CROPIX
NIJE OPRAVDAO NOVAC

GDJE JE NESTAO IGRAČ KOJI JE NA MAKSIMIR DOVEDEN KAO VELIKO POJAČANJE? Stigao je kao prvi strijelac lige, Modri su ga skupo platili, a onda je nestao

DINAMO Gdje je nestao momak kojeg je maksimirski klub doveo iz Gorice prije godinu dana
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 09. veljača 2020. 15:35

Gdje je nestao Iyayi Atiemwen? Momak kojega je Dinamo doveo iz Gorice prije godinu dana, koji je trebao biti veliko pojačanje, u Maksimiru je - nestao. S obzirom na to da u nedjelju u Maksimiru gostuje baš Gorica, dobra je prilika podsjetiti što je i koliko u Dinamovu dresu odigrao Nigerijac.

Dakle, kad je u zimskom prijelaznom roku u siječnju 2019. godine stizao u Dinamo, bio je najbolji igrač jesenskog dijela HNL-a. Igrač na kojega bi se mnogi kladili da će u Dinamu napraviti dodatan iskorak i da će se nametnuti treneru Nenadu Bjelici. Doduše, Dinamo ga je kupio za 2,5 milijuna eura (Transfermarkt nudi svotu od 2,65 milijuna), odmah se otvorila opcija da ode na posudbu u Al Ain, gdje je tada trener bio Zoran Mamić. I da ga na ljeto taj klub otkupi, pa bi to, na neki način bilo ulaganje s povratom, financijski solidan posao pod egidom - niti orali, niti kopali, a zaradili. Međutim, od odlaska u Al Ain nije bilo ništa, a Atiemwen se priključio Bjeličinoj momčadi kao punopravni član i kandidat za momčad.

ZA GORICU

17 utakmica odigrao je Atiemwen

7 golova zabio je Atiemwen

ZA DINAMO

29 utakmica odigrao je Atiewmwen

5 golova zabio je Atiemwen

Bilo je dosta znatiželjnika koji su se pitali hoće li biti pojačanje za Dinamo koji je tada sjajno stajao i u Europi, dobio je Beli, kako ga zovu, priliku i u Lisabonu protiv Benfice, imao je i sjajnu priliku za smanjene rezultata i povratak Dinama u igru. No, lopta koju su svi već vidjeli u golu, otišla je pokraj vratnice. I kao da je to bio trenutak koji mu je obilježio put; da je zabio, da je Dinamo možda na kraju i prošao uglednog rivala, možda bi i Atiemwenova karijera u Maksimiru krenula uzbrdo. Ovako, skromno, vrlo skromno.

Nije opravdao novac

Odigrao je dosad za Dinamo samo 29 utakmica. U Europi vrlo malo. Ove sezone upisao je tek 15 minuta ukupno u dva susreta s Rosenborgom i sedam minuta u Manchesteru protiv Cityja. Lijepa uspomena, ali važnost - nikakva. Ukupno, pet golova zabio je za Modre, tri ove sezone u HNL-u. Zanimljivo, toliko su zabili i Dani Olmo i Mario Gavranović, više su utrpali tek Mislav Oršić, Damian Kadzior i Bruno Petković. Rekao bi čovjek da nije to tako loše, kad se vidi u kakvom je društvu, no, ukupni dojam nije takav već potpuno suprotan. Atiemwen nije dosad opravdao novac koji je Dinamo za njega platio i na proljeće bi morao pokazati nešto, probuditi se, ako se želi nametnuti Bjelici. Još nije kasno jer Dinamu ionako treba igrač na krilu, Atiemwen može igrati na obje strane terena i Bjelica je na kraju jeseni u njemu vidio igrača koji bi na proljeće mogao donijeti neku novu vrijednost. Međutim, ozlijedio se, nije prošao pripreme kao što je očekivao i tek se nalazi u fazi rekuperacije. Krenuo je trenirati s momčadi, možda bi i u nedjelju mogao dobiti poneku minutu protiv svog bivšeg kluba, ali, realnije da će konkurirati za neke iduće utakmice. Iako je sve manje onih koji vjeruju da se nešto može promijeniti i da bi Atiemwen ipak mogao postati pojačanje, dosad to ni po čemu nije pokazao. Malotko više i pamti da je u Gorici bio ubojit, da je došao u Maksimir sa statusom najboljeg igrača HNL-a u tom trenutku. U Dinamu se dosad nije snašao.

Dobit će šansu

Još je početkom ove sezone i bio u konkurenciji. Zadužen uglavnom za HNL, u prvih pet kola upisao je četiri pune utakmice i još 24 minuta u jednom susretu, imao tri gola i asistenciju. Poslije toga tek je protiv Varaždina i Lokomotive bio u prvih 11, ali u obje je utakmice zamijenjen, bez učinka. Zabio je dosad golove Osijeku (prošle sezone) te Interu te po jedan Slavenu Belupu, Lokomotivi i Karlovcu u Kupu. U onim najvažnijim utakmicama daleko je od prvog plana, u najboljem slučaju ulazio je s klupe, ako nije bio i na tribini.

Bjelici bi u ovoj situaciji jako dobro došao Atiemwen iz goričke forme, novi igrač u kojega se može pouzdati, koji bi donio novu napadačku snagu, kad bi bio na pravoj razini. Međutim, dosad ga je uzalud čekao, Atiemwen se nije pojavio. Kad se oporavi, sigurno će dobiti priliku, onda je samo na njemu da se pokaže i dokaže da je kvaliteta za Dinamo. Proljeće je pred njim, ali nakon toga...

ZA GORICU

17 utakmica odigrao je Atiemwen

7 golova zabio je Atiemwen

ZA DINAMO

29 utakmica odigrao je Atiewmwen

5 golova zabio je Atiemwen

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 20:08