Foto: Vojko Basic / CROPIX
PIŠE R. MATTEONI

FRANKOMANIJA TRESE RIJEKU Erupcija kvalitetnog učinka Franka Andrijaševića: Otkrivamo tajnu uspjeha prve zvijezde HNL-a

Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 21. veljača 2017. 21:39

Postigao je, za ekonomiju proljetne šampionske ambicije, dva gola super težine. No, osim što je poentirao za tri velika boda, učinak u Osijeku je zapravo odgovor na sve tajne iskoraka Franka Andrijaševića u Rijeci, kao i Rijeke s Andrijaševićem...

U 26., a nakon pet i pol godina staža u Prvoj HNL, splitski je nogometaš svoj zenit u domaćem natjecanju dostigao u aktualnom klubu! U Rijeci je netko očito stručno mudro procijenio da je Andrijašević igrač posebnog kova, specifičan po ravnoteži fizičkog i tehničkog potencijala te da je baš sad spreman za važne iskorake. Istini za volju, mogao bi netko kazati, kad će ako neće na pragu 26. ljeta, ali bila bi to površna teza.

Andrijašević je već jako dobro igrao u godinu i pol boravka u Lokomotivi, gdje je u 51 nastupu postigao čak 21 pogodak i upisao šest asistencija. U odnosu na vrijeme u Hajduku, i pogotovo kratku polusezonu u Dinamu, već su utakmice u dresu Lokomotive naznačile iskorak.

Onaj s prefiksom ‘važan’, što znači da se prometnuo u ponajboljeg igrača HNL-a, vrlo bitnog za iskorak momčadi velike ambicije, dogodio se, odnosno događa se u Rijeci. Zašto?

Prije svega treba reći kako je Andrijašević još jedan primjer što znači za igrača postupno napredovanje i sazrijevanje te povjerenje. Igrač je te blagodati za kvalitativni uspon imao u Lokomotivi. Tamo se, već poprilično iskusan, napunio nužnim samopouzdanjem jer je u vrlo dobroj razigranoj momčadi spoznao kako može biti efikasan i tehnički učinkovit.

U Rijeci je sve te blagodati imao u još izraženijoj verziji, a zaslužio ih je dijelom i zato što je stigao tako napunjen samopouzdanjem. Ono što vezuje dvije ideje nogometa, onu prije u Lokomotivi i sada Kekovu, to je brzina igre i okomitost.

Evidentno je da se Andrijašević, tehnički potkovan igrač, a fizički snažan, sjajno snalazi u toj verziji nogometa.

Zašto? Zato što mu tehnička znanja omogućuju brzo čitanje igre i posljedično postavljanje, a fizička komponenta dopušta da se nametne braničima u gužvi, skoku ili sprinterskoj akciji.

Golovi u Osijeku upravo to i potvrđuju. Prvi glavom na drugu vratnicu, gdje predviđa centaršut Vešovića s kraće distance, drugi gol gdje predviđa mogućnost da Gorgon visoku loptu produži za njegov sprint u prazan prostor. Efikasna završnica u finišu utakmice, nakon sprinta, ukazuje na tehničke vrline i situacijsko snalaženje, faktore koje igrači ne dobiju preko noći.

Rijeka, 171216. 
Stadion na Rujevici.
Nogometna utakmica 20. kola MAXtv Prva liga izmedju HNK Rijeka i NK Istra 1961.
Na fotografiji: Franko Andrijasevic.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX

To što se on odlično snašao, kako u Lokomotivi tako i Rijeci, govori i o tome da mu je nužno povjerenje okruženja i struke, odnosno organizirana igra. U njoj će Andrijašević uzvratiti, kako i brojke ukazuju, konkretnim i važnim učincima. Tamo gdje te organizacije i dovoljno povjerenja nije bilo, njegovi su učinci bili manje uvjerljivi.

Velike nagrade

Dakako da je i faktor iskustva bio važan, jer je Andrijašević od 2012. godine ‘unutra’, ali to samo potvrđuje blagodati postupnog sazrijevanja i logičnost kako igrači mogu tehničko-taktički iskoračiti. Vrijedi za svakog igrača, a ne samo za Andrijaševića.

Ključno je prepoznati one koji te iskorake mogu kroz vrijeme postići i na tome u međuvremenu kvalitetno raditi. Matjaž Kek i Rijeka su znali iskoristiti, i što je važno u pravom tajmingu, ulazak Andrijaševića u eru zenita u domaćem natjecanju. Za tako kvalitetne poteze nagrade znaju biti jako velike. Klubu i igraču. Riječka događanja zasad to jako dobro pokazuju...

VRLINE ZA LIDERSTVO HNL-A

Tehničko-taktička polivalentnost

Ključni dio da bi se moglo igrati na razinama koje pruža sada jest da igrač ima tehničku kvalitetu i taktičko znanje. Upravo zato može biti korišten na više pozicija u sredini i napadačkom redu.

Uspon samopouzdanja

U pet godina je od Prve lige s Hajdukom postupno rastao u samopouzdanju, kojeg se ‘nahranio’ u Lokomotivi. S takvom vjerom u sebe došao je u bolju i ambiciozniju momčad te samo iskoračio.

Faktor iskustva

Pokazatelj je kako igrač postupno napreduje i onda uđe u fazu sposobnosti da bude odlučan u natjecanju. Ima 25 i pol godine te sada pruža najbolje od sebe jer je igrački, ali i karakterno sazrio.

NEDOSTACI ZA ELITNE LIGE

Različitost ritma

Vrlo konkretan nogomet igra u Rijeci, u organiziranom i uigranom teamu. U odnosu na HNL, sve ozbiljnije lige imaju bitno jače ritmove, treba vidjeti kako će se snaći u drugačijim brzinama igre.

Profiliranost

Polivalentnost mu je vrlina u HNL-u jer je pametan igrač. U inozemstvu se uglavnom traže specijalizirani igrači, za određenu poziciju i djelokrug rada. Za sada je dvojbeno na kojoj bi poziciji bio najučinkovitiji u jačim ligama.

Ideja igre

S Kekom je ‘kliknuo’ odmah, vidi se iz aviona. U drugim ligaškim stvarnostima važno je vidjeti kakvu ideju bi imao trener o njemu temeljem viđenog u HNL-u i može li u drugim standardima pružiti isti učinak.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. travanj 2024 16:29