Ivan Prelec i Mindaugas Nikolicius
 GORAN SEBELIC/CROPIX
KALIBAR ZA POLJUD

Hajduk baš treba ovakvog, on bi bio idealna opcija! Postoji samo jedno pitanje, želi li on uopće doći?

Fantastičan posao koji radi u Gorici apsolutno je dovoljna referenca da bude kandidat
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 02. siječanj 2021. 17:15

Je li Mindaugas Nikoličius (37) kandidat za sportskog direktora Hajduka? U novogodišnjem je intervjuu za SN otvoreno priznao da ga je Marin Brbić zvao da dođe na Poljud, što je automatski izazvalo velik interes javnosti. Ali tada, kako je sam rekao, nije bio trenutak za Hajduk. Je li možda sada trenutak? I je li litavski nogometni menadžer uopće u kombinacijama Luke Jakobušića?

Mindaugas Nikoličius već tri godine radi sjajan posao u Gorici. U 82 prvoligaške utakmice s Nikoličiusom u glavnoj ulozi Gorica je osvojila 127 bodova ili samo dva boda manje od Hajduka. Što je fenomenalan doseg ako znamo da je Hajduk samo u prošloj sezoni imao budžet od 160 milijuna kuna, dok Gorica godišnje troši ispod 30 milijuna. Gorica je, primjerice, u tom razdoblju osvojila 44 boda više od Slavena Belupa, kluba koji je platežno otprilike na njezinoj razini. I koji je - za razliku od Gorice - već godinama prvoligaš.

Nekad nezamislivo

Posao koji Nikoličius radi u Gorici apsolutno je dovoljna referenca da bude kandidat za sportskog direktora Hajduka. Napokon, ni Brbić ga nije slučajno želio na Poljudu. Osim sjajnog bodovnog salda, Gorica se u protekle tri godine nametnula i kao klub koji odlično prepoznaje jeftine, a perspektivne igrače koje je na tržištu moguće dobro unovčiti. Što je postulat na kojem će i Hajduk graditi svoju priču u budućnosti. Pokazao je Nikoličius da zna odabrati i trenera. Njegov zemljak Dambrauskas u igru Gorice ugradio je klasu iznad onoga što smo ranije viđali.

Dakle, Nikoličius je pokazao menadžersku vještinu i nogometno znanje u sva tri ključna elementa za klubove koji egzistiraju na ovim prostorima. Zna odabrati jeftine i perspektivne igrače, zna odabrati trenera, te napokon zna stvoriti i rezultat.

Međutim, realno su male šanse da Nikoličius Goricu zamijeni s Hajdukom. Jakobušić je dva mjeseca predsjednik, da je litavski menadžer njegov izbor, vjerojatno bi mu se već javio. Jakobušić možda traži drugačiji profil sportskog direktora, a možda zna i nešto više o pregovorima između Brbića i Litavca. Znamo da su Brbić i Jakobušić veliki prijatelji. Nikoličius je, naime, zaposlenik sportske korporacije na čijem je čelu Gintaras Staniulis, koji je Nikoličiusa u Goricu poslao kako bi mu oplodio biznis koji je dogovorio s Goričinim predsjednikom Nenadom Črnkom. Litavci su se obvezali svake godine u momčad uložiti novce - neslužbeno se spominjao iznos od nekih 700.000 eura - a za uzvrat su dobili u ruke kompletnu sportsku politiku i 70 posto od svih izlaznih transfera Gorice.

Črnko i suradnici prezadovoljni su suradnjom s Litavcima, ali takav način poslovanja nije moguć na Poljudu. Hajduk nije Gorica. Stoga svakako stoji i pitanje što bi to Hajduk morao ponuditi Nikoličiusu da izađe iz biznisa sa Staniulisom i Goricom. Premda je za Hajduk jako tužna spoznaja da doživljava odbijenice od sportskog direktora Gorice... U nekim boljim poljudskim vremenima takvo što bilo bi nezamislivo.

Već smo na našim stranicama i pisali o tome da je pitanje što uopće Jakobušić želi od sportskog direktora. Traži li profil menadžera koji bi dovodio igrače i trenere ili je to uloga koju je prije svega namijenio treneru kojeg tako pažljivo traži već dva mjeseca? Po uzoru na engleske klubove ili možda Osijek, koji je treneru Bjelici u ruke dao kompletne ključeve prve momčadi, uključujući i pravo na odabir svih igrača...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. travanj 2024 09:56