RONALD GORSIC/CROPIX
Pogled iz napadačkog kuta

Gavranović nije za drugi plan: Dinamov hit napadač ne trpi jednu stvar, a kako će Mamić riješiti dilemu?

O Dinamovu golgeteru, švicarskom reprezentativcu, svoje mišljenje iznijela dvojica negdašnjih strijelaca
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 19. listopad 2020. 18:00

Mario Gavranović, Mario Gavranović, Mario Gavranović... Iz tako iz utakmice u utakmicu, iz tjedna u tjedan. Trpa Gavro gdje god se pojavi, nema veza radi se li o HNL-u ili reprezentativnim utakmicama njegove Švicarske. Zabija svima, pa i svom klupskom kolegi Livakoviću, nije poštedio ni Manuela Neuera. Dva puta... Zabio je u kratkom vremenu sedam pogodaka u HNL-u, jedan u kvalifikacijama za Europsku ligu protiv Flore, tri za reprezentaciju... Laganih 11 “komada”.

- Moje mišljenje jest da Gavranović zapravo i nije veliki povratnik. Sada to tako ispada, jer je bio otišao iz Dinama, pa se onda vratio, djeluje medijski zanimljivo, ali istina je ipak negdje drugdje - kazao nam je u uvodu Igor Pamić, nekad i sam sjajni strijelac.

Pamić analizira Gavranovića...
- Mario je igrač kojem je potrebno povjerenje! To je ključ njegove priče. On je povjerenje stekao kod Zorana Mamića. Ako to zovemo povratkom, onda je za njega najviše zaslužan trener Mamić. Konačno, braća Mamić su Gavranovića i doveli u Dinamo, ali se on izgubio kod Nenada Bjelice. Očito je da Bjelica s njim nije uspio naći zajednički jezik. Za razliku od Mamića koji jest. Gavranović baš nikada nije bio upitan, trebala je samo ta psihološka injekcija. A za napadača je jasno - kad uđe u seriju, onda ne staje!

Posebna sorta

Ima jedna zanimljiva priča oko Gavranovića. On je najbolji kad je prva opcija, kad nije u prvom planu, onda ja Gavro golgeterski sramežljiv... Ne trpi očito da ga se tretira kao pričuvu.

- Svaki nogometaš ima svoj mentalni sklop. Ali napadači su posebna sorta. Ukoliko oni ne osjete da će ih trener pričekati, ako vide da im trener ne vjeruje, onda on ne vjeruje niti samom sebi. Napadače osim pogodaka hrani i trenerovo povjerenje. Gavranovića sad jako hrani to povjerenje koje mu je pružio Mamić i sad će i dalje zabijati. Zato zasluge osim, naravno, Gavri treba pripisati i Zokiju koji mu je našao žicu. Nije ga on naučio igrati, ali mu je dao maksimalnu psihološku podršku.

A kako će sad Mamić riješiti problem s Brunom Petkovićem?
- Dinamo će imati puno utakmica. Tako da će biti prostora za obojicu, a vjerojatno će Mamić tražiti i mogućnost da igra s njima dvojicom u sastavu. Međutim, za Dinamo je ovo ispala jako dobro situacija. Petković još nije u onoj svojoj pravoj formi, dok je Gavranović u fantastičnoj. Tako da sad Mamić može mirno čekati da mu se Bruno vrati u formu, što ne bi trebalo biti upitno. Kako će on rotitrati, to je već njegova stvar. Ali može se razmišljati o promjeni sustava - zaključio je Igor Pamić.


Branko Strupar kaže da je Gavranović kod Nenada Bjelice dobivao minute na kapaljku.
- Napadači su jako osjetljivi ljudi. Kad ne igraju, gube samopouzdanje. To pak znači da se gubi ona ubojitost koji strijelci imaju. Gavranović je to izgubio, jer praktički nije igrao - kaže Strupar.
Veli da nikad nije bilo upitno da je Gavranović veliki strijelac.
- Čovjek igra za švicarsku reprezentaciju, to sve govori o njemu. Sad kad se vratio u Dinamo, kad je dobio povjerenje, vratilo mu se samopouzdanje, samo mu je to nedostajalo. Sad kad je počeo zabijati, onda izgleda da nema kraja njegovom zabijanju pogodaka. Otvorilo mu se, imam osjećaj da Gavranović jednostavno - gori!

Slatke brige

Kako će Mamić sad spojiti priču o napadačima, jer tu je i Petković?
- Ha, to su slatke brige. Kad imaš takve napadače, onda je to sjajna stvar, uživanje za trenera. Siguran sam da će Mamić rotirati, ali jasno je da sad Gavranović mora igrati. Kad imaš napadača koji stalno zabija, moraš ga forsirati. Međutim, isto tako držim da Dinamo može igrati, ovisno od suparniku, s obojicom u igri.

Strupar će zaključiti...
- Gavranović je sigurno i prije mislio da bi trebao igrati, ali nije. Na treningu ne možeš nadoknaditi ono što dobiješ na utakmici. Dobio je Gavranović ono što je htio, dobio je minute, shvatio je da trener računa na njega, a uz sve to dobio je i priliku u švicarskoj reprezentaciji. Sad mu se sve poklopilo. Prije je vjerojatno imao osjećaj da ne može zabiti niti na prazan gol, a sad zabije gotovo svaku koju primi. Ipak, treba se kazati da je Bruno Petković, da se tako izrazim eksplodirao, te da je onda Gavranović pao u drugi plan. A on nije igrač za drugi plan. Sad imam osjećaj da može zabiti kome god hoće.

Gavranović u Dinamu

PRVENSTVO
44 puta starter 25 golova
20 puta ušao
3 gola
KUP
5 puta starter 4 gola
3 puta ušao
1 gol
SUPERKUP
1 put starter
0 golova


EUROPA
12 puta starter 2 gola
12 puta ušao 1 gol
UKUPNO
62 puta starter 31 gol
35 puta ušao
5 golova

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
14. travanj 2024 15:30