Diamantakos na predstavljanju
 HNK Hajduk
ŠTO JE OTKRIO TUDOR?

Grk još nije ni zaigrao, a već je pod suspenzijom! Mora se rješavati i problem iznikao nakon pet godina

Hajduk je u pripremnoj utakmici protiv Hajduka II odigrao u stilu "ne da mi se..."
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 11. kolovoz 2020. 14:21

Što je Igor Tudor otkrio u prvoj, vjerojatno jedinoj pripremnoj utakmici Hajduka pred početak prvenstva (Istra 1961 je gost na Poljudu u nedjelju)? Teško da je puno pametniji nakon 140 minuta (dva puta po 70 minuta na dva različita igrališta) u kojima je rival bio Hajduk II Marija Despotovića.

Sastav koji je trener poslao na glavno igralište od prve minute doima se kao onaj što će krenuti protiv Puljana: Posavec - Tahiraj, Dimitrov, Mujakić, Čolina - Čuić, Jurić, Jradi, Caktaš - Eduok, Kreković.

Podsjećamo, Tudoru će nedostajati čak trojica nogometaša, jer je u posljednjem kolu u Zaprešiću pocrvenio Mario Vušković, treći žuti karton dobio Jairo da Silva, a jedino pojačanje Dimitrios Diamantakos sa sobom je iz St. Paulija ponio kaznu od dvije utakmice zbog isključenja prije godinu dana u kup-utakmici protiv Lübecka. To je zbilja hendikep, ali još je veći problem što Tudor mora kemijati rješenje na desnom bočnom, gdje je pet godina ordinirao Josip Juranović. Tako je Tudor testirao Francesca Tahiraja na toj poziciji, pa kad je ovaj dobio udarac umjesto njega je ušao Marin Jakoliš. Proljetos je oba igrača Tudor zamislio na lijevom boku, dao im priliku u nekoliko utakmica, pa odustao od ideje i konačno ukazao povjerenje Davidu Čolini.

Više za zaborav

Nije pošteno suditi o mogućnostima oba igrača na tako zahtjevnom mjestu nakon samo jedne utakmice, u slučaju Tahiraja tek nešto više od pola sata, ali da ovaj gorući problem treba što prije ugasiti, nameće se samo od sebe. Vrlo je izvjesno da će ovoga tjedna vrh stručne piramide, Mario Stanić i Ivan Kepčija, objaviti da Hajduk ima novog igrača za desni bok, ali čak i ako dođe u prvom dijelu tjedna, nije baš realno da će u nedjelju upasti u sastav. Opet, ovisit će o procjeni Tudora, no neka najprije taj igrač stavi potpis na ugovor.

Ovakve utakmice prvotimcima nije lako igrati protiv onih koji bi rado na njihovo mjesto, pa je tako Hajduk II pokazao veći motiv, dva puta je vodio (1:2, 2:3) u rastrganoj i predugačkoj predstavi s neuobičajenom selidbom (da bi se glavno igralište sačuvalo za nedjelju). Uglavnom je to bilo za zaborav, iz punog treninga, ništa posebno.

Pamtit će se neslužbeni debi Diamantakosa, grčkog napadača koji je u Splitu već mjesec dana i od tada trenira s momčadi. Za prvi put je bilo u redu, nekadašnji igrač grčke sile Olympiacosa i bivši reprezentativac te zemlje pokazao je spektar poteza kojima bi morao oplemeniti Hajdukov napad. To se prije svega odnosi na njegovo sudjelovanje u igri, kvalitetu da je u stanju primiti loptu i izdržati stopera na leđima. Kao što je sposoban odigrati za nadolazeće igrače u tranziciji. Kakav je u prilikama za pogodak, to ćemo pričekati. Diamantakos je zbog već spomenute kazne dobio dodatna dva tjedna za uigravanje s momčadi, ali srećom je to na vrijeme otkriveno, jer nekada je trebao golub pismonoša za takve stvari. A zbog propusta bi se gubile utakmice. Stariji navijači Hajduka će se sjetiti slučaja Mirka Petrova, napadača koji je došao iz Teteksa, s početka 80-ih godina prošlog stoljeća ili svježijeg primjera Srđana Andrića kad se vratio s posudbe iz Mosora sa žutim kartonima.

Primiti tri pogotka od Hajduka II, istina, u 140 minuta i s manjkom motiva, u stilu “ne da mi se”, nije dobra vijest. Na tragu je partija iz postkorona razdoblja kad je obrana djelovala šuplje i bez koncentracije. Desnog bočnog nema, to je prvi problem, a drugi jest pronaći raspoloženog partnera Kristianu Dimitrovu. Nihad Mujakić nije bio uvjerljiv u svojoj dionici, Stipe Radić je bio nešto bolji, ali Solinjanin još nije potpisao novi ugovor. Kao što Stefan Simić još ne trenira s momčadi. To su problemi za otvarajuću utakmicu, ali oni ne izgledaju tako veliki u usporedbi s onima u Istri 1961, koja jedva ima igrača za popuniti zapisnik.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
28. travanj 2024 20:59