ANTE CIZMIC Cropix
POSTOJE DVIJE OPCIJE

Gdje će se održati vaterpolski Euro? Muški u Berlinu, žene u Eindhovenu ili će se pak izravno u Pariz

Krovna organizacija vodenih sportova na Starom kontinentu (EA) važe nekoliko rezervnih opcija
Piše: Dean BauerObjavljeno: 05. studeni 2023. 14:34

Prije nekoliko dana otvoren je akreditacijski proces za novinare koji kane nazočiti Svjetskom prvenstvu u vodenim sportovima, koje će početi 2. veljače 2024. Ništa čudno, tri mjeseca ranije, to je pristojan i sasvim uobičajeni termin. Međutim, mjesec dana ranije, doslovno u prvim danima predstojeće godine bi se trebalo odigrati u Europsko prvenstvo u vaterpolu. Za to se još nitko ne može prijaviti iz prozaičnog razloga. Ne zna se niti gdje će se održati, pa čak i hoće li se održati vaterpolsko EP u predviđeno terminu od 3. do 16. siječnja 2024.

Jedino što je pouzdano znano da natjecanja neće biti u Izraelu, u gradu Netanyi koja je trebala biti domaćinom. To je i službeno poznato doduše tek od četvrtka navečer kada je European Aquatics (bivši LEN), dakle Europska organizacija vodenih sportova donijela i službenu odluku po to pitanju. Jest da im je trebalo tri tjedna za takvo što i da su prethodno objavili dva priopćenja koja su bila sadržajno potpuno ista, dok se da svesti pod rečenicu: “Pomno motrimo situaciju na terenu”. Sada su je dobro promotrili, pa eto i odluke.

I u Dohu ‘preko’ Splita

No, one druge odluke, o sudbini vaterpolskog EP 2024. još nema. Naime, načelno postoje dvije opcije.

Jedna je odgoda EP tek nakon OI u Parizu, dok je druga opcija ipak pronalazak u posljednji trenutak drugog domaćina ili možda i više njih. Pozabavimo se redom navedenim mogućim rješenjima.

Prva opcija predstavlja određene probleme, iako nisu oni baš nerješivi. Naime, EP 2024. koje je planirano za Netanyu u siječnju mora dati još tri putnika za SP u Dohi u veljači 2024. i ujedno pobjednik tog EP je bio planiran i kao sigurni novi putnik za Igre u glavnom francuskom gradu. Tu se nadalje razmišlja vjerojatno o nekom obliku kvalifikacija ili o drugoj opciji, koja je dosta logična i ne bi bila ni presedan. Uzimanje rezultata s posljednjeg EP u Splitu 2022. kao mjerodavnog. Naravno da bi to bilo najidealnije za nas jer Hrvatska je u Spaladiumu osvojila zlato, dakle bili bi sigurni za OI u Parizu. No, bili bismo i na SP u Dohi jer bi se za još tri mjesta koja pripadaju Europi na SP u Dohi, mogao uzeti i opet poredak s EP u Splitu, odnosno tri najbolje plasirane europske momčadi koje u ovom trenutku nemaju osiguran nastup u Dohi. To su Hrvatska (prva u Splitu), Crna Gora i Gruzija (sedma, odnosno osma u Splitu). Iz Europe plasman za SP u Dohi već imaju Španjolska i Italija (finalisti Svjetskog kupa), te Mađarska, Grčka, Srbija i Francuska temeljem plasmana na SP u Fukuoki 2023. gdje je Mađarska bila zlatna, Grčka srebrna, Srbija četvrta i Francuska šesta. Naime, u Fukuoki trećeplasirana Španjolska i petoplasirana Italija su već po drugoj osnovi osigurali Dohu.

Da se odmah razumijemo, ovo baš i nije naše maštanje zato jer odgovara Hrvatskoj. Ovakav scenarij je utemeljen jer se isto već nedavno jednom dogodilo. Godine 2020. zbog pandemije nije održano Prvenstvo Azije u vaterpolu, pa je World Aquatics odlučio da prvak Azije s prijašnjeg natjecanja, a to je bio Kazahstan 2018. stječe plasman za nastup na OI u Tokiju.

Postoji ipak i druga opcija, to je pronalazak drugih domaćina vaterpolskog EP već za siječanj 2024. Budimpešta nije pokazala zanimanje, ali niti Beograd koji je ionako domaćin 2026. Govorka se međutim o Berlinu i Eindhovenu. U glavnom njemačkom gradu bi bio organiziran muški vaterpolski turnir, u Nizozemskoj ženski turnir. Eindhoven bi bio vjerojatno najmanji problem jer ima sjajan, ne velik, ali za ženski vaterpolo dostatan bazen Pieter van den Hoogenband. Ondje je 2012. održano već EP u vaterpolu.

Možda postoji i treća opcija

Manji problem bi mogao nastati glede Berlina jer ondje nema odgovarajućeg velikog natkrivenog bazena. Jasno, postoji uvijek opcija kao u Spaladiumu, montažni bazen u kakvu veliku dvoranu. To već iziskuje određeni financijsko-logistički napor, ali ako se netko zna nositi s problemom i riješiti ga, onda su to barem Nijemci. Postoji doduše problem hotelskog smještaja, ali u smislu termina. Ne zaboravimo da je to razdoblje neposredno nakon Nove godine, ali i da praznici mnogima traju do blagdana Sv. tri kralja (6. siječnja), nema škole... U posljednji trenutak potražiti i pronaći mjesta neće biti baš jednostavno.

Tko zna, možda u European Aquaticsu postoji i treća opcija. Ono jedino što se nadamo da nećemo trebati čekati nova tri tjedna za odluku. U biti, sada se doista očekujemo za koji dan. Ne bi se iznenadili i koji sat.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. svibanj 2024 01:00