Soudani
 Vlado Kos / CROPIX / CROPIX
1. HNL

GOLIJADA U GRADSKOM VRTU! EVO KAKO JE SOUDANI SPEKTAKULARNIM GOLOM NAČEO OSIJEK Domaćini zaprijetili u završnici, ali Modri ipak odnijeli tri boda

U susretu 21. kola Prve HNL Dinamo je na gostovanju pobijedio Osijek 4-2 (2-0). Početak je derbija bio vrlo obećavajući. Potpuno otvoreno su pristupili igri i jedni i drugi. Napadi su smijenjivali, ali uglavnom je svaki bio zaustavljen zbog nedopuštene pozicije, zaleđa, onih najisturenijih igrača.
Piše: Darko RužićObjavljeno: 10. veljača 2018. 17:14

OSIJEK - DINAMO 2:4 (Soudani 15', Ademi 38', 68', Olmo 57'/ Grezda 74', Boban 78')

OSIJEK: Malenica - Grgić, Škorić, Barać, Bočkaj - Mioč (od 58. Boban), Mudražija - Grezda, Lopa (od 58. Marić), Hajradinović - Ejupi (od 66 Pušić). Trener: Zoran Zekić .

DINAMO: Livaković - Stojanović, Lešković, Benković, Lecjaks - Ademi , Doumbia - Soudani (od 90. Hodžić), Moro, Olmo (od 71. Hajrović) - Gavranović (od 84. Rrahmani). Trener: Mario Cvitanović.

Osijek je djelovao odlučnije. I prvi je došao do prigode. U 5. minuti je Bočkaj začeo akciju uposlivši Hajradinovića, a ovaj uveo u veliku prigodu Ejupija koji je brzopleto pucao piokraj vrata.

Samo malko kasnije, minutu iza tog događaja domaćin je imao novu veliku prigodu. Tada je Ejupi sjajno poslužio Grezdu kojem je Livaković hrabro poletio u noge i spriječio njegovu egzekuciju s desetak metara. Te su neugodnosti natjerale gostujući sastav na znatno veću opreznost u obrambenim reakcijama.

Međutim, nedostajalo je tečnosti i igri, a još i više točnosti u predaji lopte Dinamovih igrača. Ali, ipak kada i neide kako treba i kada nema odgovarajuće igre u redovima Modrih uvijek ima nekog od onih koji su u stanju individualnom kvalitetom povuči potez koji "ubije" protivnika. Zna se, najčešće je to Alžirac Soudani.

Sjajnim, je potezom u 15. minuti doveo svoju momčad u vodstvo. Osijek je svoju nesnalažljivost u prigodama platio na način na koji se to i inače plaća, kad ne zabiješ gol onda ga sam primiš. Bezbroj puta je to već viđeno.

Dinamo je do vodstva došao bez prave igre. Ali zasluženo zahvaljujući virtuoznosti sjajnog Soudanija. Omalovažavanje bi njegovog umijeća i spretnosti bilo i spomenuti da je u trenutku kada je zatresao mrežu iza ili točnije iznad Malenice s reakcijom spriječavanja njegovog udarca zakasnio Barać. Kom krivo, a kom pravo najmanje je važno, ali Soudanijev je pogodak bio dobitak za derbi. U 38. minuti Alžirac je već postao junak utakmice. Nije tada zatresao mrežu, ali je za taj čin asistirao Ademiju.

Do drugog primljenog pogotka Osijek, kako to znaju reči treneri, nije stajao loše. Ali onda se raspao. Bio je kao boksač na konopcima. Međutim, nogomet je to. Drugačija su pravila. Trener Bijelo-plavih Zoran Zekić nije mogao ubaciti ručnik u igralište. Mogao je jedino čekati da sudac označi kraj prvog dijela igre pa da u poluvremenu u svlačionici dodatnim uputama pokuša svoju momčad resetirati ne bi li se vratila u borbu za pozitivan rezultat.

Sporna će ostati 50. minuta. Sudac Pajač je teško oštetio domaćine. Baš onako kako se to čini dodvornički i zaštitnički u interesu većeg i moćnijeg. Nedopustivo. Benković je s leđa startao na Mudražiju. Nagazio mu je na lijevu nogu, pomeo ga, usput nakon toga odnio i loptu, ali bio je to nedopušteni i opasan start koji se kažnjava javnom opomenom na bilo kojem dijelu igrališta. Samo je Pajač ono što su svi vidjeli kao prekršaj za najstrožu kaznu vidio kao događaj u kojem je sve bilo čisto.

Zamislio je trener Osijeka Zoran Zekić pojačati svoj napad uvođenjem dvojice napadača umjesto dvojice veznih. Marić i Boban su čekali prekid ne bi li zamijenili Lopu i Mioča, ali taj su prekid dočekali onda kada je njihova momčad primila treći pogodak, a Zekićev plan o jurnjavi za rezultatom s četiri napadača tom trenutku postao samo pusta želja. Derbiji su uvijek takvi. Iznjedre junake i tragičare. Junak je dakako ovasj puta bio Soudani, a tragičar onaj koji je najčešće bio uz njega ali mu ništa nije mogao, pa je još k tome i treći pogodak Dinama zakuhao novom nespretnom reakcijom.

Ali, nije ni to bilo sve, jer Dinamo je namirisao krv i stisnuo gas, pa je svoju prednost još podebljao drugim pogotkom Ademija. A onda je i Osijek pokazao zube i dao svoj doprinos brojnim sadržajima derbiju. Prvo je Grezda postigao počasni pogodak, onda još jedan i Boban za novu nadu suigračima, ali vrijeme je radilo za Dinamo unatoč silnom pritisku i entuzijazmu Bijelo-plavih da bi se mogli izvuči iz poraza. Kasno su krenuli, a Dinamo je imao rezultatsku prednost i zalihu kakva se rijetko dostiže. Ipak, ako ništa drugo, slaba je to utjeha domaćinu, bar su čast spasili i nisu pali bez ispaljenog metka.

Standings provided by Sofascore LiveScore

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. svibanj 2024 19:08