova nekoliko u istoj ligi, ona će biti paralizirana, u nekom kolu možda neće biti odigrana nijedna utakmica i tko zna kada i kako će ponovno biti dovedena u red. Zato je prvo Komisija za profesionalan nogomet HNS-a izašla s prijedlogom da se u slučaju većeg poremećaja Prva HNL skrati te umjesto četverokružno odigra trokružno, a druga i niže lige da se protegnu tijekom lipnja 2021. godine. Ionako igrači iz njih nemaju veze s Europskim prvenstvom.


Međutim, to nije dovoljno. Takav model nedostatno je definiran, pretjerano prepušten slučaju jer nitko ne može znati koliko će odgođenih utakmica biti. Ključni problem nije riješen. Liga bi na neko vrijeme mogla stati, što je najgori scenarij. Kako spasiti da se igra i to regularno?


Savršene varijanta nema, no čelnici HNS-a u kontaktu s članovima Radne skupine za povratak nogometa predložili su HZJZ-u da im dopusti primjenu UEFA-inog protokola. HNS ga sam nema pravo instalirati jer ne može ići iznad države. On znači da u slučaju proboja koronavirusa u klub, svi budu testirani za koji dan, a potom samo zaraženi ostanu izolirani, dok oni koji su negativni smiju i dalje trenirati i igrati. Čak i ako su po kriterijima epidemiologa bliski kontakti. Primjer je Atletico Madrid. Vrsaljko i Correa su zadržani kod kuće, dok Diego Simeone i družina u Lisabonu večeras igraju četvrftinale Lige prvaka.


Ukoliko klub ima 13 zdravih igrača, od toga je barem jedan golman, mora na travnjak. No, nema li ih, tada gubi 3:0. Kako UEFA-a nema vremena za čekanje, HNS to planira nešto drugačije regulirati, dati tom klubu pravo na odgodu, ali kratku, morao bi potom obaviti novo testiranje i ako nije u stanju igrati gubi susret. Bitno je da igrači budu testirani prije utakmice kako bi nalaz bio relevantan. Na taj način sve se ekspeditivno raščišćava.

Hrebakov primjer

Radi se o proceduri koja nije usklađena s praksom i pravilima u RH jer podrazumijeva da nema samoizolacije za negativne. Nitko ne ostaje ‘pod ključem’ 14 dana ako nije pozitivan. Ukoliko je tri ili pet dana kasnije na testu bio negativan, slobodan je.
U Hrvatskoj imamo razglašen primjer saborskog zastupnika Darija Hrebaka kojem je dopušteno da na temelju negativnog testa izađe iz samoizolacije kako bi se pojavio na konstituirajućoj sjednici. Jednako bi pravo trebalo primijeniti na sportaše. Takav protokol osigurao bi odvijanje nogometnih liga, a vjerojatno na isti način i prvenstava u ostalim sportovima. HZJZ i Nacionalni stožer civilne zaštite imaju riječ...


Primjer su nogometaši Rudeša koji su bili na pripremama u Istri i nakon što se ustanovilo da je jedan inficiran Covidom dobili su odluku da svi moraju u samoizolaciju. No, Rudeš planira za dva-tri dana obaviti testiranje i nada se da će proći taj model, te da će se moći vratiti treninzima. Po postojećoj regulativi dužni su ostati doma 14 dana i odgoditi nekoliko utakmica. Ne samo prvu s Međimurjem.

HNS više na plaća

Marijan Kustić, izvršni direktor HNS-a, u srijedu je poslao dopis klubovima da testiraju igrače. No, HNS to više neće plaćati, odsad će morati sami snositi troškove.


Puno se toga rješava pet do dvanaest što se moglo obaviti ranije i pitanje je kad ćemo dobiti sve odgovore, možda tek sljedeći tjedan. Najvažnije je da se stvore uvjeti da se nogomet igra i da HNS ima odgovor na svaku situaciju koja se dogodi te svi u tome budu ravnopravni. Na potezu je država. Ako dopusti UEFA-in protokol, sve će biti daleko jednostavnije. U protivnom, ne znamo kako će ova jesen izgledati u HNL-u.


Jedno je jasno - gledatalja do daljnjega neće biti. Premda su oni najmanji problem. Čak i da se netko zarazio na tribini, a nije, to ne bi ugrozilo odigravanje prvenstva.

--------------------------------------------------------------------------------------------------

KLJUČNA PITANJA!

1. Kada momčad ne mora u samoizolaciju?
Prema postojećim propisima HNS-a nije predviđene automatska opcija po kojoj cijela momčad mora u samoizolaciju. U slučaju da je netko u ekipi pozitivan na koronavirus, u samoizolaciju moraju samo oni članovi momčadi za koje nadležni epidemiolog ocijeni da su bili bliski kontakti. To može biti još jedan član ekipe, desetorica ili nijedan.

2. Kada cijela momčad mora u samoizolaciju?
Budući da se imena onih koji moraju u samoizolaciju utvrđuju individualno, s obzirom tko je bio s oboljelim u bliskom kontaktu, kompletna momčad mora u samoizolaciju na 14 dana jedino ako nadležni epidemiolog utvrdi da su baš svi bili u bliskom kontaktu sa zaraženim. Recimo da su s njim boravili duže od 15 minuta u zatvorenom prostoru na maloj udaljenosti.

3. Koliko igrača je dovoljno da se odigra utakmica?
HNS nije donio novi propis, dakle, vrijedi pravilo da momčad mora istrčati na teren sa sedam igrača kako bi odigrala utakmicu. Međutim, HNS je u propozicijama natjecanja ugradio da klub koji ima šest ili više igrača u samoizolaciji ima pravo tražiti odgodu utakmice bez posljedica, to se tretira kao ‘viša sila’ i ti se susreti moraju igrati u prvim slobodnim terminima.

4. Koliko utakmica treba odgoditi da se ne bi igralo kolo?
Pojava koronavirusa tretira se pojedinačno i zasad nema druge odluke. Klub koji ima pravo na odgodu dobit će je, bio to jedan klub ili tri. Ostale utakmice će se odigrati po rasporedu. No, HNS će tijekom sezone razmotriti što ako kalendar bude potpuno poremećen, kako završiti sezonu. Prijedlog je da se u tom slučaju prvenstvo skrati i igra trokružno. O tome se mora izjasniti Izvršni odbor HNS-a.

5. Može li testiranje omogućiti igračima da izađu iz samoizolacije i potom igraju?
Prema aktualnim odlukama ne, međutim, radi se na tome. To će biti moguće samo ako dopusti HZJZJ. U tom slučaju bi se svi igrači testirali koji dan kasnije i negativni bi nastavili s treninzima i nastupima, ne bi morali ostati u samoizolaciji, kao što predviđa protokol UEFA-e. Hoće li to biti na snazi u Hrvatskoj, doznat ćemo uskoro.

5. Koliko utakmica klub smije odgoditi zbog Covida?
Nema ograničenja broja utakmica koje klub smije odgoditi zbog Covida. Odgodit će se sve utakmice u kojima neće moći igrati. Ovog časa HNS nema predviđeno u pravilima da bi mogao neki klub kazniti zbog koronavirusa gubitkom utakmice 3:0, kao što je odlučila UEFA za neke potencijalne slučajeve. No, razgovara se da se to uvede.

7. Koliko klubova smije biti izbačeno iz lige da se sezona završi?
O tome propisi HNS-a ne govore. Kažu da se iz lige izbacuje klub koji neopravdano nije odigrao dvije utakmice, međutim, koronavirus se zasad tretira kao “viša sila“ i zbog nje nitko neće biti izbačen iz lige. Barem ako se naknadno ne odluči drugačije.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 22:09