SRDJAN VRANCIC/CROPIX
MOĆNI ADUT RIJEKE

Grezda je ga je udario, a uskoro će se opet sresti: ‘Što se mene tiče, ovako će to izgledati...‘

Najbolji strijelac Rijeke i njegov veliki suparnik izvan terena opet će se sučeliti za 20-tak dana.
Piše: Mateo SučićObjavljeno: 11. lipanj 2020. 17:16

Antonio Mirko Čolak prošlog tjedna se neočekivano našao u fokusu javnosti nakon što ga je Eros Grezda šakama napao ispred svlačionica stadiona na Rujevici. Tenzije su bile visoke, a Grezda je na Čolaku iskalio bijes zbog sudačkih nepravdi koje je doživio na travnjaku. Priča tu nije stala, ofenzivac Osijeka se najprije ispričao Čolaku putem društvenih mreža pa izbrisao poruku, a onda ga dan kasnije optužio za uvrede na nacionalnoj osnovi.

Samo ružno sjećanje

I Rijeka i Čolak su te optužbe odbacili, ali i tu, razumljivo, povukli ručnu ne želeći trošiti energiju na te stvari. I s odmakom od tjedan dana Čolak se nije želio vraćati na tu priču…

- Ne želim vraćati na to, ostavio sam te stvari iza sebe. Odgovorio sam svojim golom u Puli, nadam se da će golovi i dalje biti način na koji ću se izražavati. Želim tako razmišljati, a ono što je bilo neka bude samo ružno sjećanje, sve ostalo je s moje strane već rečeno - rekao je Čolak, koji se nije želio osvrtati niti na smiješno nisku kaznu Erosu Grezdi.

Iako se očekivalo da će HNS-ovi disciplinci iskoristiti taj neželjeni događaj i poslati jasnu poruku da će drakonski kažnjavati takve stvari, Grezda i Čolak će za 20-ak dana igrati jedan protiv drugoga.

image
SCREENSHOT

- Što se mene tiče, pružit ćemo si ruku i to je to. Za mene tu priča završava.

Nismo željeli forsirati dalje od ovoga, treba poštivati i Čolakovu želju da priča o onome što se tiče nogometa, pobjeda, golova… A tu ima što reći, Rijeka ima niz od četiri uzastopne pobjede, on sam je postigao pogodak na svakoj od te četiri utakmice i došao do brojke od 43 pogotka u 78 riječkih nastupa.

- U Puli je bilo najvažnije pobijediti. I mi znamo da možemo popraviti dosta stvari u našoj igri, ali sa svakom utakmicom se dižemo. Meni je samo važno da smo sve bolji, ali gledamo utakmicu po utakmicu, sada se igra svakih četiri, pet dana i treba držati fokus na tome.

I njegova reakcija za 12. prvenstveni pogodak ove sezone je bila dobra.

- Kada sam pogledao na snimci, vidio sam da nije baš bilo lagano za zabiti, ali to je moj zaštitni znak, volim biti u kaznenom prostoru, zabiti glavom... Bila mi je to jedina situacija koju sam imao i mislim da je realizacija potvrda dobrog trenutka u kojem se nalazim. Mogu li stići Marića koji je na 17 golova? Nije toliko daleko, puno je još utakmica i želim ga prestići. Znam svoju kvalitetu, želim je potvrditi i pokazati svima, ali znam da to neću ostvariti pričom, nego isključivo golovima, asistencijama i pobjedama momčadi.

Dio taktike

Utakmicu protiv Istre 1961 obilježila je igra Rijeke koju nismo često viđali u Rožmanovu mandatu, a karakteriziralo ju je puno dugačkih lopti iza leđa suparničke obrane prema Čolaku.

- Je li to bio dio taktike? Je. Trener nas dobro spremi za svaku utakmicu, znamo gdje možemo tražiti prostor i probiti suparnika. To je bio ključ naše igre iako je bila možda i koja duga lopta previše. Vidjeli smo da je ona prva situacija odmah donijela slobodni udarac iz kojeg smo poveli, iz takve situacije smo i potvrdili pobjedu. Dobili smo time puno prostora, a meni odgovara jer volim tražiti dubinu. Kvaliteta Istre 1961 se ne odražava na njihovu poziciju na tablici, imaju dobrog trenera, kvalitetnu i čvrstu momčad... Na kraju je naša kvaliteta prevagnula i donijela potvrdu pobjede, ali upozorili su nas u nekim trenucima da neke stvari ne smijemo dopustiti, odnosno da još bolje moramo koristiti prostore koji se otvaraju prema naprijed.

Čolaku su golovi način da ostane u fokusu izbornika Zlatka Dalića, ali i razlog zbog kojih je zaintrigirao jednog bivšeg - Antu Čačića.

- Reprezentacija je želja? Naravno, i kada se dogodio ovaj prekid prvenstva, govorio sam da svaki dan pokušavam raditi maksimalno u trenutnim uvjetima kako bih bio što spremniji. Tako sam nastavio kada su krenuli treninzi s momčadi jer moj najveći cilj je ući u reprezentaciju. Znam da sam na širem popisu i ako bude zdravlja, malo sreće i dobrih igara mislim da mogu dočekati i poziv. Interes iz Egipta? Uvijek je lijepo kada se piše o tebi, ali trenutno ne razmišljam o transferu. Ako su klubovi zainteresirani, znači da dobro radiš, da si na pravom putu, a ja znam da će me takav pristup dovesti gdje želim.

Egipat zvuči malo egzotično, pogotovo kada čujemo da ne fali interesa iz Europe i klubova koji naginju Ligi prvaka, ali i kada znamo da je s 26 godina premlad da se otisne u takvu pustolovinu.

- Da, Egipat je nešto novo u mom pogledu na nogomet i nisam nikada razmišljao da bih mogao tamo zaigrati.

Budući da je Rijeka pobijedila nije se nakon utakmice govorilo o suđenju nakon što je Bel u nekoliko navrata propustio isključiti Galileu…

- Ne volim komentirati suđenje. Mogao je dobiti još poneki žuti karton, ali nećemo se žaliti jer smo pobijedili.

Najvažniji je kriterij

Ipak, teško se oteti dojmu da se neki oštriji prekršaji ne sankcioniraju adekvatno. Oštar start Lončara na Gorgonu protiv Osijeka, pa ni ovaj Galilee na Andrijaševiću nisu označeni kao prekršaji a oba su mogla završiti teškim ozljedama.

- Najvažnije je da sudac zadrži kriterij koji zauzme na početku utakmice pa se moramo naučiti živjeti s time.

Priliku za novu pobjedu Riječani će tražiti u Varaždinu gdje u petak nastavljaju hvatati drugo mjesto.

- U Varaždinu je uvijek nezgodno, vidjeli smo da su ih stisnuli kada su se vratili u utakmicu. Treba potvrditi kvalitetu, cilj je pobijediti nema tu priče. Ponovo bez navijača? Već sam se nekako naviknuo, ali nadam se da će se brzo vratiti navijači. Treba se prilagoditi, u Puli bismo u nekim drugim okolnostima imali podršku kao da igramo kod kuće, uvijek bude puno naših navijača - zaključio je Antonio Čolak.

Peti klupski strijelac od neovisnosti

S golovima Osijeku i Istri 1961 Antonio Čolak prometnuo se u petog klupskog strijelca otkako je HNL-a računajući sva natjecanja u kojima je nastupio u dresu Rijeke. Čolak je s ta dva pogotka preskočio Leona Benka (42) i Alexandera Gorgona (42) te došao na 43 pogotka. Anas Sharbini na četvrtom mjestu mu “bježi” tri pogotka (46), Hasančić osam (51), a Kramarić (12), dok se Ahmad Sharbini čini neuhvatljivim sa 70 golova u dresu Rijeke. Među vodećih deset strijelaca Rijeke u svim natjecanjima nalaze se još Mario Gavranović (40), Radomir Đalović (37) i Senad Brkić (33). (msu)

Rožman u brigama priprema sljedeće gostovanje u Varaždinu

Simon Rožman ima ponešto briga zbog ozljeda dok priprema gostovanje u Varaždinu. Darko Velkovski dobio je udarac u nožni prst i radi po posebnom programu, Danielu Štefulju je stradalo koljeno i upitan je za petak, baš kao i Alexander Gorgon koji je još protiv Osijeka dobio udarac u list. Out će biti i Momčilo Raspopović koji je na zagrijavanju u Puli istegnuo zadnju ložu, a upitan za petak je i Ivan Lepinjica koji je zbog ozljede koji je zbog ozljede bio upitan i za Istru 1961, ali je stisnuo zube i pomogao momčadi 60-ak minuta. (msu)

VODEĆI HNL-STRIJELCI

17 GOLOVA
Mirko Marić (Osijek)
12 GOLOVA
Antonio Mirko Čolak (Rijeka)
Mislav Oršić (Dinamo)
Mijo Caktaš (Hajduk)
11 GOLOVA
Kristijan Lovrić (Gorica)
10 GOLOVA
Ivan Krstanović (S. Belupo)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. travanj 2024 05:33