TOM DUBRAVEC/CROPIX
Fotografija je hit

Foto: Kakav bi to Hajduk bio da se ova osmorica vrate na Poljud! Naslov u HNL-u bi bio zagarantiran!?

Osam bivših suigrača zajedno su se fotografirali na treningu reprezentacije i pobudili nostalgiju
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 18. studeni 2020. 19:19

Ivan Perišić, Lovre Kalinić, Nikola Vlašić, Toma Bašić, Josip Juranović, Mario Pašalić, Domagoj Bradarić i Ivo Grbić. Osam bivših igrača Hajduka zajedno su se fotografirali na treningu reprezentacije Hrvatske. Kakva li je samo nostalgija uhvatila navijače Bijelih... Igrači Intera, Atletico Madrida, Aston Ville, CSKA, Atalante, Bordeauxa, Legije i Lillea, igrači koji i ove jeseni nastupaju u Ligi prvaka i Europskoj ligi, igraju za reprezentaciju Hrvatske, a svi zajedno imaju isto ishodište - Poljud.

Razbuđena mašta

Ponosno su svi zajedničku fotografiju postavili na osobne račune po društvenim mrežama. Fotografija s Poljuda njihova je emocija i uspomena, a navijačima su razbudili maštu. Pristaše Bijelih poigrali su se idejom kako bi to izgledalo da su danas u Hajduku.

Kalinić i Grbić dva vratara, desni bek Juranović, lijevi Bradarić, u veznom redu Pašalić, Toma Bašić i Vlašić, a u napadu s lijevog krila probija Ivan Perišić. Fale im dva stopera i dva napadača za idealnu postavu koja bi “harala” po Europi.

Perišić je prvi napustio Poljud još 2006. godine kada je u statusu kadeta otišao na pripreme seniorske momčadi, zaigrao jednu prijateljsku utakmicu na turniru u Murskoj Soboti i potom otišao u Sochaux. Najstariji je Perišić u ovom društvu, u siječnju puni 32 godine i ne čudi da je prvi krenuo prema inozemstvu. Iz ovog društva osmorice hajdukovaca, za njim je pošao Mario Pašalić. Perišić je otišao sa 17, a Pašalić s 19 u Chelsea, službeno u ljeto 2014. godine.

Serija odlazaka

Nakon Pašalića počela je velika serija odlazaka današnjih reprezentativaca koji su nogometnu afrimaciju stekli u bijelom dresu. Slijedio je Lovre Kalinić koji je u siječnju 2017. preselio u Gent, a iste jeseni Vlašić je već bio u Evertonu, na pragu svog 20. rođendana.

Najviše je današnjih Hajdukovih reprezentativaca Poljud napustilo prije dva ljeta. Toma Bašić je potpisao za Bordeaux, Ivo Grbić je otišao kao slobodan igrač u Lokomotivu, u istom ljetnom prijelazom roku. Prošle sezone, prije godinu i pol dana Bradarić je postao član Lillea, već s 19 je otišao u Francusku. Ovoga ljeta Juranović je kompletirao seriju transfera Hajdukovih Vatrenih odlaskom u Legiu.

Legitimno je pitanje “jesu li mogli ostati na Poljudu”. Ali, samo navijačko pitanje, jer u većini odlazaka egzistencija kluba i igrača, naravno, nalagala je odlazak kao logičan slijed zbivanja. Kalinić je s nepunih 27 napravio golemi iskorak u karijeri, Juranović je transfer potpisao s 25, a bilo je jasno da se igrači poput Pašalića, Vlašića i Bradarića ne mogu zadržati s obzirom na talent i milijunske ponude.

Hajduk je od osmorice zaradio goleme novce. Goleme u hrvatskom okviru, naravno. Vlašić je rekorder s ukupnih 10 milijun, koliko bilježi Transfermarkt. Slijedi Bradarić sa 6,5 milijuna, zatim Toma Bašić s 3,5 milijuna, Kalinić s 3 milijuna eura i Pašalić s 2 milijuna eura. Na prodaji pet igrača Hajduk je zabilježio transfere od 25 milijuna eura. Bespredmetno je pritom raspravljati, primjerice, kako je Pašalić u međuvremenu cijenom dosegao 15 milijuna koliko je Atalanta platila za otkup Chelseaju. Jer, Pašalić je, kojeg smo uzeli za primjer, u međuvremenu sazrio kao igrač kroz nastupe za Milan, Monaco, Spartak i naposljetku Atalantu.

Daleka prošlost

I Vlašića je CSKA platio Evertonu 15 milijuna eura, ali Vlašić je danas neusporedivo bolji negoli je bio prije tri sezone kada je napustio Poljud. Može se razmišljati jesu li Splićani mogli zadržati Grbića koji je otišao iz Hajduka kao igrač bez ugovora, a Lokomotiva je nakon dvije godine zaradila milijune. Može se raspravljati je li Perišić mogao ostati i kroz seniorski Hajduka dosegnuti višu cijenu, ali sve je to daleka prošlost.

Osmorica Vatrenih iz Hajduka prije svega su podsjetnik na činjenicu da Bijeli mogu stvoriti kvalitetne igrače, da se iz poljudskog inkubatora kontinuirano rađaju klase za europski nogomet. Pojedinci koji su unatoč skromnom klupskom rezultatu proteklih sezona uspjeli potencijal pretvoriti u “opipljivu vrijednost”. Ima igrača, još samo nedostaje momčadski rezultat...

Linker
19. studeni 2020 16:01