VOJKO BASIC Cropix
STRATIŠTE TRENERA

Fenomen Alexa Fergusona ili legendarnog Francuza nezamisliv je u HNL-u, kod nas vlada površnost i hipokrizija

Ovakva situacija navodi na pitanje - zašto treneri u HNL-u žive tek nešto duže od kućnih muha?
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 15. travanj 2024. 18:35

Kada je Silvijo Čabraja, 8. lipnja 2021., imenovan trenerom Lokomotive, u intimnom krugu svojih prijatelja iznio je neobičnu želju:

- Volio bih voditi momčad Lokomotive u dugim rukavima!

U međuvremenu, Čabraja je na Kajzerici prezimio čak tri sezone. A ovih je dana iznova dočekao - kratke rukave. Kao jedini i najdugovječniji trener u HNL-u!

No, priča o Čabraji zapravo je moderna bajka, koja nema nikakvih dodirnih točaka s hrvatskim prvoligaškim nogometom. Stvarnost HNL-a nudi neku posve drugačiju realnost (kao svojevrsni reality show), koju najizravnije ilustriraju brojke: tijekom aktualne sezone devet hrvatskih prvoligaša objavilo je 22 trenerske smjene!

image

Silvijo Čabraja

DAMIR KRAJAC Cropix

Posljednje su zabilježene početkom ovog tjedna. Nakon 29. prvenstvenog kola, čak su dva kluba "škartirala" svoje trenere - Hajduk i Slaven Belupo. Prvo je Hajduk smijenio Mislava Karoglana (u ponedjeljak je na Poljudu bio dan predviđen za "giljotiniranje", jer je prije trenera "smaknut" i predsjednik kluba Lukša Jakobušić), a samo nekoliko sati kasnije, Slaven Belupo otkazao je suradnju Royu Ferenčini.

Karoglan je bio prvi

Posve je legitimno i nadasve logično pitanje: zašto su spomenuti klubovi sedam kola prije kraja natjecanja uopće mijenjali trenere, kada su njihove pozicije na tablici ionako "zacementirane"? Tek bi Slaven Belupo u nekom sretnijem epilogu mogao preskočiti Istru 1961. Ali, u ukupnom dojmu, čak je i Podravskim štukama posve irelevantno hoće li njihovi ljubimci sezonu završiti kao osmi ili deveti. Ovotjedne smjene očigledno su imale cilj proizvesti u svlačionici terapeutski učinak "pozitivnog šoka", jer oba su kluba postavila na klupu dosadašnje pomoćnike - Juru Ivankovića, odnosno Ivana Radeljića. Kako bi sjedili tamo do kraja natjecanja...

image

Mislav Karoglan

ANTE CIZMIC Cropix

Zanimljivo, spomenuti Karoglan prvi je smijenjeni trener ove sezone. Njegovih usluga odrekla se Istra 1961 nakon samo tri odigrana kola!? Naslijedio ga je David Catala. Ali, niti on nije dočekao završetak prvenstva. Danas se trener pulskog prvoligaša zove Paolo Tramezzani.

Pregršt iznenadnih smjena

Ipak, mnogo veće iznenađenje bilo je Dinamovo odstranjivanje Igora Bišćana. Nekadašnji izbornik mlade reprezentacije u Maksimiru je proživio svega četiri mjeseca, premda je predstavljen kao "dugoročni klupski projekt". Dinamo je novog trenera nabavio tako što je Rijeci "kidnapirao" Sergeja Jakirovića. Ta je operacija proizvela lančanu reakciju: Rijeka je iz Gorice dovela Željka Sopića, a velikogorički klub angažirao je Dinka Jeličića. Ali, niti bivši trener Cristiana Ronalda nije završio sezonu. Gorica je nedavno "instalirala" novog trenera - Rajka Vidovića.

Varaždin je, pak, na otužan način ostao bez trenera. Mario Kovačević abdicirao je zbog bolesti. Momčad je preuzeo Nikola Šafarić. Osijek je krenuo u sezonu s velikim ambicijama i Stjepanom Tomasom u ulozi šefa stožera. No, kada je klupsko vodstvo procijenilo da rezultati nisu kompatibilni s poslovnim planovima, angažiralo je novog čovjeka, Zorana Zekića. Gotovo identična situacija zbila se na Poljudu. Hajduk je ušao u sezonu s mantrom: "Leko je taj, to je ta godina". Danas Splićani imaju v.d. trenera, predsjedničke izbore i devastirani Poljud...

image

Sergej Jakirović

ANTE CIZMIC Cropix

Iako se Dinamo u medijima predstavlja kao glavni favorit za naslov, među navijačima još postoje razilaženja u stavovima glede trenera: je li Jakirović trebao biti smijenjen? Nekoliko su puta tijekom sezone aktualnom treneru Dinama maksimirski kroničari napisali nekrolog. Vjerojatno bi on bio i objavljen da se "oni gore" nisu bavili samima sobom... U konačnici, dva su detalja presudila u korist "Jakira": otpremnina i nedostatak alternativnih rješenja.

No, najbizarnija trenerska priča odvijala se u Rudešu. Kvartovski je klub povratak u prvoligaško društvo upotpunio dovođenjem Roberta Prosinečkog. Međutim, "Žuti" je sam odstupio već nakon sedam utakmica (i jednog osvojenog boda). Nakon 15 odigranih kola Rudeš je "potrošio" i drugog trenera - Tonija Golema. Potom je dvije utakmice u rubriku - trener bio upisan Ivan Mijač. Onda je kao "konačno rješenje" stigao Davor Mladina. Tako su Rudešani tijekom sezone sakupili svega sedam bodova, što ih čini - "drukčijima od drugih"... Treneri (kako god se zvali) bili su tek marginalne figure u bezličnom igrokazu, jer klub ulaskom u elitni rang nije napravio potrebni iskorak ni u organizacijskom, niti u kadrovskom segmentu. "Slučaj Rudeš" samo je osnažio tezu o nepremostivom jazu između prvog i drugog razreda natjecanja u hrvatskom nogometu....

Nabrajanje trenerskih imena i međusobnih rotacija vjerojatno kod čitatelja stvara posvemašnju konfuziju i dojam kaotičnosti. I navodi na pitanje: zašto treneri u HNL-u žive tek nešto duže od kućnih muha?

Trend nepodnošljive lakoće uklanjanja trenera među hrvatskim prvoligašima implicira da nema kriterija niti sustavnosti pri odabiru stručnih stožera - što najčešće upućuje na površnost, improvizaciju i hipokriziju u organizaciji i vođenju klubova.

image

Slavlje u finalu Lige prvaka, Manchester United - Bayern, sir Alex Ferguson s igračima

-/DPA/PROFIMEDIA -/dpa/profimedia

Iz svega navedenog posve je razvidno kako se hrvatskom nogometu ne mogu dogoditi fenomeni poput Alexa Fergusona ili Guya Rouxa, znamenitog trenera Auxerrea, koji je 44 godine živio u istoj svlačionici.

Nabrajanja nemaju smisla

Sir Alexander Chapman Ferguson 27 sezona vodio je Manchester United i donio na Old Trafford nestvarnih 38 trofeja. No, najtrofejniji menedžer u povijesti engleskog nogometa nije imao blistav početak u ‘‘Teatru snova‘‘. Zatekao je u svlačionici Uniteda zapuštenu momčad, predvođenu ‘‘šank-linijom‘‘: Bryan Robson, Norman Whiteside i Paul McGrath. Prvi trofej (FA Cup) s ‘‘crvenim vragovima‘‘ Ferguson je osvojio u trećoj sezoni svojeg mandata, a prvi naslov prvaka Engleske (od 13 osvojenih) Ferguson je doživio tek u šestoj sezoni na Starom Traffordu.

image

Guy Roux

FRANCOIS GUILLOT Afp

Slijedi intrigantno pitanje: kako se zvao predsjednik Manchester Uniteda koji je šest godina čekao titulu i nije smijenio Alexa Fergusona niti kada je on osvojio jedan bod u osam utakmica? Nažalost, britanski mediji pobrinuli su se da Martin Edwards bude više upamćen po sex-skandalu (dovođenju prostitutki u klupski hotel), nego prema činjenici da je Manchester United učinio - najboljim klubom na svijetu! Edwards je bio chairman ‘‘crvenih vragova‘‘ od 1980. do 2002.

I jedna mala usporedba: kada je Alex Ferguson 1986. stigao na Old Trafford, trenerom Dinama bio je Ćiro Blažević (u drugom od četiri mandata). Do svojevoljnog umirovljenja Sir Alexa (2013.) Maksimir je doživio 37 trenerskih promjena i ‘‘izvrtio‘‘ 24 imena!? Za komparaciju smo uzeli Dinamo, koji je u Fergusonovoj eri bio najuspješniji hrvatski klub. Usporedba s nekim drugim lokalnim klubovima i nabrajanje svih trenerskih imena u spomenutom vremenskom intervalu iziskivalo bi vjerojatno tiskanje dodatnih stranica Jutarnjeg.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 18:11