Foto: Marko Todorov / CROPIX
21. KOLO PRVE HNL

FOTO: DINAMO UZ DOSTA MUKE DO ISKUPLJENJA Goricu načeo igrač od kojeg se gol nije očekivao, a onda je uslijedio genijalni gol Kadziora

Dinamo je u sklopu 21. kola HNL-a na Maksimiru s 2:0 svladao šestoplasiranu Goricu. Modri su se dugo mučili s čvrstom obranom gostiju, a onda su, nakon isključenja Joeyja Suka, Theophile-Catherine i Damian Kadzior dvama pogocima riješili pitanje pobjednika. Dinamo je i dalje prvi s 53, a Gorica šesta s 30 bodova.
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 09. veljača 2020. 17:34

DINAMO - GORICA 2:0 (Theophile-Catherine 72', Kadzior 86')

DINAMO: Zagorac - Moharrami, Theophile-Catherine, Perić, Leovac - Moro (od 79. Đira) - Ćuže, Gojak (od 67. Kulenović), Kadzior - Petković, Gavranović (od 46. Majer)

Trener Nenad Bjelica

GORICA: Kahlina - Musa, Steenvoorden, Jovičić, Krizmanić - Čanađija, Suk - Špikić (od 54. Babec), Golubickas (od 73. Mathieu), Lovrić (od 83. Hamad) - Ndiaye

Trener Sergej Jakirović

ZAGREB - stadion Maksimir Gledatelja: 2.415 Sudac: Dario Bel (Osijek)

Bilo je teško, zahtjevno, s puno muke, ali Dinamo se trijumfom oporavio nakon poraza na Rujevici, te zadržao 12 bodova prednosti u odnosu na Hajduk. Ova pobjeda za Bjeličinu momčad je bitna i s psihološkog aspekta, jer itekako je bilo važno da nakon sudara s Rijekom opet ne kiksa.

Utakmicu je odlučio čovjek koji još nije potpisao novi ugovor s Modrima, koji još pregovara s klupskim vodstvom. Pa, možda će Theophile nakon ovog pogotka na koncu ipak dobiti povišicu, bio mu je to prvi pogodak ove sezone. Nakon pogotka Theophilea, 'točku na i' stavio je fenomenalnim pogotkom Damian Kadzior koji je na koncu i zbog asistencije Theophileu bio igrač utakmice.

Zaslužili su Bjeličini dečki taj trijumf, unijeli su u njega mnogo truda, makar su se podosta namučili. Modrima je pomogao i jedan Nizozemac. Joey Suk je dobar igrač, agresivan, rastrčan, borben. Ali i jako neoprezan, teško kontrolira svoje startove i poteze. U 51. minuti utakmice dobio je drugi žuti karton nakon grubog starta nad Petkovićem i Gorica je ostala s igračem manje. U prvom poluvremenu Suk je također dobio žutaka nakon starta nad hrvatskim reprezentativcem, a prije toga mu je sudac oprostio i igranje rukom. Svojim nepromišljenim potezima jako je oslabio Goricu.

Modri su zarana stvorili prvu priliku. Petković je nakon tri minute ubacio do Gavranovića koji se u trku probio između stopera Gorice, ali s sedam-osam metara pogodio je Kahlinu. Nakon te početne dobre situacije za Bjeličinu momčad, do konca prve dionice vidjeli smo još samo jednu priliku, trebalo je čekati pola sata. Tada je Kristijan Lovrić opalio s nekih dvadeseta metara, lopta je otprilike pola metra prohujala od vratnice.... Da, to je manje-više bilo sve što je valjalo zabilježiti u prvih 45 minuta. Baš je bilo skromno kad se radi o atraktivnoj igri, dobrim akcijama, maštovitosti...

Dinamo je bio taj koji je prema očekivanjima imao loptu više u nogama, pokušavao je probiti obrambeni zid koji je sagradio Jakirović, ali nikako nije išlo. Uvijek je nešto nedostajalo u završnici, ili točan pas, ili neka ideja, ili snalažljivosti, preciznosti. Ne može se kazati da nije bilo želje i htijenja kod Modrih, ali bila je vidljiva i nervoza, ne samo na terenu, već i na klupi. Trener Modrih Nenad Bjelica u jednom trenutku obrušio se na četvrtog suca, baš je glasno vikao, čulo se do tribina. Stigao ga je upozoriti i glavni sudac Dario Bel, ali ostalo je samo na opomeni, nije izvadio žuti. Kad smo već kod suca, izgledao je pomalo nesigurno, imao je nekih čudnih procjena.

Gorica je igrala onako kako uvijek igra, čekala je svoje šanse iz tranzicije, ali i - prekide. Kad Lovrić izvodi prekide onda obrane uvijek drhte. I na ovoj je utakmici bilo tako, svaki, baš svaki centaršut koji je uputio najbolji igrač Gorice skrivao je u sebi poneku opasnost. Te njegove 'zavijače' su baš bile nezgodne...

Početkom druge dionice, nakon isključenja Suka, Modri su nakon kornera kojeg je izveo Kadzior mogli do vodstva. Perić je sjajno skočio, pucao je s nekih pet metara, ali je Kahlina izvrsno obranio, lopta se odbila u gredu i pala malo ispred crte. To je bila najava kasnijih događaja, pogodaka koje su zabili Theophile i Kadzior. Mogli su Modri zabiti i treći, nakon 'mesijevskog' prodora Lovre Majera, ali veznjak je u završnici zamalo promašio. Gorica je u drugom poluvremenu s igračem manje bila iznimno borbena, kod gostiju posebno su se osim Lovrića i odličnog Kahline, svidjeli Ndiaye i Golubickas. Međutim, nije im bilo dovoljno, niti u sedmom pokušaju protiv Modrih nisu mogli niti do boda.

DINAMO - GORICA 2:0 (Theophile-Catherine 72', Kadzior 86')

Dinamo: Zagorac - Moharrami, Theophile, Perić, Leovac - Kadzior, Moro, Gojak, Ćuže - Petković, Gavranović

Gorica: Kahlina - Muhammed, Jovičić, Krizmanić, Steenvoorden - Suk, Čanađija - Lovrić, Golubickas, Špikić - Ndiaye

----------------------------------------------

TIJEK SUSRETA:

KRAJ UTAKMICE!

90' - Igrat će se tri minute sudačke nadoknade.

86' - GOOOL! Kakva golčina Dinamova Poljaka! Moharrami je na desnoj strani izvozao Hamada i nakon finte poslao prekrasan centaršut na drugu vratnicu odakle je Damian Kadzior, kao Marco van Basten u najboljim danima, praktički iz mrtvoga kuta pucao iz voleja isprve i probio Kahlinu! Ovakav se udarac ne brani...

84' - Posljednja promjena kod Gorice. Izašao je Kristijan Lovrić, mijenja ga Jiloan Hamad.

83' - Napokon su dinamovci odigrali smislenu akciju. Povukao je Majer i pronašao Kadziora koji šalje povratnu do Kulenovića, a njegov udarac uspijeva blokirati obrana Gorice.

79' - Ozlijedio se Nikola Moro i morat će izaći s terena. Nije poznato o kakvoj se ozljedi radi, ali Moro se previjao u bolovima dok je šepajući napuštao travnjak. Zamijenit će ga Marko Gjira.

73' - Mijenja Jakirović još jednom. Iz igre je izvadio Golubickasa, ući će Justin Mathieu.

72' - GOOOL! Kahlina je u prethodnoj akciji pogriješio i omogućio Modrima novi korner... nakon ubačaja iz kuta Perić je glavom prenio loptu do Theophilea koji se izvrsno snašao te iz blizine zatresao mrežu za vodstvo Dinama!

71' - I odmah je Kulenović došao u prvi plan! Ćuže je izvrsno centrirao, a Dinamov napadač još bolje skočio i gađao glavom, no udarac odlazi preko grede.

68' - Publika je sada pozdravila oporavljenog dinamovca. Ušao je napadač Sandro Kulenović umjesto Amera Gojaka.

65' - Pokušao je sada i Lovro Majer, ali prošao je taj udarac pored vratnice.

62' - Okuražio se opet Lovrić, pokušao je iznenaditi Zagorca izravnim udarcem iz slobodnjaka iz mrtvog kuta, no nije se Dinamova obrana dala iznenaditi.

54' - Prvu promjenu radi Sergej Jakirović. Zbog crvenog kartona morat će žrtvovati jednog igrača... izaći će Dario Špikić, ulazi Hrvoje Babec.

52' - Kakva šansa za Modre! Nakon kornera je Dino Perić bio najviši u skoku, dobro je tukao glavom, a Kahlina je čudesno intervenirao i obranio to na samoj gol-liniji!

51' - CRVENI KARTON ZA GORICU! Joey Suk je još jednom pretjerao i grubo nagazio Brunu Petkovića koji se s bolnom grimasom srušio na tlo. Cijelu se utakmicu taj dvojac naguravao, Nizozemac je više puta pretjerao i glavni je sudac sada tome odlučio stati nakraj.

50' - I opet pokušava Lovrić! Ovog puta šutirao je iz slobodnjaka u zoni udarca, međutim u živome zidu pogodio je vlastitog suigrača, Golubickas se nije na vrijeme maknuo.

48' - I dalje prijeti Lovrić iz svih pozicija, koristi svaki, pa i najmanji prostor kako bi uputio udarac. Sada je opalio s tridesetak metara iskosa, ali bilo je to predaleko da bi ozbiljnije ugrozio Zagorca.

46' - Kreće drugo poluvrijeme u Zagrebu. Bjelica je odlučio u svlačionici ostaviti Marija Gavranovića i uvesti Lovru Majera kako bi dobio na kreaciji.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Potpuno bezidejna igra nogometaša Modrih, nepovezano i bezopasno djeluju Bjeličini igrači u ovakvoj postavi. Gorica je uspjela održati čvrst bedem ispred svojih vrata te u nekoliko navrata čak i zaprijetiti preko najraspoloženijeg pojedinca Kristijana Lovrića. Morat će dinamovci nešto mijenjati.

45' - Igrat će se jedna minuta sudačke nadoknade.

36' - DVOJBENA SITUACIJA! Kadzior je u padu između dvojice nogometaša lagano zahvatio Joeyja Suka koji je odmah pao kao pokošen. Glavni sudac je odmah sudio prekršaj za Goricu, a vidno uzrujani Nenad Bjelica u nastupu bijesa vikao je na glavnoga suca: 'Zašto?! Zašto?! Objasni mi zašto!'. Nakon toga izvikao se i na četvrtoga suca Duju Strukana sve dok ga Bel nije upozorio i smirio.

33' - I evo napokon odgovora nogometaša Gorice! Kristijan Lovrić, koji je najaktivniji gostujući igrač u dosadašnjem dijelu susreta, fintom se oslobodio Nikole More na vrhu šesnaesterca i zatim silovito opalio ljevicom, prošao je taj udarac malo pored vratnice!

31' - Lovrić je pokušao pronaći nekog od suigrača iz slobodnog udarca, ali nije imala problem s tim ubačajem Dinamova obrana.

25' - I dalje je jedini udarac u okvir gola onaj Marija Gavranovića iz četvrte minute. Jedino vrijedno spomena je navijanje BBB-a koje nije stalo od prve minute.

20' - Bez većih uzbuđenja na Maksimiru. Gorica gustom obranom i brojnim prekršajima onemogućuje kombinatoriku Modrih, što znatno utječe na kvalitetu i tempo igre.

11' - Prvi igrač sa žutim kartonom je Joey Suk. Prvo je nepotrebno igrao rukom i prošao nekažnjeno, no minutu kasnije napravio je prekršaj na Petkoviću koji je Bel opravdano kaznio kartonom.

4' - Prvu veliku šansu imao je Dinamo! Petković je fantastičnim dodavanjem gurnuo Gavranovića u šansu koji u teškoj poziciji između Jovičića i Steenvoordena špicom gađa bliži kut, no Kahlina to sjajno brani.

1' - Počela je utakmica na Maksimiru. Glavni sudac je Dario Bel iz Osijeka.

----------------------------------------------

16.30 - Poznati su sastavi za okršaj Dinama i Gorice u Maksimiru.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 14:47