Vladimir Dugandzic / CROPIX
ČUDNE ŽIVOTNE SUDBINE

GRADSKI DERBI Čop želi dokazati Balakovu pogrešku, a Vukušić da je u formi

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 06. ožujak 2012. 20:02

Zanimljivu su priču ispisali Ante Vukušić i Duje Čop, dva napadača ponikla u poljudskoj omladinskoj školi. Danas je Čop špica Splita, gradskog rivala udaljenog 300 metara od Poljuda, a Vukušić je prvo ime napada Hajduka. Prije dvije i pol sezone situacija je bila bitno drukčija. Čop je predstavljao najveću perspektivu Bijelih, a Vukušić je dolazio iz drugog plana. Ali, što je nekoć bio drugi, danas je prvi plan....

Duje Čop ušao je u utakmici protiv Kamena Ingrada i odmah zabio na seniorskom debiju. Imao je 17 godina i dva mjeseca, dovoljno da ga mediji proglase najvećom nadom Bijelih. Tog proljeća 2007. Čop je bio centarfor koji je izazivao najviše pozornosti. Sin slavnog oca Davora, napadača Bijelih i vinkovačkog Dinama, imao je mladi Čop sve predispozicije za uspjeh. Geni, mladost i perspektiva. Sve je bilo na njegovoj strani. Odigrao je u Hajduku prvu sezonu kod Jarnija da bi u ljeto 2008. poštom s Poljuda dobio profesionalni ugovor. Nitko ga nije pozvao na razgovor, što je bilo očekivano i normalno.

U Hajduku se nisu službeno izjašnjavali, ali javna je tajna bila da je Čopu dopušten odlazak zbog izbora menadžerske agencije koja nije odgovarala rukovodstvu Bijelih. Otišao je u portugalski Nacional i najveći je dio prve sezone proveo u potrazi za dokumentima kojima bi kompletirao registraciju za Portugalce. Dok je Čop strpljivo čekao premijeru u dresu Nacionala, na Poljudu je struka shvatila da se u juniorima pojavio zanimljivi napadač. Jesenskih 12 pogodaka bili su pozivnica Anti Vukušiću za dolazak na zimske pripreme kod Ante Miše. U travnju 2009. dvije godine nakon Čopa, debitirao je Vukušić u prvoj momčadi. Ali, na prvi pogodak u dresu Hajduk čekao je do kraja sezone i dočekao - Dinamo!

- Da nisam onda zabio Dinamu, išao bih na posudbu. Taj pogodak me ostavio na Poljudu - ispričao je Vukušić detalj koji mu je preokrenuo karijeru.

Da nije bilo tog pogotka, Vukušić bi jesen odigrao u Mosoru ili Junaku, ali život kreiraju sitnice. U kolovozu iste 2009. križaju se putovi Ante Vukušića i Duje Čopa. Vratio se Čop iz Nacionala na Poljud i odmah se svidio Reji. Poslao je Talijan Vukušića na tribine, a Čop je igrao u startu. Do kraja jeseni 2009. Vukušić je uglavnom živio na relaciji travnjak - tribine, a ni Čop nije previše igrao. Odlaskom Reje, Vukušić je eksplodirao kod Poklepovića. Čop je liječio ozljedu s priprema, a Vukušić je na proljeće svaku utakmicu igrao od prve minute. Na ljeto je Vukušić ponovno krenuo iz drugog plana i brzo postao prvi golgeter. Sinjski dijamant je blistao u seriji utakmica, ali zabijao je i Čop.

Nakon dvije godine, putovi Vukušića i Čopa razišli su se u ljeto 2011. Čopa je Balakov prekrižio za prvi dio priprema, a mladom napadaču se nije čekala šansa s tribine ili klupe. Otišao je u Split, sa 21 godinom odlučio je potražiti novu šansu. Vukušić je i dalje golgeter Hajduka, ali subotnji dvoboj vjerojatno je prvi i posljednji ogled Vukušića i Čopa na suparničkim stranama u HNL-u. Ljetni transfer smiješi se Vukušiću, a neće biti iznenađenje ode li i Čop iz Parka mladeži. Dva velika prijatelja, igrača koji su dvije godine dijelili zajedničke dane u Hajduku, u subotu mogu imati glavnu ulogu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
02. srpanj 2024 04:10