Nenad Dugi/CROPIX
IZ DUBRAVE U SPLIT

Hajduk bacio pogled u Dinamovo dvorište i pokupio 15-godišnjeg reprezentativca

Malkoča javnost tek treba upoznati, ali sama činjenica da je reprezentativac Hrvatske U-15 koji je prošlog mjeseca bio na provjerama u West Hamu i Liverpoolu, već dosta govori
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 19. lipanj 2013. 21:16

Dinamo je godinama uzimao talente po Splitu i Dalmaciji, ali ni Hajduk ne spava. I Hajduk pokazuje mišiće. Bijeli su potegnuli do zagrebačke Dubrave, praktički iz Dinamova dvorišta angažirali su 15-godišnjeg Silvija Malkoča. Nakon Maloče i Kiša, treći igrač iz Dubrave obukao je bijeli dres.

Tko je Malkoč, upitat će se mnogi i zbog čega taj igrač koji je potpisao dvoipolgodišnji stipendijski ugovor s Hajdukom, zaslužio medijski prostor. Istina je, Malkoča šira javnost tek treba upoznati, ali sama činjenica da je reprezentativac Hrvatske U-15 koji je prošlog mjeseca bio na provjerama u West Hamu i Liverpoolu, već dosta govori. Malkoč je osim Dubrave igrao i za Dinamo, odakle je otišao u Trnje, koji je bio njegov posljednji klub prije dolaska u Hajduk. Pripremao se ovog proljeća povratak u Maksimir, ali taj polivalentni veznjak, na kraju se odlučio prihvatiti poziv s juga. Priča o dovođenju Malkoča interesantna je storija o prepoznavanju talenata, skautingu, radu na duge staze i stručnoj procjeni kao temelju stvaranja jake generacije.

"Operacija Malkoč" trajala je dvije godine, a zanimljivo je da su nadarenog dječaka Hajduku otkrili ljudi iz zagrebačkog Društva prijatelja Hajduka na čelu s Matom Malešom. Pred dvije godine su treneru Krešimiru Režiću na turniru Hrvatskog dragovoljca za godište 1998. kazali:

- Pogledajte malog Silvija - glasila je poruka iz svibnja 2011.

Režiću je bilo dovoljno 15 minuta da Malešu kaže: "Stupite u kontakt s igračevim ocem." Dvije godine trajalo je uvjeravanje roditelja, a Malkoč je često dobivao pozive za nastup na turnirima s pionirima Hajduka. Teo Pirija, trener iz omladinskog pogona Bijelih, bio je zadužen za direktne razgovore s dječakom iz Dubrave objašnjavajući zbog čega je upravo Hajduk najbolji izbor. U međuvremenu je Malkoč igrajući za Trnje osvojio Nike premier Kup u Španskom i naslov najboljeg igrača turnira gdje je u finalu pobijeđen Dinamo (1:0). Pirija je uvjeravao, a koordinator Omladinske škole Nenad Pralija finiširanje posla prepustio zagrebačkim hajdukovcima okupljenim oko Maleša.

- Imate podršku, završite dovođenje malog - poručio je Pralija.

Početkom prošlog mjeseca Malkoč vratio se s provjere u West Hamu. Bio je oduševljen.

- London je grad u kojem bih jednom htio živjeti - kazao je Malkoč novinarima.

Nakon Londona zaputio se i u Liverpool. Lokalni web portali zagonetno su se pitali "tko je Malkoč na provjeri u Redsima". Nadareni 15-godišnjak iz Dubrave zapeo je za oko i skautima engleskih klubova, ali očito je roditeljska procjena stručnog napretka bila "ostanak u Hrvatskoj". Što je presudilo u opciji odlaska u Hajduk? Svakako nije novac. U prvom redu tu su bila iskustva Kranjčara, Maloča i ostalih Zagrepčana koji su se odlično snašli u Splitu. Potom pregovori i, jasno, mogućnost napretka u klubu koji je danas više nego ikada baziran na mladim igračima. U svakom slučaju, Hajduk se u konačnici iskazao najboljom ponudom za 15-godišnjeg Zagrepčanina, učenika prvog razreda Srednje prehrambene škole, koji ovog ljeta seli u Split.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. rujan 2024 04:22