Jakov Prkic / CROPIX CROPIX
TEŽAK UDARAC ZA SPLIĆANE

FOTO: HAJDUK DUGO NE PAMTI OVAKAV POTOP! RIJEKA DO VRHA NAPUNILA MREŽU BIJELIH Acosty načeo domaćine, a onda je u završnici uslijedio totalni raspad

Uoči Jadranskog derbija Hajduk slovio kao blagi favorit, međutim umjesto trijumfa dogodio se težak poraz. U posljednjoj utakmici 17. kola HNL-a Rijeka je slavila s velikih 4:0, a strijelci su bili Acosty, Raspopović, Gorgon i Halilović. Velik je to udarac za trenera Bijelih Damira Burića kojemu se i prije ovog derbija klimala stolica. Hajduk je ostao na drugome mjestu 31 bodom, sedam manje od Dinama, a Riječani su skočili na treće mjesto s 28 bodova.
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 01. prosinac 2019. 17:21

HAJDUK - RIJEKA 0:4 (Acosty 43', Raspopović 82', Gorgon 87', Halilović 90'+3')

HAJDUK (4-2-3-1): Ljubić – Bašić, Radić, Svatok (od 77. Jurić), Čolina – Nejašmić (od 62. Teklić), Hamza – Eduok (od 62. Jakoliš), Caktaš, Jradi – Jairo

TRENER: Damir Burić

RIJEKA (4-2-3-1): Prskalo – Tomečak, Župarić, Escoval, H.Smolčić (od 90. Lončar) – Halilović, Capan (od 80. Lepinjica) – Acosty (od 72. Raspopović), Andrijašević, Gorgon – Čolak

TRENER: Simon Rožman

SPLIT – Stadion Poljud. Gledatelja 13.605. Sudac: Fran Jović (Zagreb)

Rijeka je slavila u Jadranskom derbiju na Poljudu s visokih 4:0, približila se pobjedom Hajduku na samo tri boda. Izdržali su Riječani početne nalete Bijelih koji su pogodili dvije vratnice, a onda su gosti počeli igrati te u najbolji trenutak za sebe postigli pogodak za 0:1, da bi u završnici potpuno šokirali Poljud. Ovim rezultatom stala je domaća serija trenera Damira Burića koji je od početka sezone dobio svih osam prvenstvenih susreta na Poljudu.

Početni pritisak uz impuls s tribina imao je Hajduk, Bijeli su izveli dva kornera na samom startu iz kojih nije bilo opasnosti po riječka vrata. Prvu situaciju koja je mirisala na nešto Hajduk je stvorio u osmoj minuti kada je Jairo dodao do Caktaša, no izostao je šut. Malo poslije je nakon Nejašmićeva dodavanja iskosa pucao Jradi, ali je lopta zapela u riječkome bloku. Nedugo zatim je Jradi iz slobodnjaka uputio centaršut koji mu je izmaknuo kontroli, pa je lopta išla u rašlje, ali je Prskalo bio na mjestu. Hajduk je do vodstva mogao u 21. minuti, u istom napadu je dva puta pogađao vranicu. Najprije je to napravio Eduok udarcam slijeva, no lopta se odbila do Jradija koji je otprilike s iste udaljenosti od 12-13 metra također pogodio okvir gola.

Na drugoj strani je Rijeka iz slobodnoga udaraca pokušala preko Halilovića koji je pokušao iznenaditi Ljubića, ali je on odbio u korner iz kojega nije bilo ništa. Rijeka je nakon toga mogla povesti nakon loše reakcije Hajdukove obrane kada je lopta došla do Andrijaševića, no s vrata je izašao Ljubić i čudesno obranio udarac s 12 metara. Nakon toga je opet bilo opasno za domaće, ali je debitant Radić spriječio Andrijaševića klizećim startom, a poslije kornera je iz daljine pucao H. Smolčić. Rijeka se oslobodila početnoga pritiska Bijelih i postala više nego ravnopravna. Tako je u 34. ubacio iz prekida Halilović, a trojica Riječana su kasnila na drugoj vratnici. Nakon toga je i Hajduk uspio doći do napadačkih akcija, pa je tako nakon Jradijeva kornera glavom preko vrata pucao Nejašmić. Nagovještaj bolje igre Rijeke nakon uvodnih dvadesetak minuta urodio je plodom pred sam kraj poluvremena kada su gosti poveli.

Nastavak je počeo pritiskom Hajduka, s tri uzastopna kornera, jednom je iz gužve pokušao Svatok, a onda i iz okreta Hamza, ali se rezultat nije mijenjao.

Na drugoj strani su probali Riječani kada je iz daljine pucao Halilović pa potom i Gorgon, ali daleko od vrata. Hajduk je probao iz dva pokušaja Eduoka, no jedan je naišao na blok, a drugi otišao daleko pokraj vrata, dok je udarac Jradija s 20 metara obranio Prskalo, da bi nakon kornera Svatok pucao neprecizno. Rijeka je uzvratila kontrom nakon koje je neprecizan iz neometanog položaja na dodavanje Andrijaševića pucao Gorgon. Na ubačaj Bašića u 75. Jakoliš je pucao glavom nekoliko metara, a onda je Hajduk imao još bolju šansu, no Jairo je glavom bio neprecizan na Hamzin ubačaj. Potom je uslijedio drugi Rijekin gol i tu je splitskim nadanjima bio kraj, da bi do kraja gosti zabili još dva pogotka za veliku pobjedu na Poljudu.

HAJDUK - RIJEKA 0:4 (Acosty 43', Raspopović 82', Gorgon 87', Halilović 90'+3')

HAJDUK: Ljubić - Bašić, Svatok, Radić, Čolina - Barry, Nejašmić, Caktaš - Eduok, Jairo, Jradi

RIJEKA: Prskalo - Smolčić, Escoval, Župarić, Tomečak - Capan, Halilović - Acosty, Andrijašević, Gorgon - Čolak

---------------------------------------------

TIJEK SUSRETA:

KRAJ UTAKMICE!

90'+3' - GOOOL! Nevjerojatno na koje su sve načine hajdukovci danas primali pogotke... Ovoga puta Caktaš je neshvatljivo pogriješio i predao loptu Andrijaševiću, zatim je Halilović preuzeo loptu i sjurio se prema golu. Nije čak ni opalio kako je htio, udarac je bio spor i prizeman, no lopta Ljubiću bježi kroz ruke u mrežu. Riječani vode s velikih 4:0 i ogroman je to udarac za Damira Burića.

90' - Igrat će se pet minuta sudačke nadoknade.

89' - Posljednja zamjena kod Riječana. Izašao je Smolčić, u igri je Lončar.

88' - Andrijašević je dobio žuti karton zbog prekršaja s leđa na Tekliću.

87' - GOOOL! Halilović je pokrenuo akciju, zatim je Andrijašević uposlio Čolaka i tu su stali svi braniči Hajduka tražeći zaleđe, međutim sudac Jović pušta igru, a Čolak dodaje Gorgonu koji s pet metara zabija za 3:0! Ponovljena snimka pokazuje da zaleđa nije bilo jer je Radić ostao iza linije obrane.

82' - GOOOL! Kod prvoga gola pogriješila je obrana Hajduka, a kod drugoga vezni red... Prvo je Andrijašević u skoku nadvisio Jurića, a onda Hamza teško griješi i lopta dolazi do Raspopovića koji se sjurio prema golu i zatim probio nemoćnog Ljubića za 2:0!

80' - Druga promjena u sastavu Rijeke, ušao je Lepinjica umjesto Capana.

77' - Posljednja zamjena kod Hajduka. U igri je Stanko Jurić, izašao je Oleksandr Svatok.

76' - Jairo je bio vrlo blizu pogotka, ali njegov udarac glavom prolazi samo par centimetara od vratnice!

72' - Prvu zamjenu radi Rožman. Ušao je Momčilo Raspopović umjesto Maxwella Acostyja.

64' - Utakmica je nakratko prekinuta jer je Torcida upalila brojne baklje te je zbog gustoga dima smanjena vidljivost na terenu.

- Službeni spiker objavio je da je na Poljudu 13 605 gledatelja

63' - Dvostruka promjena u sastavu Hajduka. Ušao je Tonio Teklić umjesto Nejašmića i Marin Jakoliš umjesto Eduoka.

62' - Što je sada promašio Gorgon... dobio je ubačaj s desne strane, bio je potpuno sam na desetak metara, ali iz voleja je pogodio - desnu tribinu!

59' - Sjajan udarac Bassela Jradija iz daljine! Bila je to neugodna lopta, tzv. žabica, i jedva jedvice je to Prskalo izbio u korner...

58' - Prilika za Bijele! Eduok je 'izvozao' svog čuvara i zatim opalio po golu, ali završio je i taj udarac u bloku.

49' - Salve zvižduka s poljudskih tribina upućene zagrebačkom sucu Franu Joviću! Eduok i Acosty su bili u duelu, bilo je tu žestokog naguravanja, a na kraju je Jović dosudio prekršaj za Rijeku. Caktaš je imao drugačije mišljenje o tome te se unio u lice glavnome sucu i zbog toga zaradio žuti karton.

48' - Šansa za Rijeku! Andrijašević je lijepo prsima spustio za Halilovića koji silovito šutira s dvadesetak metara, no od bloka to odlazi u korner...

47' - Pucao je Svatok s deset metara nakon ubačaja iz kuta, od bloka se odbilo u novi korner nakon kojeg je pokušao i Jairo iskosa, ali otišla je lopta preko vrata.

46' - Evo nas u drugome poluvremenu na Poljudu. Nema promjena u sastavima.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Dvije različite verzije Hajduka gledali smo u prvome dijelu. Na samome startu igrali su vrlo agresivno s mnoštvom prilika i u toj fazi Riječani praktički nisu mogli izaći izvan šesnaesterca. Međutim, kad su potrošili snagu sredinom poluvremena, dopustili su gostima da preuzmu inicijativu. Bijeli kao da su nestali s terena... Rijeka je njihovu nemoć iskoristila u samoj završnici kada je katastrofalna reakcija braniča Hajduka dovela do pogotka Maxwella Acostyja.

45' - Neće biti sudačke nadoknade i sudac Jović šalje igrače u svlačionicu.

43' - GOOOL! Katastrofalna reakcija Hajdukove obrane rezultirala je pogotkom Rijeke! Andrijašević je nečuvan prošao po desnom boku i poslao do Čolaka na čiji udarac nitko nije izašao... Ljubić je taj šut velikim naporom obranio, no na odbijanac je natrčao Acosty kojega - pogađate - nitko nije preuzeo i praktički zatresao praznu mrežu! Braniči Hajduka samo su se u čudu pogledavali i očigledno je da ova mlada obrana nimalo nije uigrana.

42' - Jradi je laktom u skoku udario Acostyja te je i on ušao u Jovićevu knjižicu.

39' - Još jednom spašava Ljubić! Radić je promašio loptu i praktički je poklonio Čolaku, međutim vratar Hajduka je na vrijeme izletio s gola i spriječio novu veliku šansu Rijeke!

34' - Velika prilika za Rijeku! Nakon ubačaja na drugoj su vratnici bili Gorgon, Župarić i Čolak, ali su sami sebi zasmetali i propala je ta šansa Riječana.

29' - Popustio je Hajduk zadnjih par minuta, sad sve češće prijeti Rijeka. Sada se Čolak izborio za udarac i završila je lopta od bloka u korneru.

27' - Uzvraća napokon i Rijeka, došli su Rožmanovi igrači do daha... Nakon kornera se lopta odbila do Smolčića koji šutira s oko 25 metara, međutim otišlo je to daleko na tribinu.

24' - Velika pogreška Svatoka i čudesna obrana Marina Ljubića! Teško je pogriješio branič Hajduka pri izbacivanju i poklonio loptu Čolaku koji puca iz blizine, a vratar Bijelih fantastičnom intervencijom spašava Hajduk!

21' - DVIJE VRATNICE U JEDNOJ AKCIJI! Prvo se Eduok u hrvačkom duelu izborio za udarac te pogodio suprotnu vratnicu, da bi Jradi par sekundi nakon njega još jednom silovito pogodio istu vratnicu! Teško živi Rijeka u ovim trenucima. U nastavku je Nejašmić 'požutio' zbog prekršaja...

15' - Acosty je igrač s prvim žutim kartonom u derbiju zbog povlačenja Čoline u borbi za loptu.

11' - Strahovita inicijativa Hajduka na samome startu! Sada je Jradi gađao iskosa, pogodio je samo Župarića u bloku...

8' - Počelo je žestokim ritmom u Splitu, sada su Jairo i Caktaš sjajno kombinirali i stvorili pomutnju u šesnaestercu Riječana, no uspjela je to riječka obrana izbaciti izvan kaznenog prostora.

1' - Počela je utakmica na Poljudu. Glavni sudac je Fran Jović iz Zagreba.

---------------------------------------------

16.30: Objavljeni su službeni sastavi.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 16:12