StoryEditor
CROPIX
 MATIJA DJANJESIC
ULOG JE VEĆI OD DRUGOG MJESTA

Gdje je nestala momčad koja je uoči korone izgledala odlično? Rožman se ne treba bojati smjene, ali...

Rožman mora što je prije moguće vratiti igru s kojom će Čolak i suigrači pokazati sve što znaju
Autor: Robert ŠolaObjavljeno: 27. lipanj 2020. 08:02

Simon Rožman (37) jako je mlad trener, iako je u životu vodio 218 utakmica. Međutim, jedno je voditi Celje ili Domžale, a drugo Rijeku. Uz dužno poštovanje slovenskim klubovima. Rožmanu stoga sljedećih dana neće biti lako, jer mnogi će ga prozivati zato što mu momčad izgleda zabrinjavajuće slabo. I što je u posljednje četiri utakmice uhvatila tek dva boda.

Ono što navijače Rijeke najviše treba brinuti jest činjenica da Rožman trenutačno ne odaje izgled trenera koji zna kako je "upao u crnu rupu". Prije nekoliko je dana pričao o "pritisku koji momčad očito loše podnosi", ali to je priča koja teško pije vodu. Na Rujevici pravog pritiska nema, jer vlasnik i predsjednik Damir Mišković nikada nije nikoga pritiskao. To jednostavno nije njegov pogled na nogomet. Dapače, Mišković je nekoliko puta javno kazao kao ne vidi veliku razliku između drugog i petog mjesta - jer oba vode u Europu - a i ne skriva da bi sezonu rado završio s osvojenim Kupom pa će tek finale s Lokomotivom igračima Rijeke donijeti određeni pritisak.

Ne treba na sreću ni Rožman živjeti pod pritiskom moguće smjene. Mišković je predsjednik koji trenere ne smjenjuje. Kek je sam otišao nakon pet godina na klupi, a Bišćan se povukao već poslije godine dana, jer mu je bilo dosta psihološkog rata s Armadom. Procijenio je kako je to preveliko breme za klub. Ni Rožmana dakle Mišković neće smijeniti.

Ne samo da neće, nego Mišković ima golemo povjerenje u slovenskog trenera. Dobro pamti kako je Rijeka izgledala prije pandemijske stanke, nakon što ju je Rožman posložio na svoj način. Rožman je pokazao da zna. I da itekako ima sluha za klupsku viziju, jer za razliku od Keka Rožman ne traži pojačanja nego bez problema lansira u udarnu postavu mladiće poput Smolčića, Lepinjice, Pandura, Brauta, Štefulja... Što je strateški klupski cilj i daleko važniji od toga jesi li drugi ili peti.

Međutim, Rožman će preko vikenda morat dobro promisliti što napraviti. Prije svega s iskusnim igračima koji bi trebali biti temelj momčadi, a oni se ovoga proljeća praktički nisu pojavili na terenu. Čolak se ugasio, Gorgon se nije ni upalio, Andrijašević se povremeno ukaže, Tomečak se muči s ozljedama, Pavičić ne postoji... Nevjerojatno je koliko je traga na njima ostavila stanka duga dva i po mjeseca. Rožman sve njih mora probuditi ne zbog drugog mjesta, ili finala Kupa, nego zato što će Rijeka na ljeto trebati novac od transfera, što je ključni segment u financiranju kluba.

Mišković sigurno računa da će za Čolaka dobiti barem tri milijuna eura. A ne vrati li se Čolak golovima, ta će svota biti prepolovljena. I ne samo njegova, nego i njegovih suigrača, jer svi su oni zajedno u izlogu. S ovakvim igrama i rezultatima teško će ih moći i pokloniti, a kamoli dobro unovčiti. Što je luksuz koji si Rijeka ne može dopustiti, koliko god imala prostora zbog toga što su igrači pristali igrati za trećinu plaće sve do ljeta 2021. godine. Znamo da je Rijeka likvidna samo zato što je Mišković u dva navrata tijekom sezone ubrizgavao privatni novac u klub. No, i takve posudbe imaju svoje granice.

To je dakle Rožmanov ključni problem. Vratiti što je moguće prije igru s kojom će Čolak i suigrači pokazati sve što znaju, jer sigurno nisu preko noći zaboravili zabijati. U sljedećih pet kola oni se moraju razmahati. Ne zbog drugog mjesta, ne zbog mogućeg otkaza treneru, nego zbog egzistencije kompletnog kluba...

Veliko je to breme na leđima mladog Rožmana, ali zimus smo vidjeli da je trener koji zna složiti igru. Složit će je ponovno. No, prije toga mora dobro raščistiti situaciju u svlačionici. I spoznati zašto mu najiskusniji igrači igraju tako slabo...

Linker
04. srpanj 2020 10:03