JUTARNJI LIST Jutarnji List
RUŠI SE ISTOK

Grad kreće u gradnju nove tribine stadiona Maksimir! Sanacija bi stajala 15 milijuna, pa je bolje rušiti

Prva odluka Bandićeve nasljednice: "Istodobno se pokreće postupak izrade nove"
Piše: Filip Pavić/Jutarnji listObjavljeno: 19. ožujak 2021. 21:16

Istočna tribina stadiona Maksimir rušit će se, a na tom će se mjestu graditi nova. Odluka je to koju je Jutarnjem listu danas potvrdila Jelena Pavičić Vukičević, obnašateljica dužnosti gradonačelnice Zagreba.

Time je maksimirski stadion u dva dana zabilježio dva povijesna trenutka. Prvi u četvrtak senzacionalnom pobjedom Dinama nad Tottenhamom, a drugi danas ovom gradskom odlukom koja bi mogla biti uvertira u dugoiščekivanu novu vizuru maksimirskog stadiona.

"Različite su se ideje iznosile oko gradnje i sanacije maksimirskog stadiona, ali istočna je tribina prioritet. Budući da je stradala u potresu i nije sigurna za primanje gledatelja, najbolje je rješenje da se sruši, a istodobno da se pokrene postupak izrade arhitektonskog nacrta za gradnju nove" - rekla nam je Pavičić Vukičević, dodajući da Grad s realizacijom rušenja planira krenuti odmah.

Kako bi točno nova tribina trebala izgledati te koliko će stajati rušenje 5000 tona teške stare i gradnja nove, zasad još nije poznato.

Prema riječima Pavičić Vukičević, arhitektonski plan i javni natječaj za idejno rješenje tek predstoje. No, u svakom slučaju, kako su i inženjeri zaduženi za pregled stadiona utvrdili, sanacija istočne tribine nužna je odmah jer bi u slučaju novog potresa u Zagrebu cijela konstrukcija mogla propasti.

image
DAMIR KRAJAč/CROPIX Damir Krajač/cropix

Potvrdio nam je to i arhitekt Miljenko Srkoč, vlasnik tvrtke Smagra koja je radila projektni zadatak rekonstrukcije istočne maksimirske tribine, objašnjavajući kako je do ideje došlo. Ukratko, kaže, zaključili su da "neka ulaganja u sanaciju jednostavno nisu isplativa".

Naime, iako je na stolu bilo nekoliko opcija kako riješiti potresom oštećenu istočnu tribinu, među ostalim i stabilizacijom koja bi stajala od pet do 15 milijuna kuna, ipak se kao dugoročno najisplativija varijanta pokazalo kompletno rušenje i gradnja nanovo.

- Jedna od opcija bila je stabilizacija tribine za slučaj potresa armirano-betonskim dijelovima, koja bi stajala oko četiri milijuna kuna, ali to je odgađanje problema jer gledatelji opet ne bi mogli na tu tribinu, iako bi se time zaštitile građevine ispod, kotlovnica, skladišta - objašnjava Srkoč.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. travanj 2024 19:49