Zvonimir Šarlija

 Ivan Perić/Cropix
POVJERENIK OBJASNIO

Evo zašto su Osijek i Hajduk igrali odgođenu utakmicu, a Rijeka i Dinamo ne: ‘Nemam moć nametanja datuma‘

Problem je u Propozicijama natjecanja, jer se u teoriji susret 1. kola može odigrati nakon 34. kola
Piše: SNObjavljeno: 15. studeni 2023. 12:56

Hajduk i Osijek prošli tjedan su odigrali zaostalu utakmicu 3. kola SuperSport HNL-a, koja je bila odgođena na zahtjev domaćina zbog europskih obveza. No, Dinamo (koji ima dva zaostala susreta) i Rijeka nisu odigrali svoje zaostale utakmice, već će to učiniti u siječnju, prije početka drugog dijela prvenstva, piše Slobodna Dalmacija.

To znači da će se ti susreti odigrati u sasvim drugačijim uvjetima, odnosno nakon što već počne zimski prijelazni rok. Točnije, Lokomotiva i Dinamo odigrat će svoj dvoboj 23. siječnja (utorak), a Gorica i Rijeka dan kasnije. Dakle, utakmice 4. kola odigrat će se nekoliko dana prije 20. kola, odnosno početka proljetnog dijela prvenstva.

Samir Toplak je, komentirajuću utakmicu Osijeka i Hajduka na MAXSportu, rekao kako mu nije jasno zašto još neke zaostale utakmice nisu odigrane u tom slobodnom terminu, preispitujući tako regularnost samog natjecanja. S obzirom na to da zaista nema puno logike u tome da se odgođene utakmice igraju u baš toliko drugačijim okolnostima od onih koje su bile na snazi kada su se one trebale odigrati, upitali smo Povjerenika za natjecanje SuperSport HNL-a, Josipa Breznog, da nam pojasni situaciju.

U upitu smo se pozvali na članak 4. Propozicija natjecanja SuperSport HNL-a za sezonu 2023./2024., točnije na stavak 4. u kojem stoji:

"U slučaju da se neka utakmica zbog razloga više sile nije mogla odigrati prije narednog kola, odigrat će se u prvom mogućem slobodnom terminu prema odluci Povjerenika za natjecanje."

Zakazivanje novih termina

No s obzirom na to da je navedeni članak poprilično dug i pomalo kompleksan, Brezni nas je ispravio, pozvavši se na zaključni dio tog istog članka. Zbog želje za što boljim informiranjem javnosti, njegov odgovor na naše pitanje prenosimo u cijelosti:

"Vezano na odgođene utakmice zbog nastupa u UEFA natjecanju, citirate pogrešnu odredbu budući da je to pitanje određeno Propozicijama natjecanja u članku 4. stavak 10. u kojem između ostalog stoji ‘Takve odgođene utakmice zbog nastupa klubova u UEFA natjecanju odigrati će se najkasnije prije kalendarom natjecanja predviđenog termina za odigravanje zadnja dva kola prvenstva‘.

Prema redoslijedu odgađanja zakazuju se i novi termini odigravanja utakmica pa je tako utakmica 3. kola Osijek - Hajduk odigrana 08.11., utakmice 4. kola zakazane su u terminima prije početka proljetne sezone (23.01. Lokomotiva - Dinamo, a 24.01. Gorica - Rijeka) dok će se termin odigravanja utakmice 5. kola Dinamo - Varaždin odrediti čim budu poznate obveze Dinama u natjecanju UEFA Konferencijske lige (ovisno o rezultatu u grupnoj fazi natjecanja)", rekao nam je Brezni.

Ukratko, stavak 4., koji predviđa odigravanje odgođene utakmice u prvom slobodnom terminu, odnosi se isključivo na odgode zbog "više sile", dok za odgode zbog sudjelovanja u europskim natjecanjima vrijedi stavak 10. koji kaže da se sve utakmice moraju odigrati prije predviđenog termina za odigravanje zadnja dva kola.

Za koga je pisan pravilnik?

Povjerenik u tom kontekstu zapravo nema moć nametanja drugih datuma, već samo može predlagati odigravanje utakmica odgođenih zbog europskih obveza klubova. Hajduk i Osijek su se sami dogovorili za odigravanje svog zaostalog dvoboja, a Brezni nam je rekao i to da je "klubovima koji su završili s UEFA-inim natjecanjima odmah ponuđeno da predlože svoje termine i sa suparnikom usklade mogući termin odigravanja", dodavši da je "Dinamo preuzeo obvezu odigrat utakmicu s Lokomotivom i prije mogućeg završetka UEFA natjecanja jer ima još i odgođenu utakmicu s Varaždinom".

Problem je, dakle, u Propozicijama natjecanja, jer se u teoriji susret 1. kola može odigrati nakon 34. kola i sve će biti "regularno". Naravno, "regularno" gledano kroz kontekst onoga što stoji u Propozicijama, ne kroz kontekst zdravog razuma. Osim situacije da će klubovi u novom terminu biti u sasvim različitoj formi (što je ionako neizbježno), postoji velika vjerojatnost da će im igrački kadar biti sasvim različit, a da na klupi neće imati iste trenere.

Takve odredbe u Propozicijama mogu se shvatiti kao izlaženje u susret ekipama koje igraju Europu, ali onda se postavlja pitanje kakvog smisla ima tako rani početak HNL sezone, ako se klubovima ostavlja mogućnost da zbog UEFA-inih natjecanja odgađaju utakmice i da ih ne moraju odigrati u teoriji sve do svibnja.

Stoga ćemo tekst zaključiti s kultnim citatom ekipe s Gitak TV-a: za koga je uopće pisan taj pravilnik?

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. travanj 2024 16:00