Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX
NEKA SE POVIJEST PONOVI

FASCINANTNE BROJKE 'EGZODUSA NA MAKSIMIRU' Bjelica ima razloga za ponos, ali i nemir: Da, Dinamo ima jednak broj reprezentativaca kao Manchester City!

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 10. listopad 2019. 11:08

Protekla reprezentativna pauza donijela je Dinamu puno dobroga. Sjećate se, Dinamovi reprezentativci zabijali su u dresovima svojih država kao na traci, od Gojaka, preko Petkovića i Ademija, do Gavranovića... Naravno, i Olmo u U-21 selekciji Španjolske, Majer, Ivanušec i Kulenović u našoj mladoj reprezentaciji. I nakon te stanke stigla je ta velika pobjeda protiv Atalante, očito su igrači s pauze stigli u odličnoj formi i spremni za nove izazove. Što će Dinamu donijeti ova stanka, hoće li Modri opet biti tako uspješni?

Trenerska strepnja

Znamo da treneri, pogotovo u većim klubovima, nisu baš ljubitelji tog reprezentativnog tjedna, uvijek strepe da im se netko od igrača ne vrati ozlijeđen. U Dinamu, pak, trenerima je drago što imaju ‘robu’ za nacionalne dresove širom svijeta, iako s druge strane ne kriju da bi im došlo još igrača za rad i pripremu za ono što dolazi.

Nenad Bjelica u svlačionici trenutno ima 10 A reprezentativaca svojih zemalja. Dakle, Livaković, Perić, Petković i Oršić igraju za Hrvatsku, Ademi za Sjevernu Makedoniju, Stojanović za Sloveniju, Kadzior za Poljsku, Gojak i Hajrović za BiH i Gavranović za Švicarsku. Zašto to ponavljamo? Htjeli smo usporediti Dinamo po tome mjerilu s klubovima u skupini Lige prvaka i došli smo do zbroja da sva četiri trenera imaju u svojoj svlačionici isti broj A reprezentativaca u ovom trenutku. Da, Dinamo ima jednak broj reprezentativaca kao Manchester City! Ali, na istoj su razini i Šahtar i Atalanta.

Nitko kao Šahtar

Ipak, najspecifičniji je u toj priči idući Dinamov protivnik Šahtar. Ukrajinski prvak ima čak devet reprezentativaca svoje zemlje i samo jednog, tuđeg, Izraelca Solomona. Na neki način to je i dobra vijest trener za Šahtarova trenera Castra, jer će njegovi igrači i u reprezentaciji zajedno trenirati, vratit će se u klub svi zajedno, a neće dolaziti sa svih strana svijeta u različita vremena.

Dinamovi reprezentativci, dakle, rasipani su po šest država (Hrvatska, Švicarska, BiH, Slovenija, Poljska, Sjeverna Makedonija), dok su Atalantinih i Citiyjevih 10 raspršeni u čak devet reprezentacija. Oba kluba imaju po samo jednog reprezentativce vlastite zemlje, Gollini je pričuvna vratarska opcija Italije, dok je Sterling jedini Cityjev Englez u ovom trenutku.

Naravno, treba reći i da bi popis Guardiolinih reprezentativaca bio ipak širi da nisu ozlijeđeni Sane, De Bruyne, Laporte i Stones, no, u ovim okolnostima sva su četiri trenera u vrlo sličnoj ‘gabuli’, moraju se reprezentativnu stanku iskoristiti za drugačiji način treninga no što bi radili da imaju kompletnu momčad na okupu.

DANI OLMO Sad sam sretan u Dinamu, ostalo je prošlost...

Dani Olmo postao je vrlo primamljiva meta španjolskim medijima. Na okupljanju U-21 reprezentacije dao je intervju AS-u i otkrio svoje ambicije.

- Radit ću na tome da budem dio reprezentacije na Euru iduće godine. Znam da je to teško, jer imamo jako dobre igrače, ali imam povjerenja u sebe, igram Ligu prvaka i znam da ću imati šanse za to ako nastavim ovako. Također, htio bih igrati i na Olimpijskim igrama - rekao je Olmo, koji je potom kazao kako su priče o odlasku iz Dinama iza njega i da mu je u mislima samo zagrebački klub.

- Već sam rekao da sam sretan u Dinamu. Usredotočen sam, uzbuđen zbog novih izazova koje imamo u Ligi prvaka, a sve ostalo je stvar prošlosti. Sretan sam i zahvalan Dinamu - kazao je Olmo dodavši da o ne zna ništa o tome je li ljetos bio blizu prelaska u madridski Atletico. (tn)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
04. svibanj 2024 17:15