VOJKO BASIC/CROPIX Cropix
PRAVILA SU JASNA

Evo tko je donio odluku o ponavljanju penala na Poljudu! Poništavanje utakmice ne dolazi u obzir

VAR se nakon spornog Boharovog penala nije ni aktivirao, Joviću je ponavljanje sugerirao netko drugi
Piše: Slobodna DalmacijaObjavljeno: 20. prosinac 2021. 08:31

Nenad Bjelica bio je nezadovoljan nakon utakmice s Hajdukom, jer smatra da je pogodak Damjana Bohara iz kaznenog udarca u 12. minuti neopravdano poništen.

Trener Osijeka u izjavi za Novu TV rekao je sljedeće:

- Ponavljanje kaznenih udaraca se događa u nogometu, nije mi samo jasno zašto je VAR poništio taj kazneni udarac kad to nije njegova nadležnost. VAR ga ne može poništiti nego samo glavni sudac koji ga je poništio nakon minutu i pol. On to može poništiti nakon pet, deset sekundi jer je on to vidio. Međutim, on to nije vidio, a vidio je to VAR.

U HNS-ovim Pravilima nogometne igre stoji da VAR može odlučivati o tome hoće li pogodak biti priznat ili ne samo u slučaju „jasne i očigledne pogreške“ ili „propuštenog ozbiljnog incidenta“ koji uključuju:

- prekršaj momčadi koja napada u pripremi akcije za postizanje pogotka ili tijekom postizanja pogotka (igranje rukom, prekršaj, zaleđe, itd.)

- loptu izvan igre prije postizanja pogotka

- odluke o pogotku/nema pogotka

- prekršaj vratara i/ili izvođača pri izvođenju kaznenog udarca ili prerani ulazak u kazneni prostor napadača ili braniča koji izravno sudjeluje u igri ako se kazneni udarac odbije od vratnice, grede ili vratara.

Kako Ramon Mierez u trenutku preranog utrčavanja u kazneni prostor nije utjecao na igru, jer je Boharov udarac završio u mreži, ostaje pitanje je li se VAR smio uključiti, ili je odluka morala biti isključivo na Franu Joviću, piše Slobodna Dalmacija.

Bit će zanimljivo čuti sudačke stručnjake što misle o ovoj situaciji, ali bilo kako bilo, u Pravilima jasno stoji da se utakmica zbog toga ne može poništiti.

"U načelu, utakmica se neće poništiti zbog:

- kvar(ov)a tehnologije VAR (poput tehnologije na gol-crti)

- pogrešne odluke/pogrešnih odluka povezanih s VAR-om (jer je VAR član sudačkog tima)

- odluke/odluka o izostanku pregleda snimke incidenta

- pregleda situacije/odluke koja nije podložna pregledu", stoji u HNS-ovim Pravilima nogometne igre.

Osijekov kazneni udarac ponovljen je po pravilima // piše: Damir Dobrinić

Fran Jović odlučio je ponoviti kazneni udarac koji je Bohar pretvorio u pogodak jer je njegov suigrač Mierez prerano ušao u šesnaesterac. Znao je to već raditi u HNL-u, na dvoboju Rijeka - Istra 1961 dvaput je ponovio izvođenje, ali recimo nije ponovio udarac u travnju ove godine na utakmici Rijeka - Osijek, iako su i tu igrači gostiju prerano ušli. No ova je odluka, koliko god se nekome sviđala ili ne, donesena prema pravilima. Nije to odluka VAR-a, već je Joviću sugerirao ponavljanje četvrti sudac.

U 70. minuti isključio je Jović Bjelicu koji se nije mogao suzdržati s prigovorima jer je mislio da je sudac trebao dati drugi žuti Lovrencsicsu zbog starta na Bočkaju. Za Jovića to nije bio žuti karton, Bjelica je to morao ispoštovati.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
14. rujan 2024 23:45