Toni Silić
 ROBERT MATIć/HAJDUK.HR
NOVA DINASTIJA NA POLJUDU

Hajduk dobio svog ‘van der Sara‘? ‘Meni sliči na njega! Visok je 194 cm i raste, ima talent, gene...‘

‘Toni po obitelji ima ‘onu stvar‘ da bude vođa, čvrst i da upravlja obranom‘, kaže Ivan Pudar.
Piše: Slaven Alfirević/Slobodna DalmacijaObjavljeno: 05. travanj 2021. 08:00

Toni Silić, najmlađi iz vratarske dinastije Silić, iz Dicma, potpisao je nekidan s nepunih 17 godina ugovor s Hajdukom, zajedno s nešto starijim Dubrovčaninom Karlom Sentićem. Objavio je Hajduk sretnu vijest da je dvojicu vratara vezao ugovorm.

Vratarska dinastija iz Dicma

Dinastija Silić, dakle. Otac Damir bio je vratar Junaka i nogometni sudac, najstariji sin Mirko (1997.) pokušao je biti vratar u mlađim uzrastima, a srednji brat Josip (1999.) vratar je Dugopolja. Dok bi najmlađi Toni mogao i najdalje dogurati, rano ga je iz Dugopolja zapazio i uzeo Hajduk, još 2013, piše Slobodna Dalmacija.

Lovre Kalinić je neprikosnoven, pričuva je Josip Posavec. Iza njih po hijerarhiji stiže Sentić, već etabliran kao treći vratar.

No, u oči upada da su u Poljudu požurili s ugovorom za Tonija, Silić će tek na Svetog Duju, 7. svibnja proslaviti 17. rođendan, rođen je 2004... Prije dva mjeseca, 2. veljače, kao 16-godišnjak odradio je već trening s prvom momčadi, što nije prošlo nezapaženo.

image
Briljira od mladih dana
SRDJAN VRANCIC/CROPIX Cropix

Nesumnjivo se radi o velikom potencijalu, kao što se mogu čuti komentari uokolo treninga:

- Mali Silić je pravi, ne može falit, tako krupnim koracima grabili su nekoć Ivan Pudar i Stipe Pletikosa...

I eto – potpisa. Glasna razmišljanja dobila su eho na drugom katu Poljuda, gdje se u kancelarijama slažu dokumenti.

194 cm, i još raste...

Mladi, visoki Silić (194 cm i još raste) ulazi na velika vrata, pa neka je još u čekaonici prodora u prvu momčad.

Baš su Pudar i Pletikosa apostrofirani kao usporedba, jer njima su se, primjerice, otvarala vrata dok su bili sasvim mladi.

Ivan Pudar još u doba Hamburgera, daleke 1980., kad je Tomislav Ivić iznenada stavio na branku 18-godišnjaka. Šta će čekat, kad je Pudar bolji od svih!

Krajem devedesetih pojavio se Stipe Pletikosa i ubrzao da se Tonći Gabrić ostavi, premda je „super Tonći” bio heroj Lige prvaka iz 1995. i htio poput Petera Shiltona ili danas Gigija Buffona braniti debelo nakon četrdesete.

Danas, nailazi Toni, najmlađi u dinastiji Silić. U modi su dinastije, kao Vuškovići, braća Čuić, braća Biuk.

Pričekat ćemo još na Tonija, ali stiže, učas će to...

Vladimir Balić, trenirao je Silića:

- Zatekao sam ga svojedobno u mlađim uzrastima i odmah uočio izniman talenat – rekao nam je (poput Bearina nadimka) ‘veliki Vladimir’ koji sad više nije u Poljudu.

- Toni je visok, mršav, izgleda mi kao van der Sar. Ima sportske gene. Obiteljske. I kad mu se stabilizira tjelesna građa i do kraja formira muskulatura, to će biti to. Ma, to se vidjelo odmah, kao što je talentiran i Sentić, kao što je to bio i Grbić, kojem se nije, na žalost, pružila prava šansa.

Ivan Pudar ubačen je prije 41 godinu u europsku vatru kao 18-godišnjak. Ima životno iskustvo:

- Nije bitno jesi li mlad, moraš biti sposoban. A po obitelji Toni sigurno ima „onu stvar” da bude vođa, čvrst i da upravlja obranom. Ja sam došao iz Sućurca i sa osamnaest odmah sve branio. Vratar mora bit Hajdukov pojam, iz vlastite škole. I da nam se ne ponovi da u danu ostanemo bez Letice, Stipice i Grbića. Ogromne su razlike u moje i sadašnje vrijeme. Danas kao da stvaraju rukometne i hokejaške, a ne nogometne golmane. Idu na to da ih se pogodi u ruku ili nogu, tijelo, glavu, dok se u naše vrijeme učilo hvatanje baluna, da ne padam unatrag i da sam brži u reakciji od protivnika. Bitno je i dirigiranje obranom, ja sam najbolje vidio s gola i pomagao Rožiću i Primorcu i Josipu Čopu, a kasnije Jerkanu, Tipuriću, Štimcu i Biliću pokrivat sve rupe. Danas je vratar najviše eksponiran na povratne lopte i degažiranje, umjesto da sve to naprave obrambeni igrači... Želim Siliću i Sentiću i svim perspektivnima, prije svega jednostavan vratarski rad!

Standings provided by SofaScore LiveScore

Linker
17. ožujak 2024 14:48