Mijo Caktaš
 
 TOM DUBRAVEC/CROPIX
OD PADOVE DO KINE

Gdje su odlazili najbolji strijelci HNL-a? Bilo ih je svuda, jedan je završio i u Brunejima

Presjek puteva najboljih topnika domaćeg nogometnog prvenstva otkriva mnoge zanimljivosti.
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 25. svibanj 2020. 22:19

ARDIAN KOZNIKU (Hajduk)
Nastupao za Cannes, Le Havre, APOEL i Bastiju te Dinamo i Hrvatski dragovoljac. S Hrvatskom 1998. osvojio broncu iako u Francuskoj nije odigrano ni minutu.

GORAN VLAOVIĆ (Croatia)
Otišao u Padovu 1994., uspješan u Valenciji i Panathinaikosu. S Hrvatskom osvojio treće mjesto na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj 1998. godine.

ROBERT ŠPEHAR (Osijek)
Ostavio dubok trag u Club Bruggeu, bio je član Monaca, Verone, Sportinga, Galatasaraya i Standarda iz Liegea prije povratka u Osijek 2002. Potom je još išao u Omoniju.

IGOR CVITANOVIĆ (Croatia)
Za Real Sociedad potpisao 1998., ali u Baskiji se nije naigrao te se nakon samo jedne sezone vratio u Dinamo, kasnije je još bio u Japanu i Osijeku.

MATE BATURINA (Zagreb)
Transferiran u Hajduk, pa se vratio u Zagrebovu svlačionicu nakon dvije sezone, potom igrao za Grasshopper i Bnei Yehudu te Zadar i Solin.

JOŠKO POPOVIĆ (Šibenik)
Titula najboljeg strijelca Hrvatske nogometne lige donijela mu je povratak u Zagreb, u smiraj karijere igrao je za Kamen Ingrad i Neretvanac.

TOMO ŠOKOTA (Dinamo)
Efikasni nastupi u Hrvatskoj otvorili su mu vrata Benfice gdje je bio četiri sezone, potom dvije u Portu. Vratio se u Dinamo, igrao i za Lokeren i Olimpiju pa se prebacio na futsal.

image
Tomo Šokota
ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX


IVICA OLIĆ (Dinamo)
Iz Dinama je prešao u moskovski CSKA s kojim je osvojio Kup UEFA-e, igrao je i za HSV, Bayern, Wolfsburg i 1860 München. Kao Dalićev pomoćnik ima srebro iz Rusije.

TOMISLAV ERCEG (Rijeka)
Iskusni napadač s 34 godine je s Kantride ostvario svoj deseti inozemni angažman, potpisao je za Greuther Fürth, no nakon pola sezone vratio se po peti put u Hajduk i završio karijeru.

IVAN BOŠNJAK (Dinamo)
U inozemstvu je bio daleko od domaćih izdanja. Iz Dinama je prešao u Genk, potom je igrao za Iraklis, Chongqing Lifan, Rijeku, Brunei DPMM i Persiju iz Jakarte.

EDUARDO DA SILVA (Dinamo)
Ostvario neočekivani transfer u Arsenal, ali je u Premier ligi doživio tešku ozljedu koja mu je usporila karijeru. Bio je u Šahtaru, Flamengu, Atletico Paranaenseu i varšavskoj Legiji.

ŽELIMIR TERKEŠ (Zadar)
Zabio tek tri gola u 20 nastupa za kineski Chongqing Lifan pa se vratio u Zadar. Nakon još dvije inozemne epizode na Stanovima je i okončao karijeru.

MARIO MANDŽUKIĆ (Dinamo)
Po odlasku iz Maksimira ostvario sjajnu karijeru nastupajući za Wolfsburg, Bayern, Atletico Madrid i Juventus, sad je u Kataru. Ugradio velik doprinos u rusko srebro.

DAVOR VUGRINEC (Zagreb)
Najbolji strijelac HNL-a ikad po odlasku iz Kranjčevićeve otišao je u Varaždin gdje je želio završiti karijeru, no na kraju je do rekorda stigao u Slavenu Belupu, oprostio se 2015.

image
Davor Vugrinec
GORAN MEHKEK/CROPIX


IVAN KRSTANOVIĆ (Zagreb)
Titula najboljeg strijelca odvela ga je u Maksimir na dvije sezone, dvije je proveo i u Rijeci, bio je u Zadru, Širokom Brijegu i Lokomotivi, sad je u Slavenu. I s 37 godina zabija...

FATOS BEQIRAJ (Dinamo)
Iz Dinama je otišao u kineski Changchun Yatai, pa u Dinamo Minsk, Dinamo Moskvu, Mechelen i Maccabi Netanyu, gdje je skoro već dvije godine.

LEON BENKO (Rijeka)
Neće po dobrom pamtiti kineski Dalian gdje je u sedam nastupa zabio jedan gol. Po povratku je bio u Sarajevu i ljubljanskoj Olimpiji, od 2018. godine je u Varaždinu.

DUJE ČOP (Dinamo)
Od 2015. je u Cagliariju koji ga je posuđivao Malagi i Gijonu, pa je 2017. godine prešao u Standard Liege, koji ga je u prvoj sezoni posudio Valladolidu.

ANDREJ KRAMARIĆ (Rijeka)
Kao prvi strijelac HNL-a otišao je u Leicester City u unosnom transferu, ali na Otoku za njega nije bilo minutaže pa je sreću pronašao u Hoffenheimu. I on ima rusko srebro.

ILIJA NESTOROVSKI (Inter)
Rijetkost je da najbolji strijelac lige bude iz manjeg kluba poput Intera, no makedonskom reprezentativcu to je ostvarenje donijelo transfer u Palermo, sad je u Udineseu.

MARKO FUTACS (Hajduk)
Ostao je u Hajduku i u sljedećoj sezoni, ali je tražio i dobio raskid ugovora u siječnju 2018. nakon tjelesnog sukoba s jednom skupinom navijača u središtu Splita. Igra za Fehervar.

HILLAL SOUDANI (Dinamo)
Ostvario transfer u engleski Nottingham Forest gdje je zabio svega dva gola u šest ligaških nastupa, trenutačno je član grčkog Olympiacosa.

MIJO CAKTAŠ (Hajduk)
I aktualnu sezonu nastupa za splitski klub, brojke su mu i dalje vrlo primamljive - u 23 dosadašnja ligaška nastupa ima 11 pogodaka i 4 asistencije.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. svibanj 2024 13:48