Kristijan Lovrić

 SRDJAN VRANCIC/CROPIX
NEKIMA JE PRESKUP

Gdje će završiti jedan od najtraženijih HNL igrača: ‘Vrlo je blizu reprezentacije, njemu treba izazov‘

Napadači u krizi, a najbolji igrač kluba stalno je na raskrsnici ostati ili otići
Piše: Toni RoićObjavljeno: 24. studeni 2021. 22:24

Gorica pet ligaških utakmica u nizu nema pobjedu na svom stadionu, a uz poraze od Rijeke i Dinama, remizirala je s Hrvatskim dragovoljcem, Istrom 1961 i Lokomotivom. Istovremeno, u sedam utakmica druge četvrtine prvenstva napadači su bez pogotka (Dieye, Stojanovski, Delfi, Dvorneković, Mitrović), a tek je jedan gol protiv Rijeke postigao Kristijan Lovrić. Može mu se pridodati i izvođenje kornera protiv Istre, kada je igrač gostiju Mlinar glavom postigao autogol. Najbolji igrač Gorice trenutačno je na četiri pogotka i četiri asistencije u 14 ligaških nastupa, uz dva gola u Hrvatskom kupu.

Brojke slične ranijima

Generalno gledajući, to je učinak u ravnini onih iz prethodne dvije sezone, kada je Lovrić bio dominantna figura u igri Gorice, te završavao prošla dva prvenstva s 14 i 15 postignutih pogodaka, ali dojam je da je njegova forma slabija.

Koji su razlozi za to? Je li došlo do zasićenja, je li njegova igra pročitana od suparnika, koliki je njegov motiv poslije tolikih priča o transferu već dvije godine, je li on prerastao Goricu i ne može više dati maksimum?

image
TOMISLAV KRISTO/CROPIX

U zadnje vrijeme Lovrić nije raspoložen za javne nastupe, iako uvijek uredno pozdravi, dobaci pokoju rečenicu i ode prema svlačionici. Brojeve mobitela i inače mijenja kao čarape, pa i trener Rendulić zna reći da mu se često javi s nepoznatog broja, ali to je tako kod osebujnih likova kao što je “bombarder iz Ogulina”.

Kada je završio ljetni prijelazni rok, upitan za komentar ostanka u Gorici, izjavio je sljedeće:

- Šef Rendulić je drhtao cijelo ljeto hoću li ja otići ili ostati, a meni se ne ide nigdje. Ovdje mi je dobro i mogao bih ostati u Gorici do kraja karijere!

Prevelika odšteta

Rečenica koja je itekako odjeknula hodnicima velikogoričkog stadiona, pogotovo u svjetlu činjenice da je predsjednik kluba Nenad Črnko odlučan da na Lovriću zaradi veliki novac. Taj odštetni zahtjev koji se uvijek postavljao na brojci od četiri do pet milijuna eura, zapravo je i glavna prepreka odlasku Lovrića iz Velike Gorice.

Mnogi su njega tražili, od Celtica, Bologne i kijevskog Dynama, ali nitko nije bio spreman toliko platiti.

Igrač sam odbio je odlazak u Kinu početkom 2021. smatrajući da se tamo ne igra ozbiljan nogomet. Svemu treba dodati i da je sa zaručnicom Monikom Conjar ove godine dobio kćerku Anđelinu, što je također velika životna promjena koja donosi i nove obveze.

image

Kristijan Lovrić i Monika Conjar

RANKO SUVAR/CROPIX

Kakvu je poruku sa svim poslao? U ovu analizu smo uključili poznatog vinkovačkog trenera Milu Petkovića, koji do u detalja prati sva događanja u hrvatskom nogometu, ali i šire. Dobro se sjećamo kada je prije 17 godina postao trener tada prvoligaša Zagreba, kada je na prvoj konferenciji za novinare pitao - možete li mi donijeti bosansko izdanje Sportskih novosti?

- Pratim Goricu i Kristijana Lovrića jako dobro i izuzetno mi je žao što prošle sezone nisu izborili Europu. Imali su povijesnu priliku, koju su ispustili na nevjerojatan način. Samim tim, propustili smo Lovrića vidjeti u europskim nastupima, gdje bi mogao pokazati taj svoj potez, duel ili udarac koji odlučuje. Sportski gledano, on mora imati izazov da vidi gdje mu je mjesto i koji je njegov konačni domet, pogotovo jer je i vrlo blizu ulaska u reprezentaciju Hrvatske - kaže Mile Petković.

Jak status

Znači li to da je ipak Lovrić već trebao napustiti Goricu?

- Lovrić u Gorici ima nedodirljivi status kojeg je igrama apsolutno zaslužio, ali postavlja se pitanje postaje li to opterećenje za klub da se sve njemu prilagođava. Ja sa strane ne mogu znati točan odgovor, ali osobno smatram da mu je vrijeme za iskorak. Može to biti, primjerice, Dinamo, ali i neki klub srednje europske klase, koji igra međunarodna natjecanja, a zarada je dobra kao što je, recimo, u Poljskoj ili Belgiji. Lovrić ne zaslužuje da ode negdje gdje će biti samo jedan više u kadru, već da bude standardni protagonist, koji će pokazati koliko zaista može jer sport je uvijek usporedba, borba i dokazivanje tko je bolji. Naravno, tu je uvijek pitanje adaptacije na novu sredinu, ali ima on već iskustva, a s 26 godina ništa mu još nije kasno. U nogometnu Kinu ili arapski svijet odlazi se samo zbog novca.

image
TOMISLAV KRISTO/CROPIX

Uvijek može biti prevaga

Kako komentirate njegovu želju za ostankom u Gorici i može li održati kontinuitet forme i vrhunskog napadačkog učinka, s tim da je pod trenerom Krunoslavom Rendulićem značajno popravio i obrambeni segment u igri?

- On najbolje zna koliko je bio iskren kada je izjavio da bi mogao još dugo ostati u Gorici, ali to bi svima trebao i potvrditi. On je taj koji prvi mora povući potez, iako ima s klubom ugovor i sve je stvar međusobnog dogovora. Što je cijena? To je nešto oko čega se dvije strane dogovore, kao da sad idemo kupovati zemlju na Jadranu. Ne bi bilo dobro da poslije bude hvatanja za glavu uz riječi “što smo propustili”, a težak je pritisak na igraču kada se stalno špekulira o odlasku i transferu. Nije to lako nositi u glavi, može tu biti uzrok slabijih igara, kao i zbog drugih stvari koje nisu direktno povezane uz teren i treninge. No, takav igrač uvijek može biti prevaga - pojašnjava iskusni trenerski znalac Mile Petković.

Smršavio zbog bolesti

Zadnjih dvadesetak dana Lovrića je mučila i bolest zbog koje je smršavio pet kilograma, utakmicu u Koprivnici je propustio, a u nedjelju protiv Lokomotive zaigrao je tek u drugom poluvremenu, kada se zbog magle praktički i nije moglo igrati.

LOVRIĆ ZA GORICU 2018. - 2019.

30 odigranih utakmica

10 postignutih pogodaka

9 upisanih asistencija

LOVRIĆ ZA GORICU 2019. - 2020.

34 odigrane utakmice

16 postignutih pogodaka

7 upisanih asistencija

LOVRIĆ ZA GORICU 2020. - 2021.

32 odigrane utakmice

18 postignutih pogodaka

7 upisanih asistencija

LOVRIĆ ZA GORICU 2021. - 2022.

16 odigranih utakmica

6 postignutih pogodaka

4 upisane asistencije

26

godina prvog dana prosinca proslavit će Kristijan Lovrić

6,0

milijuna eura vrijednost je Lovrića prema portalu TM

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 13:57