VOJKO BASIC Cropix
Prizemljenje ambicija

Hajduk bez Marka Livaje teško može nešto očekivati u derbiju protiv Dinama! Eksperiment nije uspio...

Objektivno govoreći, treće je mjesto postalo sve dalje, a Bijele čeka deset jako teških dana...
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 22. travanj 2021. 11:09

Ista meta, isto odstojanje. Hajduk je drugi put zaredom propustio stisnuti Goricu. Europska bitka ulazi u zanimljivu, da ne kažemo dramatičnu fazu za neutralne promatrače. Ali, navijačima Hajduka drama kida živce i gasi nadu u lagano podizanje kluba na nekadašnju razinu. Nakon niza proljetnih utakmica jasno je da će se Europa teško izboriti, a momčad još teže posložiti za sljedeću sezonu. Jasno, s novcima će ići puno jednostavnije, ali rezovi u svlačionici bit će jako bolni.

Važna serija

No, pisali smo već “mali milijun” puta o tome što čeka struku i upravu ovog ljeta, a do tada ima još sedam važnih utakmica u kojma će pokušati doći do europskog plasmana nadajući se pritom da će četvrto mjesto voditi u Konferencijsku ligu. Jer, objektivno govoreći, treće je mjesto postalo sve dalje. Ali, nećemo se baviti generalnim kalkulacijama, dovoljno je posvetiti se ovom prigodom kratkoročnim kombinacijama jer pred Bijelima je teških deset dana s tri utakmice koje će definitivno usmjeriti tijek zbivanja u europskoj utrci. U deset dana Hajduk čeka gostovanje u Maksimiru, zatim domaćinstvo Rijeci u jadranskom derbiju, te na kraju toga niza utakmica s Dinamom na Poljudu, koja se igra 5. svibnja.

Bodovi su nužni

Koji je imperativ Tramezzanijeve momčadi u tri spomenuta susreta? Uzeti najmanje četiri ili pet bodova s naglaskom da Rijeku moraju pobijediti ukoliko žele držati korak s direktnom konkurencijom. Sve više od spomenutih četiri/pet bodova bit će veliki bonus s obzirom da Rijeka u tom razdoblju ugošćuje Osijek i dolazi na Poljud, a Gorica je u posebno zahtjevnoj poziciji jer ima kod kuće Lokomotivu, pa igra polufinale Kupa s Dinamom i potom putuje u Pulu.

Nakon Pule do kraja sezone Gorica ima odigrati s kvartetom iz vrha. S obzirom na formu koju Gorica iskazuje u recentnom razdoblju (četiri boda u sedam utakmica), te naporan raspored u trenutku kada su im glavni igrači ozlijeđeni (Suk i Lovrić), mogu se Bijeli nadati kako se Turopoljci neće osladiti velikim bodovima, ali pitanje je što može napraviti Hajduk...

U Koprivnici su Bijeli odigrali još jednu u nizu prepoznatljivih susreta defenzivnog garda. Još jedna utakmica u kojoj su rano poveli, potom imali i prigodu preko Umuta doći do 2:0, ali još jedan crveni karton ugasio je nade. Svaka utakmica nas vuče na pomisao “gdje smo ovo već gledali”. Pred dva tjedna su na Poljudu hajdukovci spasili bod u igri s Belupom, pri čemu je scenarij bio gotovo identičan. Vodstvo 1:0, zatim crveni karton i na kraju si zadovoljan s bodom. Dvoboj u Koprivnici bio je gotovo “copy-paste” splitske utakmice, ponovno se Hajduk povukao nakon vodstva, a s igračem manje se zavukao u obrambenu kućicu čuvajući bod.

Nema se tu što dodati, sve je ispričano. Kao što je jasno i da nas Tramezzani u svakoj utakmici uvjerava da je vrlo blizu, ako već i nije, dosegao svoj maksimum ideja na klupi Hajduka. Belupu je suprotstavio formaciju 5-3-1-1, gdje je Todoroviću ponudio prigodu na stoperu. Sredinu je posložio s Jurićem, Teklićem i debitantom Skorupom, a odsječeni su prema naprijed bili Livaja i Umut. Kako je eksperiment prošao, vidi se u epilogu utakmice. Todorović je naivno zaradio crveni karton, otpao iz konkurencije za Dinamo. Treći žuti je dobio Livaja, nema ni njega u nedjeljnom maksimirskom derbiju.

Obrambeni segment

Bez Livaje i Todorovića, s povratnicima Fossatijem u sredini, te Vuškovićem i Simićem u obrani, stiže Hajduk u nedjelju na Maksimir. Nema sumnje da će Tramezzani posložiti obrambeni segment, ali u napadačkom djelu ne treba previše očekivati. Njegov Hajduk nije imao ofenzivnu komponentu ni protiv Osijeka, ni u sudaru s Belupom, zato će protiv Dinama vrebati iz drugoga plana, nadati se da bi se mogla ukazati neka prigoda, otvoriti prostor.

U posljednje četiri utakmice Hajduk je uzeo 5 od 12 bodova. Nakon serije u kojoj su imali šest pobjeda i dva remija, došlo je prizemljenje zanosa i ambicija. Momčad je u rezultatskom padu, čim izostane neki ključni igrač, poput Fossatija u Koprivnici, ekipa izgleda skromno. Bitno je da se sezona bliži kraju, u tom detalju je najveća nada za Hajduk. Bliži se ljeto i novo preslagivanje momčadi, to je najvažnije razdoblje za blisku budućnost kluba.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 14:51