CROPIX
LJETNA PREMIJERA

Fijasko s cijepljenjem i loša najava otvaranja na Poljudu! ‘Pa Hajduk je dio Europe, svi imaju mjere...‘

Nemali troškovi i komplikacije uznemirile navijače splitskoga kluba pred prijateljsku utakmicu
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 11. srpanj 2021. 12:18

Premijeru pred svojim navijačima upriličit će Hajduk u ponedjeljak navečer na Poljudu. U dvoboju sa Zrinjskim predstavit će se momčad Bijelih za novu sezonu, ekipa predvođena Markom Livajom i Lovrom Kalinićem koja budi optimistične najave za prvenstvo što dolazi. Ali, pandemijska su vremena, nisu obična, shodno tome ni utakmica sa Zrinjskim nije kao nekadašnje ljetne uvertire.

Nema Hajduk autonomiju u bezuvjetnom otvaranju vrata stadiona za navijače jer druga pravila vrijede ovog ljeta. Nekoć su, primjerice, West Bromwich Albion i Napoli dolazili uveličati poljudsko otvaranje sezone na Poljudu, koji bi ugostio i preko 20.000 navijača, ali ovog puta u Hajduku očekuje između realnih 5.000 do jako optimističnih 10.000 navijača na ljetnoj premijeri.

image
CROPIX


- Dosad smo prodali 1.000 ulaznica za utakmicu sa Zrinjskim - glasila je službena objava u subotnje rano poslijepodne iz Hajduka.


Pritom treba kazati kako se interes za novu sezonu ne može oslikati preko susreta sa Zrinjskim jer 2000 pretplata je prodano od početka srpnja.

Navijanje ispred TV-a

Međutim, pretplatnici za susret sa Zrinjskim također moraju kupiti karte, za taj test-susret ne vrijede pretplate. Ali, jasno, nije cijena ulaznica problem pred Zrinjski, već uvjeti koji se moraju ispuniti. Očito je da su navijači očekivali kako će se Poljud otvoriti bez ograničenja, međutim, to nije moguće.
- Hajduk je za svoje navijače osigurao cijenu testova po 100 kuna, što je najmanja moguća cijena - naglašeno je s Poljuda.

Rijetki su se cijepili i tu je evidentno nastao problem, jer u tom slučaju traži se dodatni test, a testovi se plaćaju. Navijači nisu zadovoljni, tražili su besplatne testove za pretplatnike, ali treba objasniti kako je Hrvatski nastavni zavod za javno zdravstvo maksimalno izašao u susret svima koji žele na utakmicu sa Zrinjskim, primjerice, i sami djelatnici HZJZ-a testirat će po identičnoj cijeni. Niže cijene jednostavno se nisu mogle staviti. Međutim, nije jednostavno objasniti u kakvim se uvjetima danas funkcionira, pa navijači na društvenim mrežama izražavaju svoje nezadovoljstvo u brojnim komentarima s negativnim prefiksom.


- Platiti 100 kuna za test, a oni koji nisu iz Splita 200 kuna. I što je najgore, prije svake utakmice se treba testirati, previše je to, tko će to izdržati - komentiraju navijači posljedice pandemije na njihov životni hobi i strast.


Ima i prijedloga Hajdukovom predsjedniku Lukši Jakobušiću što je mogao napraviti.


- Trebao je Lukša sazvati presicu i zatvoriti stadion dok svi ne mogu normalno ići na tribine. Ovako ću ja biti najveći navijač ispred TV-a - napisao je jedan od pratitelja Hajduka na Instagramu.


COVID putovnica otvara sva vrata, ali razvidno je da su malobrojni primili cjepivo, shodno tome nema mogućnosti za COVID putovnice koje otvaraju sva vrata.
- Veoma mi je drago da su ulaznice u prodaji, ali neću ići jer samo cijepljeni mogu na stadion - jedan je od umjerenijih komentara.


Stadioni se otvaraju za navijače, ali neće proces povratka na tribine pod novim uvjetima ići jednostavno. Dinamo je protiv Valura uz strogo poštivanje mjera imao tek 1034 gledatelja na maksimirskim tribinama.

Svi imaju mjere i uvjete

Hajduk kao organizator susreta s maksimalnom ozbiljnošću pristupa utakmici sa Zrinjskim jer na Poljudu su svjesni da je sutrašnji dvoboj test za europsku utakmicu s Tobolom, koja dolazi deset dana poslije utakmice s Mostarcima.


- Šteta, bilo bi fino otići. Laganini, kavica na Rivi i utakmica.


Ali, prošli su ti dani. Onaj tko nema COVID potvrdu, morat će potrošiti najmanje 120 kuna za utakmicu sa Zrinjskim, a pritom ulaznica u tom trošku sudjeluje tek s 20 kuna za sjevernu tribinu. Nije jednostavno, niti će jednostavno uskoro biti. Hajduk je između dvije vatre, želje da navijačima omogući ulazak u što većem broju, a s druge strane moraju na Poljudu poštivati pandemijske mjere. Tim više što je i turistička sezona u punom jeku. Ali, pravila su stroga, uvjeti se moraju ispunjavati bez obzira na to što navijači pišu “dokle ovo Hajduče” i “prkos moćnome”.


Jasno, ima i onih koji trezveno gledaju na aktualno stanje...
- Hajduk je dio Europe, svi imaju mjere i uvjete. Vidimo se na tribini, moj Hajduče.


Nije jednostavno, trebat će vremena da se navijači naviknu na nove uvjete, zato je za susret sa Zrinjskim pojačano osiguranje. Sve u cilju da se vidi kako će proći test pred europsku utakmicu. U pandemijsko vrijeme drukčije se očito ne može, ali na kraju će ipak najvažnije biti kako će Bijeli odigrati na travnjaku. Ne toliko protiv Zrinjskog, koliko kontra Tobola. Zrinjski će u svakom slučaju biti zagrijavanje na svim razinama.

Nitko od navijača nije došao na cijepljenje!

Kako bi se omogućilo prisustvovanje utakmici što većem broju navijača, Hajduk je u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije odlučio na poseban način izaći u susret svima koji žele doći na prijateljski susret Hajduk - Zrinjski koja se igra u ponedjeljak 12. srpnja s početkom u 21 sati.

Međutim, baš nitko nije došao na cijepljenje u dvorani na splitskim Gripama. Hrvatski zavod za javno zdravstvo izašao je u susret navijačima s posebnim terminom za cijepljenje, ali nije bilo nikakvog odaziva.

Za nazočnost utakmici Hajduka i Zrinjskog potrebno je imati COVID potvrdu ili negativni test koji se može napraviti na posebno određenim punktovima na stadionu.

Kačaniklića nema do kolovoza

Pripreme je propustio, a još uvijek nema preciznog datuma povratka za Aleksandera Kačaniklića. Ahilova tetiva muči Šveđanina, koji sljedećeg mjeseca slavi 30. rođendan.

Nažalost po njega, veliki su izgleda da će i taj rođendanski 13. kolovoza dočekati bez nastupa za Bijele. Zasad je sigurno da će Kačaniklić propustiti pet srpanjskih dvoboja, prvenstvene oglede s Lokomotivom, Osijekom i Šibenikom, te dva susreta europskih kvalifikacija s Tobolom. Ne bude li se do početka kolovoza vratio u trenažni proces, razmislit će se i o drugim načinima liječenja problematične tetive. (jr)

HAJDUK NA PRIPREMAMA

GRUDA:
Slaven Gruda - Hajduk 1:9
SLOVENSKE KONJICE:
Hajduk - Universitatea 2:1
KIDRIČEVO:
Slask Wrocław - Hajduk 0:4
ODRANCI:
Aris Solun - Hajduk 1:3
CELJE:
Celje - Hajduk 3:0
SLOVENSKE KONJICE:
Hajduk - UTA Arad 1:0
SPLIT:
Hajduk - Zrinjski 12. VII.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. travanj 2024 14:51