Goran Mehkek / CROPIX CROPIX
'ZAŠTO TO NE MOGU VIDJETI SVI?'

GLAVNI I ODGOVORNI OTKRIO KAKO JE TEKAO RAZGOVOR SUCA S VAR SOBOM Pitali su ga je li vidio prekršaj. Odgovorio je da nije. Jedna stvar je jako važna..

Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 04. veljača 2020. 12:39

Već prvo kolo proljetnog nastavka prvenstva pokazalo se kao sjajna reklama za VAR, ne skriva zadovoljstvo Bruno Marić koji je protekle jeseni i zime educirao i pripremao hrvatske suce za uvođenje videa na prvoligaške stadione.

Za razliku od liga petice gdje se kadrovi utakmica na sudačkim ekranima seciraju praćeni refrenom davnog hita ‘video killed the radio star’, u Hrvatskoj je VAR bezbolno pušten u promet.

Premda ima bizarnosti, poput tri jedanaesterca za Hajduk na utakmici u Varaždinu, video zasad ne ostavlja repove.

PROMAKAO MU PREKRŠAJ - Bit će uvijek izvjesnih nejasnoća. Recimo, zašto Bebeku u Zaprešiću uopće nije trebao VAR, dok je na našoj utakmici pozvan u pomoć 5-6 puta. Ili zašto je pregledavan video spornih situacija samo u našem kaznenom prostoru, dok s druge strane nije bilo analize igranja rukom u Hajdukovu šesnaestercu ili one zgode kada je Glavica nagažen. Ali na kraju - nemam posebnih primjedbi, odluke o jedanaestercima za Hajduk su bile čiste. Jedina moja zamjerka jest što se snimke ne vrte na semaforu stadiona u realnom vremenu. Zašto bi samo suci u svojoj sobi gledali video, neka i gledatelji budu točno informirani. Ovako su mnogi napustili tribine psujući suce, uvjereni da je naša momčad osakaćena njihovim odlukama - objašnjava trener varaždinskih nogometaša Luka Bonačić.

Trener Varaždinaca pozdravlja ulazak kamera u prostor slobodnog sudačkog uvjerenja, iako predviđa da će njegovu momčad u nastavku kampanje video koštati bitno skuplje nego suparnike.

- Mi nemamo kvalitetu momčadi iz gornjeg dijela tablice, logično je da više vremena provodimo na svojoj polovici zbog čega će više spornih detalja biti pred našim vratima. Generalno, ja sam ipak za video. Cijeli je sport evoluirao, nogomet mora pratiti taj ritam.

Ali vratimo se Mariću.

Dok zbraja prve dojmove, instruktor VAR-a uspoređuje hrvatske utakmice s onima iz Bundeslige, Serie A, La Lige i Premiershipa...

- U Njemačkoj, gdje VAR zasad najbolje funkcionira, prva tri kola su prošla u znaku kontroverzne primjene videa. Našim je sucima gradivo sjelo brže, dobrim dijelom zahvaljujući inteligenciji sudaca u VAR sobama kao i njihovu jasnom čitanju protokola koji kaže da se uključuju samo kada registriraju jasne i očite pogreške sudaca na terenu. Za ilustraciju, u Varaždinu su prilikom trećeg kaznenog udarca iz VAR sobe pitali glavnog suca je li vidio mogući prekršaj u šesnaestercu. Odgovorio je - nisam. Sugerirali su mu da pogleda situaciju na ekranu, što je on i učinio te je procijenio da mu je na terenu promakao prekršaj za najstrožu kaznu. Važno je pritom da je odluku donio on, dok mu je VAR samo asistirao, naglašava Marić.

NEUTRALNA ZONA TERENA Pitamo ga kako bi u rukama hrvatskih sudaca završila situacija iz utakmice Tottenhama i Man Cityja. Tamo je sudac na nagovor VAR sobe tri minute poslije prekršaja na Agüeru prekinuo napad na centru igrališta i dosudio jedanaesterac.

- Nemam pravo komentirati odluke sudaca iz drugih liga, ali načelno mogu reći što nalaže protokol. Kada VAR soba posumnja na prekršaj, onda AVAR (pomoćni video sudac, nap.n.) informira glavnog da prvom priliku zaustavi igru u tzv. neutralnoj zoni. Potom je obveza glavnog suca da pregleda snimku i sam donese odluku. Važno je pritom da se igra zaustavi u neutralnoj zoni i da se to učini brzo, jer u suprotnom riskirate da se u nastavku akcije dogodi start za žuti ili crveni karton, ili, još gore, jedanaesterac na drugoj strani terena, dakle da se šteta umnoži...

Vlado Svilokos, dugogodišnji prvoligaški sudac, a danas Uefin kontrolor, žali što video nije ranije debitirao na nogometnim stadionima.

VAŽNO JE BITI DOSLJEDAN - Mene i cijelu generaciju sudaca kojoj pripadam VAR bi poštedio mnogih besanih noći. Suci se i dalje trebaju pripremati za utakmice kao da im video pomoć neće biti potrebna, ali znaju da je VAR tu i da se mogu osloniti na njega, što znači da mogu rasterećenije suditi. Vjerujem da će uvođenje VAR-a kod nas biti uspješno već u ovoj polusezoni jer se HNS-ova Sudačka komisija potrudila na vrijeme obrazovati ne samo suce, nego i trenere, igrače, medije, i gledatelje, praktično sve zainteresirane sudionike. Važno je samo biti dosljedan u primjeni IFAB-ova protokola - rekao je Svilokos.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 03:35