Simon Rožman
 MATIJA DJANJESIC/CROPIX
Velika kriza rezultata

Što je pošlo po krivu? Simon Rožman za SN otvorio dušu: ‘Nikada mi nije bilo teže otkad sam u Rijeci...‘

Trener Riječana o krizi rezultata, letargiji među igračima i načinu kako se izvući
Piše: Mateo SučićObjavljeno: 28. lipanj 2020. 13:02

Dva boda iz četiri utakmice, tek pet od 15 mogućih u postkorona fazi i puno upitnika koji su ostali poslije poraza od Slavena Belupa i Gorice. Rijeka je upala u krizu rezultata kakva se već događala posljednjih sezona i pod hitno mora pronaći način kako se izvući iz iste. Kao da je momčad Simona Rožmana upala u nekakvu letargiju poslije dvije uzastopne pobjede iz utakmica (Osijek, Istra 1961) koje su mogle završiti i drugačije.

Ipak, na Rujevici nema tragedije, kao što nema ni euforije nakon pobjeda, trener uživa povjerenje klupskog vodstva i zajedno s momčadi želi izvući ovu situaciju.

- Imamo veća očekivanja od ovoga, pogotovo u rezultatskom smislu. Događaju nam se stvari koje se ne smiju, sve ide naopako u smislu da ne iskoristimo pregršt prilika koje imamo, a s druge strane radimo elementarne greške u fazi obrane. To sve utječe na psihološko stanje, samopouzdanje... Ušli smo u neki grč, ali miran sam i čvrsto vjerujem u ovu momčad. Prije ove korona-pauze igrali smo odličan nogomet i, po meni, nedostaje samo jedan klik da se to i rezultatski okrene. Puno je do kraja, samo smo dva boda iza drugog mjesta pa ćemo se boriti dalje - govorio je jutro nakon Simon Rožman koji puno vremena posvećuje analizi trenutne situacije i traži izlaz iz nje.

Koče sitnice

Kako isprovocirati taj klik koji spominjete?
- Pokušavamo razne stvari kako bismo isprovocirali željeni efekt, ali rad, međusobna suradnja na travnjaku i povjerenje koje igrači moraju imati jedan prema drugome ključ je za sve sljedeće utakmice. Slaven Belupo i Gorica su momčadi koje igraju rasterećeno, koje nisu imale što za izgubiti i onda te sve ide, siguran sam da ćemo se u idućim utakmicama zainatiti i izvući što više bodova.

Što se dogodilo sadašnjoj momčadi u odnosu na onu prije stanke zbog koronavirusa kada su isti igrači pokazivali puno veću dozu agresije, želje, gladi za pobjedama i dokazivanjem?

- Tada smo pokazali put, kako želimo, a sada kao da nas koče neke male sitnice koje nas sprečavaju da bismo išli tim putem. Samo kao momčad se možemo vratiti na taj put, nitko od pojedinaca to neće sam izvući. Grč je prisutan, štogod radimo ne nailazi na plodno tlo, ali imamo dovoljno igrača koji su borci u duši i dali bi sve na svijetu da se okrene ova priča.

Obrana je najviše pod povećalom, način na koji primate golove razlog su da se neki ozbiljno zapitaju?
- Na svakoj utakmici će biti pogrešaka, ali nas kažnjava i najmanja glupost. Nekada je teško i analizirati zašto do nečega dolazi, ali treba biti jači od toga, izvući najbolje moguće u određenom trenutku pa na kraju sezone podvući crtu i vidjeti što je, a što nije.
Kako to da su ti isti igrači prije tri mjeseca izgledali kao ponajbolja obrana u ligi, suparnicima poput Osijeka, Dinama ili Hajduka nisu dopuštali ništa ili jako malo?

Vjera u pošten rad

- Igračima vjerujem jer su već pokazali što znaju i ne smije se događati da nas svaki mali detalj izbaci iz fokusa i kažnjava. To nas frustrira, ali treba se izvući iz toga. Previše je još do kraja da bismo plakali za bilo čime, nego se treba okrenuti idućoj utakmici i pronaći način kako razveseliti naše navijače.

Neke reakcije već iskusnijih igrača su čudne i iz konteksta što u Rijeci nema pritiska kakav se, primjerice, osjeti u Splitu. Čak ni tribine, osim povremenih povika, nisu toliko kritične s obzirom na trenutnu situaciju.
- Pritisak si svatko sam stvara. Frustrirajuće je kada nešto radiš s velikom željom, a događa ti se sve obrnuto, to nam stvara najveći problem u ovom trenutku, ali vjerujem u pošten rad, zdravu komunikaciju i na duge staze to će nam se vratiti. O tome razmišljamo i tako se ponašamo.

Kroz utakmicu puno mijenjate, često se korigirate, dosta rotirate pozicije igrača. Možda se to negativno odražava na ono što pokazuju?
- Puno razmišljamo i o tome. Ali kada primiš pogodak u ranoj fazi pa se suparnik brani s praktički deset igrača, teško je probiti taj blok i prisiljen si tražiti rješenje. Rotacije idu u smjeru da pokušamo izvući najbolje od momčadi, imamo igrače različitih karakteristika i pokušavamo od svakoga dobiti najbolje što nam može dati.

Uvijek neka blokada

Mislite li da nekim igračima fali malo više “gladi” koja će napraviti da neke situacije prevagnu na stranu Rijeke?
- Sada igrači stvarno žele, jako su motivirani i stvarno dobro rade, ali baš nas ništa ne ide. Fali mirnoće, samopouzdanja u završnici, možda i bolje odluke kod nekog završnog pasa. Na početku nam je falilo te “gladi”, a imali smo dobar rezultat, sada smo toliko željni, a jednostavno nam ne ide.

Utakmicom protiv Osijeka ulazi se u zadnjih mjesec dana sezone, 1. kolovoza na rasporedu je finale Kupa protiv Osijeka, a s dva boda zaostatka niste još ni izvan utrke za drugo mjesto. Hoćete li sada tempirati formu za Kup, loviti i dalje drugo mjesto ili pokušati ta dva cilja zajednički izgurati?

- Najvažnije je da se momčad formira, da ima mir i da u svakoj idućoj utakmici budemo na razini. Treba nam i da se neka utakmica okrene nama u korist i siguran sam da se u idućih pet utakmica možemo dignuti. Ne razmišljamo o finalu, još je daleko, u ovom trenutku trebam igrače koji će pokazati inat, koji će postaviti leđa za ovaj klub i ovu momčad kako bismo izgurali sve ovo do kraja prvenstva.

Je li vam ovo najteži trenutak otkako ste u Rijeci ili su to ona tri uzastopna poraza kada ste tek došli?
- Sada mi je puno teže, na početku sezone sam došao na formirane stvari pa smo čekali prve pripreme. Sada mi je teško, pogotovo zbog igrača koji puno toga ulažu, a uvijek se pojavi neka blokada. Moramo sada smiriti situaciju i dobro se pripremiti za iduću utakmicu jer nas već ona može vratiti u život - zaključio je Simon Rožman.

Nadam se da će se nakon Osijeka pričati samo o nogometu

Rožman nema puno vremena za promijeniti krvnu sliku momčadi, već u srijedu Bijelima slijedi gostovanje u Gradskom vrtu protiv Osijeka koji će biti željan osvete za nedavno finale Kupa.
- Sve je to istina, zato se moramo smiriti i naći igrače koji će se boriti. Puno se pričalo o sudačkim odlukama nakon Kupa, a mi smo samo odigrali utakmicu, nikako na to nismo utjecali. Nadam se da ćemo ostati pri tome da se nakon utakmice govori samo o nogometu - kaže Rožman kojem se u sastav vraćaju Halilović i Gorgon.
- Obojica su jako važni za našu momčad i dobro je što ćemo ih imati u kadru.
Izvan stroja i dalje je Štefulj, dok zbog tri žuta kartona na put neće Stjepan Lončar, ponajbolji igrač Rijeke ovog proljeća.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. travanj 2024 18:33