Hrvatski Dragovoljac u utakmici protiv Rudeša
 DAMIR KRAJAC/CROPIX
KLUB ĆE BITI BREND

‘Gradimo stadion na kojem će i Dinamo moći igrati svoje utakmice!‘ Doveli Vatrenog i imaju visoke ciljeve

"Imam viziju! No to je jedan veliki proces, koji se ne stvara preko noći"
Piše: Slavko KonopljakObjavljeno: 23. prosinac 2020. 11:36

Prije nešto više od godinu dana Marinko Perić se poslije odlaska dotadašnjeg predsjednika Željka Tokića kandidirao za njegovog nasljednika te je na izvanrednoj Skupštini kluba jednoglasno izabran na čelno mjesto drugoligaša Hrvatskog dragovoljca.

Bez mnogo razmišljanja prihvatio se tog tada 'vrućeg krumpira', budući da je klub nosio na leđima teret od čak 12 milijuna kuna duga, a nakon što su Tokić i društvo napustili sigetske dvore, klub je preko noći ostao i bez trenera, i bez momčadi...

Ipak, Perić je sa svojim suradnicima uspio na brzinu pohvatati konce. Najprije je na trenersku klupu postavio Borisa Perkovića i Miroslava Kuljanca, a potom su svi zajedno krenuli u slaganje momčadi, koja je nakon što je prekinuto prvenstvo zbog pandemije koronavirusa držala solidno šesto mjesto.

Proboj na vrh

S obzirom na veliku pauzu između dva prvenstva, momčad se raspala i početkom nove sezone sa starim trenerskim tandemom, Perković - Kuljanac, krenulo se ispočetka sa stvaranjem ekipe. Međutim, u najtežem dijelu priprema dogodio im se zaraženi igrač i cijela je momčad morala u 14-dnevnu izolaciju.

Ta pauza je ostavila itekako velikog traga na pripremljenost igrača, ali ne i na kvalitetu, koja je došla do izražaja u prvenstvu. Naime, momčad iz Sigeta s 32 uknjižena boda u 17 odigranih kola prezimit će na prijestolju drugoligaškog redoslijeda. Takav jesenski rezultat, odnosno, plasman Dragovoljca, ne pamte ni mnogi stariji navijači, koji vjerno hodočaste u Siget...

- Ne bih bio iskren kad bih kazao da se takav naš rezultat i plasman nije očekivao, dapače. Bez obzira što smo bili prvi klub kojeg je u najžešćim pripremama pokosio koronavirus, mi smo poslije toga brzo reagirali i prvi smo nogometni klub u Hrvatskoj koji je napravio dezinfekciju klupskih prostorija po najnovijoj metodi. Pred početak priprema okupili smo vrlo dobre igrače, odnosno, ispunio sam sve želje našeg trenerskog tandema, a njih 22 podjednako je konkuriralo za udarnu jedanaestoricu. Bez obzira što nam ždrijeb nije bio naklonjen i što smo napravili novi redizajn momčadi, vjerovali smo da će ovo biti naša sezona - kazao je na početku razgovora predsjednik Hrvatskog dragovoljca Marinko Perić, koji je osim igrača i trenera jedan od najzaslužnijih što danas klubu iz Sigeta svi skidaju kapu i imaju određeni respekt.

Jasno je da takvih rezultata ne bi bilo da se klub nije financijski stabilizirao, da kasne plaće i ne plaćaju se dugovanja prema HNS-u, gradskim službama, poreznoj upravi...

image
Marinko Perić
DAMIR KRAJAC/CROPIX

Bez poreznog duga

- U džepu, za ogled svima, još uvijek čuvam potvrdu iz porezne uprave na kojoj je ispisana nula. Dakle, klub nema nikakvih dugovanja prema poreznoj upravi - pokazuje nam ponosno potvrdu s porezne uprave predsjednik Perić, te dodaje:

- Događaj je to koji se nije dogodio unazad sigurno 20 godina, još od vremena pokojnog predsjednika Stjepana Spajića. Jasno, još nismo riješili sva dugovanja koja su stvorili moji prethodnici, ali s vremenom i to ćemo riješiti. Ono najbitnije, veliki financijski dug koji je klub potiskivao prema dnu s predstečajnom nagodbom skinuli smo s leđa. I bez toga, posla imamo napretek u svim segmentima kluba jer smo si zadali vrlo odgovornu zadaću, a to je u bliskoj budućnosti povratak u prvoligaško društvo. Možda nam se to dogodi već na kraju ove sezone, ali sve je bez određenog imperativa i pritiska na igrače i stručni stožer.

Ako uđete u Prvu HNL, za igranje na stadionu u Sigetu nećete dobiti licencu jer nemate južnu tribinu. Gdje biste igrali?

- Na stadionu u Kranjčevićevoj ulici, drugog izbora zasad nemamo, ali mi imamo i plan iza kojeg, mislim, stoji i gradonačelnik Bandić, koji je veliki pobornik sporta, a time i nogometa.

Akcija stadion

O čemu se radi?

- Želimo dovršiti stadion u Sigetu, napraviti tribine za 8.000 mjesta, gdje bi i Dinamo mogao igrati svoje međunarodne utakmice dok se ne riješi Maksimir. Ovih dana poduzimamo sve radnje da se u najskorije vrijeme adaptira postojeća sjeverna tribina te sportski dom gdje ćemo napraviti 12 apartmana za boravak mladih igrača, koje ćemo pokušati angažirati sa svih strana Lijepe naše i inozemstva. Već krajem ovoga mjeseca kreće na pomoćnom igralištu postavljanje umjetne trave, a obećano mi je da će u bliskoj budućnosti na glavni teren biti postavljena hibridna trava s kojom bi se trebala završiti i rekonstrukcija sjeverne tribine. Sve je to jedan veliki proces, koji se ne stvara preko noći. No, ja imam viziju i vjerujem da će HD za godinu dana biti pravi brend. Uz to, veliku pažnju posvetili smo nogometnoj školi, koja bi trebala u četverogodišnjem razdoblju izbaciti igrače ne samo za našu seniorsku momčad, već i za inozemno tržište.

image
Jesenski prvaci, momčad Hrvatskog dragovoljca
SNIMIO SLAVKO KONOPLJAK

Učinili ste Hrvatski dragovoljac ponovno prepoznatljivim...

- To nam je bio jedan od glavnih ciljeva. Približiti klub gradu i uspostaviti sa svim klubovima dobre odnose, naročito s prvoligašima, s kojima želimo međusobnu suradnju. Već smo to uradili s Osijekom, Lokomotivom i Širokim Brijegom, a nedavno sam boravio u Splitu, gdje su me primili novi predsjednik Hajduka Lukša Jakobušić i trener Boro Primorac i na zadovoljstvo svih našli smo zajednički jezik. Takav odnos željeli bismo uspostaviti i s Dinamom.

U ponedjeljak je otkriveno da će putovanje prema Prvoj HNL nastaviti s novim trenerom. Perkoviću je zahvaljeno na učinjenom, a momčad bi na pripreme za proljetnu polusezonu trebao povesti Jerko Leko...

- Želim da novi trener u svlačionicu donese jednu novu dimenziju, želim povratak u prvoligaško društvo! - jasan je Perić.

MATE CRNČEVIĆ Pokazali snagu prvaka

Mate Crnčević, odlični veznjak Hrvatskog dragovoljca, koji je svojim igrama u crnom dresu skrenuo pozornost mnogih prvoligaških klubova, jedan je od najzaslužnijih što je klub iz Sigeta završio usamljen na prijestolju. Majstorskim slobodnim udarcem Crnčević je preokrenuo rezultat u zadnjem ovogodišnjem kolu u Rijeci s Orijentom 1919 i Hrvatskom dragovoljcu priskrbio sva tri boda.
- Još uvijek sam pod dojmom naslova. Iskreno rečeno, da nam je netko prognozirao takav završetak godine, ne bismo mu vjerovali jer prije svega “ubila” nas je korona na početku priprema. Čak 28 dana bili smo u samoizolaciji, upali smo u prvenstvo kao padobranom. No, kad smo uspješno prošli prva dva kola u kojima smo bacili po meni dvije najkvalitetnije momčadi u ligi, Croatiju iz Zmijavaca i Dugopolje, sve se okrenulo. Osjetili smo da će to ipak biti naša polusezona. I nismo se prevarili. Pokazali smo svoju moć koju smo imali prije dvoboja s Hajdukom II, Rudešom i Cibalijom, a u zadnja dva kola s Dubravom Tim Kabel (1:0) i Orijentom 1919 (3:2). Dobivali smo kad je bilo najpotrebnije, to je snaga prvaka - kaže Crnčević.
Ima li Hrvatski dragovoljac momčad koja može osvojiti prvo mjesto i plasirati se u viši rang ili bi se trebao u zimskoj stanci osjetno igrački osnažiti?
- Jasno da imamo i da možemo ostvariti jednake rezultate kao i u prvom dijelu, ali i još bolje. To smo pokazali i dokazali u prvih 17 kola.
S. Konopljak

Perkovićeve velike zasluge

Kada mu je predsjednik Marinko Perić, uz Miroslava Kuljanca, dao i u novoj drugoligaškoj sezoni trenersko povjerenje, iskusni Boris Perković nije se prepuštao velikim uzbuđenjima, već je sebe i svoje suradnike zamišljao kao industriju koja proizvodi lijepu Dragovoljčevu povijest. Odradio je taj trenerski mandat u Sigetu najbolje što zna, a njegovo djelo s ciljem ulaska u Prvu HNL trebao bi jednako uspješno nastaviti Jerko Leko.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
04. svibanj 2024 06:05