Jens Gustafsson
 Screenshot: Youtube
HALO, ŠVEDSKA

Gustafssonov stil? Poput Pochettina, voli brze igrače, stavlja naglasak na mlade, ali ipak ima problem‘

Michael Wagner, novinar Aftonbladeta, otkrio je neke zanimljivosti o novom treneru Hajduka
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 01. lipanj 2021. 18:54

O Jensu Gustafssonu malo se zna, uglavnom su prepričane njegove trenerske karakteristike i statistika rezultata. Zato smo se na licu mjesta u Švedskoj raspitali o Gustafssonu. Michael Wagner novinar je švedskog dnevnika Aftonbladeta koji se publicira u Stockholmu.

- Znam da zovete za Gustafssona, njegov prelazak u Hajduk velika je vijest i u Švedskoj - kazao nam je novinar Wagner.

Voli okomitu igru

Kakva je nogometna filozofija Gustafssona, temeljno je pitanje za koje smo tražili odgovor na sjeveru Europe.

- Vrlo jednostavna, napadačka s malo dodira. Ako bismo jednostavno htjeli opisati što je Gustafsson, onda vam moram reći da je njegov nogomet između klasičnog engleskog i tika-take Guardiole.

Nešto poput Pochettina?

- Moglo bi se reći. Igra sustav 4-3-3, voli okomitu igru s puno udaraca prema vratima.

Kakav je njegov izbor igrača?

- Preferira brze i tehničke obrazovane igrače. Priličan naglasak stavlja i na mlade nogometaše. Moram pritom spomenuti crnogorskog reprezentativca Seada Hakšabanovića, novog igrača Rubina, koji se pred tri godine vratio iz West Hama na posudbu u Norrköping, isključivo da bi radio s Gustafssonom. Ima poseban odnos s igračima, to se mora priznati. Kod Gustafssona je poznata činjenica da će radije sat vremena pričati pojedinačno, nego pola sata držati grupni sastanak. Ima specifičan osobni pristup.

Ali, jedan problem je ipak već konstatiran. Nikad dosad Gustafsson nije radio u klubu koji ima pritisak rezultata.

- Istina. U Švedskoj je pet klubova koji imaju pritisak. Hammarby, AIK i Djurgarden iz Stockholma, te Göteborg i Malmö. Gustafsson je radio u Halmstadu i Norrköpingu, u dvije sredine gdje je imao idealni mir. S Halmstadom je ispao iz prve lige, pa se iduće godine odmah vratio. U Norrköpingu je imao solidan rezultat, ali bez pritiska osvajanja. Zato će biti zanimljivo vidjeti kako će se nositi s tim zahtjevom u Hajduku. Jer, poslovi koje je dosad imao pokazivali su njegov veliki trenerski potencijal, međutim, sada taj isti potencijal mora potvrditi.

Zato se logično postavljalo pitanje zbog čega se Gustafsson odlučio mirno okruženje u Švedskoj zamijeniti zahtjevnim zadatkom na jugu Europe. Prije osam godina krajem svibnja je na Poljud stigao prvi Jens, sportski direktor Andersson. Izdržao je četiri mjeseca i povukao se kući u Švedsku.

Pravi posao Hajduka

Kako će se snaći Gustafsson, tek ćemo vidjeti, ali švedski novinar drži da je Gustafsson donio pravu odluku ne prihvativši nove izazove u domovini, nego posao u inozemstvu...

- Gustafsson se u Švedskoj smatra jednim od trenera budućnosti, ali da bi napravio korak više, da bi radio u klubu koji ima veliki pritisak, trebalo mu je novo iskustvo. Rad u inozemstvu svakom treneru pruža to novo iskustvo, ali i novu dimenziju, zato držim da je ovo prava odluka za karijeru Gustafssona. Ne znam koji su ljudi odradili transfer, ali napravili su mu veliku uslugu. S druge strane, i Hajduk je napravio dobar posao. Dobio je trenera koji će pružiti 100% za klub, trenera koji ima kvalitetne ljudske i trenerske karakteristike. U Hajduku će se, doduše, morati služiti iskustvom koje je imao u manjim švedskim klubovima, ali zato je Hajduk veliki test za Gustafssona.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 18:50