DUJE KLARIC/CROPIX Cropix
Muhammed propušta Dinamo

Gorica usprkos katastrofi na Poljudu odlučuje sama o sebi, Oreščanin optimističan uoči derbija s Dinamom

Na Poljudu uvjerljiv 0:4 poraz bez udarca u okvir vrata domaćina, ali u Gorici vjeruju u Europu
Piše: Toni RoićObjavljeno: 14. svibanj 2021. 14:56

U sportu i nogometu postoji ona metafora “nije došao na utakmicu”, koja želi reći da neki pojedinac ili momčad nisu pokazali ništa što se od njih tražilo ili očekivalo. Upravo to dogodilo se Gorici u srijedu navečer na splitskom Poljudu, kada je poražena 0:4 od Hajduka, a da u cijelom dvoboju nije uputila niti jedan udarac u okvir vrata suparnika, čiji vratar je ostao potpuno besposlen.

Definitivno je to bila najgora predstava u sezoni trećeplasiranog kluba lige, koji je u Splitu imao prvu od tri meč lopte za osiguravanje te pozicije i plasman u 2. pretkolo novoformirane Europske konferencijske lige. Bod je Velikogoričanima garantirao četvrto mjesto, a pobjeda treće, no katastrofalno prvo poluvrijeme s četiri primljena pogotka od 13. do 39. minute, uništilo je bilo kakvu pomisao na pozitivan rasplet.

Čuvanje svježine

Prvi gol Gorica je primila iz slobodnog udarca kojeg je perfektno izveo Mario Vušković s nekih dvadesetak metara, a nakon toga gosti nisu pronašli rješenje za Hajdukovog čudesnog talenta Stipu Biuka, koji se doslovno poigravao s gostima.


U antologiju će ući njegov potez u 39. minuti, kada je gurnuo loptu, a onda prošao kao šilo između Hamada i Muhammeda, te u završnici akcije matirao vratara Banića. Bila je to perfektna slika moći jednog igrača i nemoći njegovih suparnika, koji ga nisu uspjeli ni srušiti, a kamoli zaustaviti.

Poslije tih 0:4 na poluvremenu, drugih 45 minuta prošlo je u laganijem ritmu, Hajduku nije trebalo, a Velikogoričani su procijenili da im je mnogo bolje sačuvati snagu i svježinu za preostale dvije utakmice s Dinamom i Rijekom u kojima imaju popravni za Europu.

Na dva kola od kraja Rijeci bježe četiri, a Hajduku pet bodova, što će reći da će u nedjelju na snazi opet biti ista računica. Bod protiv prvaka Dinama znači sigurno četvrto mjesto, a trijumf osiguravanje trećeg i prije zadnje utakmice s Rijekom na Rujevici.

- Nismo mi čak ni loše počeli dvoboj u Splitu, ali presjekao nas je vodeći gol domaćina iz slobodnog udarca. Nismo se od toga oporavili, ušli smo u seriju pogrešaka, a skoro svaki udarac Hajduka bio je gol. Podsjetilo me to na utakmicu s Rijekom, kada smo također gubili 0:4, ali smo onda zabili tri gola i do kraja skoro izjednačili. Ovaj put ne možemo biti zadovoljni reakcijom - priznaje strateg Gorice Siniša Oreščanin, kojem će prvi povratak na Poljud nakon srpnja 2019. i odlaska s klupe Hajduka, ostati u jako lošem sjećanju.

Na Oreščaninu je sada važan zadatak da psihološki poljuljanu momčad vrati u normalu, kako bi sve što zna i može pokazala protiv Dinama na svom stadionu (16. svibnja, 19.10). Najveća prednost Gorice je što sama odlučuje o svojoj europskoj sudbini.

- Nije vrijeme za bilo kakvu negativu, brzo nam dolazi nova utakmica i od petka počinje priprema za Dinamo. Znamo što trebamo popraviti i da moramo biti daleko bolji nego na Poljudu - podvlači Oreščanin.

Dinamu bodovi ne trebaju jer je osigurao naslov prvaka, a gostovanje u Velikoj Gorici dolazi mu tri dana prije finala Kupa s Istrom 1961 na istom stadionu.

- Dinamo je uvijek Dinamo, bez obzira što neće imati pritisak rezultata. Mi se trebamo okrenuti sebi i gledati našu izvedbu. Očekujem dobru utakmicu, znam da će Modri htjeti igrati, a nama to u principu odgovara. Optimističan sam bez obzira na ovu lošu utakmicu s Hajdukom jer smatram da se možemo popraviti - odlučan je trener Gorice Siniša Oreščanin.

Črnko: Privilegij je odlučivati sam o sebi

Nakon debakla na Poljudu, koji će brzo pasti u zaborav, ako Gorica na kraju sezone izbori povijesni plasman u Konferencijsku ligu, oglasio se i predsjednik kluba Nenad Črnko. Kao i uvijek, dao je maksimalnu stručnom stožeru i igračima.
- Neke stvari se ne mogu izbrisati, a ovo je bila tek jedna od mnogih utakmica koje su pred nama. Čestitke Hajduku na zasluženoj pobjedi, a sve što smo dosad napravili je čudesno i neka naši snovi i dalje traju. Privilegija je da u dva posljednja kola odlučujemo o plasmanu s treće pozicije u 1. HNL i to u velikim utakmicama (Dinamo i Rijeka, a prije njih Osijek i Hajduk). To je neprocjenjivo i svi koji nisu to proživjeli s pozicije jednog “malog” kluba neće razumjeti...
U životu, igri, poslu, loši dani su itekako mogući i dolaze kad ih ne očekujemo, ali i dalje vjerujemo, znamo tko smo, koliko vrijedimo i gdje nam je mjesto - podvukao je predsjednik Gorice Nenad Črnko.

Lovrić se oporavio i vratio, Muhammed propušta Dinamo

Ipak postoji i jedna dobra vijest iz najgore Goričine utakmice u ovom prvenstvu, a to je povratak na teren Kristijana Lovrića. Najbolji igrač i strijelac kluba s 15 pogodaka, te hrvatski reprezentativac, pauzirao je mjesec dana zbog problema s koljenom koje je liječio konzervativnom metodom. Lovrić je protiv Hajduka zaigrao od 71. minute, što je najava da će biti spreman za ključne dvoboje s Dinamom i Rijekom u kojima bi mogao dobiti i značajniju minutažu.
Nedjeljnu utakmicu s prvakom morat će propustiti desni bek Musa Muhammed, koji je protiv Hajduka dobio suspendirajući treći žuti karton, ali se zato vraća Gabonac Serge Junior Ngouali, koji zbog istog razloga nije imao pravo igranja u Splitu. Na Poljudu nije bilo ni ozlijeđenog lijevog beka Cheicka Keite, a hoće li se oporaviti do nedjelje, tek će se vidjeti.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
13. travanj 2024 20:12