Marijana Banko / CROPIX
NULA U ISTRI

FOTO: REMI NA ALDO DROSINI, PULJANI U SAMOJ ZAVRŠNICI PROPUSTILI MATIRATI SLAVONCE Osijek prokockao šansu da preskoči Dinamo na ljestvici HNL-a

Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 01. rujan 2019. 01:37

ISTRA 1961 - OSIJEK 0:0

ISTRA 1961 (3-5-2): Čondrić, Tomašević, Galilea, Bosančić, Grujević (od 89' Franić), Lončar, Regan, Ivančić (od 67' Fuentes), Pavić, Ćuže, Gržan (od 81. Munivrana)

Trener: Ivan Prelec

OSIJEK (3-5-2): Ivušić, Škorić, Šutalo, Majstorović, Šorša, Jugović, Pilj (od 87' Špoljarić), Lopa (od 62' Talys), Bočkaj (od 77' Guttieri), Marić, Mance

Trener: Dino Skender

PULA, Stadion Aldo Drosina. Gledatelja: 1 956. Sudac: Marko Matoc (Zaprešić)

U vrlo dobroj partiji na Drosini nije bilo golova, ali 2000 tisuće ljudi moglo je vidjeti vrlo napetu i neizvjesnu utakmicu. Na kraju će za pobjedom žaliti Puljani jer su u sučevoj nadoknadi promašili dvije stopostotne šanse, kada su Osječani djelovali grogirano. Oni su naime 70-ak minuta pritiskali i u tom su se ritmu iscrpili i uz obrane Ivušića ostali su netaknute mreže.

Prema očekivanim scenarijima odvijalo se prvo poluvrijeme na Drosini. Osijek se postavio gardom momčadi koja je došla igrati „svoju igru“, nametnuti se suparniku i osvojiti tri boda. Trener Istre Ivan Prelec je bio spreman na takvu situaciju, i kao što je to najavio pred utakmicu, prilagodio je svoj taktički pristup. Istra je naime istrčala bez Fuentesa u špici, a u postavi je bio Lončar. Prelec je odabrao 3-5-2 sustav i postavio Galileu kao centralnog u liniji tri stopera. Domaći su, svjesni da je kvaliteta na strani gostiju, prepustili inicijativu gostima i zgusnuti na svojoj polovici vrebali su šanse za brze kontranapade.

Osijek je bio opasan bez obzira na napučenu obranu Istre. Dubinskim loptama iza leđa srednjih braniča vezni su igrači Dine Skendera u više navrata gurnuli u for Mancea i Marića, ali nije bilo konkretizacije. Marić u 22. minuti nije bio precizan u zicer poziciji glavom nakon odličnog centaršuta Bočkaja. Deset minuta kasnije sjajno je s 20 metara opalio Pilj, ali je lopta zamalo fijuknula preko gola. No, Istra je uzvratila. U 17. minuti u matnoj poziciji Lončar je kasnio sa šutom, pa je iz bloka proizašao tek korner. U 34. minuti Ćuže je sjajno ušao u kazneni prostor i pucao s desetak metara, ali Ivušić je izvrsno u padu odbio loptu u korner. Dobra partija na obje strane i, moramo to naglasiti, izvrsno suđenje Matoca.

U nastavku je Osijek podigao intenzitet pritiska na obranu Istre. Punih dvadesetak minuta gosti su igrali oko kaznenog prostora domaćih i stekao se dojam da gol visi u zraku. Nekoliko kritičnih situacija obrana Istre je otklonila u posljednji trenutak, kao kada je Galilea s linije izbacio loptu nakon šuta Marića.

Nakon toga su se Puljani oslobodili pritiska i u nekoliko brzih kontri propustili su doći do gola, koji bi im barem osigurao pozitivan rezultat. Bilo je uvjerenje naime da će defenzivni blok Istre, sve umorniji od stalnog pritiska, jednom posustati…

Šansa Fuentesa i Grujevića, nakon centaršuta Gržana, bila je zicer i gotovo su svi domaći navijači bili uvjereni da će lopta završiti u golu. No, bio je samo korner. U posljednjih desetak minuta Istra je podigla linije prema golu suparnika i djelovala je bliže pogotku nego Osječani. U 83. minuti nakon akcije Lončara netko je od braniča Osijeka igrao rukom, ali je Matoc procijenio da to nije za kazneni udarac.

U finišu utakmice na obje strane osjetio se veliki umor. Nije čudno obzirom da je bilo vrlo sparno vrijeme, a Puljani i Osječani su se izmjenjivali u stalnih napadima. Trka gore-dole je iscrpljivala igrače i obje momčadi treba pohvaliti za veliku borbenost. Treneri su mijenjali igrače, Prelec je promijenio i sustav te je to itekako doprinijelo boljoj igri Istre. U finišu utakmice, kao u Gorici, Istra je imala Osijek na pladnju. U drugoj minuti sučeve nadoknade Fuentes i Munivrana su propustili 100% šanse za pobjedu. Šteta za Puljane koji su potpuno u zadnjih petnaest minuta nadigrali Osijek, koji je odao dojam da fizički više ne može pratiti ritam koji su nametnuli Zeleno-žuti.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 15:03