VRATAR SVE ODUŠEVIO

Hajduk dobio nasljednika Stipe Pletikose: Kalinić je najjača karika Hajduka ove sezone

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 23. rujan 2013. 16:30

Najteže su 'male’ utakmice. Tako često nazivamo dvoboje gdje se veliki klub poput Hajduka susretne s ekipom skromnije kvalitete kao što je to godinama Zadar. Ali i takve utakmice treba pobijediti, jer u tim se dvobojima stvara temelj visokih ambicija. Hajduk se ove sezone triput na Poljudu mučio s momčadima iz donjeg dijela ljestvice, ali sva tri dvoboja uspio je dobiti. Dva susreta izvukao je sjajnim obranama vratar Kalinić. Hrvatski dragovoljac zaustavio je obranom kaznenog udarca (Jazvić), a Zadar je neutralizirao skinuvši dva Tadićeva pokušaja iz blizine.

U posljednje tri utakmice primio je jedan pogodak i to iz zaleđa. Dokazanog zaleđa, zbog kojeg je krivac, međašnji arbitar Premužaj, privremeno prebačen na drugu ligu. Lovre Kalinić definitivno je izrastao u vratara koji daje sigurnost momčadi. Pred utakmicu s Dinamom jasno smo definirali „najjaču kariku Hajduka ove sezone“. Kalinić se samo nasmijao.

- Kompletna momčad mora igrati na visokoj razini da bi rezultat bio pravi. A moje igre, hm... Ne mogu ja o tome govoriti. Javnost, navijači, novinari... Na njima su ocjene mog učinka.

Dojam je odličan, a ocjene još bolje. Svima je postalo jasno kako se u Kalinića zaista mogu pouzdati. I treneru, i obrambenim suigračima i navijačima također. Jer Kalinić je ovog ljeta zaista potvrdio kako je zaslužio “jedinicu”, premda je njegov izbor imao neugodnih „repova“. Ali ne zbog Kalinića, nego zbog odnosa Hajduka prema Blaževiću, vrataru koji je svojim obranama prošle sezone imao ulogu nositelja momčadi. Nespretno je Hajduk ostavio Blaževića na tribinama, nije elegantno pronašao angažman svom dotad prvom vrataru. Gurnuo je Blaževića na tribinu, a Kalinića u problem. Morao je na brzinu stjecati iskustvo i dokazati da je bolji od prethodnika koji je ostavio kvalitetan dojam. Sve obveze stisle su se u kratkom roku, s novom momčadi koja se tek krenula uigravati.

- Prvu sam šansu dobio još krajem prošle sezone, ali moram priznati, nisam tada bio zadovoljan svojim ostvarenjima.

Četiri godine čekanja morale su se odraziti na samopouzdanje i obrane. Ne ulazi se u formu preko noći, bez utakmica. Premda je bio jedan od talentiranijih vratara HNL-a, Kalinić je odlazio na posudbe u Novalju, Karlovac i Junak, da bi se u Hajduku za mjesto među vratnicama izborio tek ovog proljeća.

- Imao sam obećanje u klubu da ću dobiti šansu. Nisam kriv što je nastao problem.

Možda je zbog toga i izrastao u kvalitetnog čuvara mreže, jer ništa nije dobio na poklon. U Krstičevićevu mandatu upao je u nevolju, u ožujku su mu i navijači na trenutak okrenuli leđa, jer je, ne svojom krivicom, postao sudionik priče o problemu s izborom prvog vratara (Blažević vs. Kalinić). Teškim putem, posutim problemima i neugodnostima, stigao je do “jedinice” Bijelih. I pritom je često slušao neispunjena obećanja na koja nije odgovarao revoltom.

- Nikada nisam pomislio otići iz Hajduka. I u najtežim situacijama tražio sam rješenje za ostanak na Poljudu, jer afirmaciju sam isključivo vidio u Hajdukovu dresu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
04. svibanj 2024 07:20