Predsjednik Hajduka Lukša Jakobusić
 
 NIKOLA VILIC/CROPIX Cropix
PREDSJEDNIK POTVRDIO

Hajduk dobio veliku pomoć za kraj sezone i sljedeće 4 godine: ‘Ovaj ugovor došao je u važnom trenutku!‘

‘Uvijek fali novca, ali trenutak u kojem je potpisano ovog sponzorstvo je značajan za nas‘
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 28. travanj 2021. 16:32

Žilav je Hajduk, najjači u najtežim trenucima. Kada pomislite da bi skroman rezultat u suradnji s pandemijom mogao bitno ugroziti klupske prihode, usred te nimalo obećavajuće situacije splitski klub potpisao je četverogodišnji sponzorski ugovor sa Supersportom.

Na Poljudu su se u srijedu sastali čelnici Hajduka i kladioničarske kuće da bi stavili autograme na novi sponzorski ugovor koji promptno kreće od subote (1. svibnja), a završava zadnjeg dana lipnja 2025. godine. Drugi je to po veličini klupski sponzor čija se godišnja ulaganja procjenjuju na 3,8 milijuna kuna. Gotovo ista financijska razina kao i glavni sponzor Tommy.


- Supersport je drugi po veličini sponzor iza Tommyja. Ugovor smo potpisali na četiri godine, s tim da je cjelokupni iznos sponzorstva u novcu. U trenutku kada se nalazimo na petom mjestu, sponzori imaju poseban značaj. Imali smo sa Supersportom već ranije ugovor na godinu dana, a sada potpisujemo novi do 2025. godine. Tu je i značajno povećanje sponzorskog davanja, što nam pruža vjeru da je prepoznato ovo što radimo. Nadam se da će i Supersport od toga imati koristi - poručio je Hajdukov predsjednik Lukša Jakobušić.


Nazočni direktor Supersporta, Radim Haluza, naglasio je na Poljudu kako je Hajduk izuzetno zanimljiv partner.
- Ovo je logičan nastavak suradnje od godinu dana prije. Htjeli bismo tu suradnju podići na viši nivo, krenuti s partnerstvom, a ne samo sa sponzorstvom. Htjeli bismo prenijeti Hajduku i naše iskustvo s razvojem digitalnih platformi.


Što za Hajduk u praksi znači potpis sponzorstva, upitan je predsjednik Jakobušić po završetku svečanost potpisivanja suradnje sa Supersportom.
- Član uprave Ivan Matana rekao je da će nam ovo pomoći u financijskoj stabilizaciji do ljeta.


Je li Hajduk miran za ljetni prijelazni rok?
- Hajduk nije nikad miran, uvijek fali novca, ali trenutak u kojem je potpisano ovog sponzorstvo je značajan za nas - naglasio je Jakobušić.


Prije 12 dana na Skupštini kluba obznanjeni su financijski rezultati za prošlu godinu i potrebe za 2021. Hajduk je u ovoj godini planirao uprihoditi 127 milijuna kuna pri čemu se računalo na europski plasman, te povratak gledatelja na tribine u drugoj polovici godine. Velike su potrebe Hajduka, golemi su rashodi i upravo zato ohrabrujuće zvuči ulazak jakog sponzora na Poljud.

U trenutku kada se cijela Europa bori s problemom likvidnosti i prije svega s pitanjem kako riješiti visoke troškove poslovanja, Hajduk je uoči ljetnog mercata dobio financijsku injekciju za mirniju pripremu sljedeće sezone. Bez obzira na to što je upitno hoće li Bijeli uopće izboriti Europu, jakog su sponzora uspjeli dobiti. Logika kaže, neće biti i jedini. Jer, kada "jaki igrač" u segmentu sponzorstva pojačava financijsku potporu, nije nerealno uskoro očekivati i nove potpise.

Žilav je Hajduk, ne da se ni pandemiji ni rezultatskoj depresiji. I onda se netko zapita zašto živi vječno. Peti na tablici, a veliki sponzori ulaze u klub. Magnet je bio i ostao Hajduk. Magnet za navijače i sponzore.

Fokus je na Rijeci, a ne na treneru

Lakše je bilo na Poljudu pričati o sponzorima nego o aktualnom trenutku. Dva dana su do utakmice s Rijekom, ali još se po Splitu "vidaju rane" iz maksimirskog derbija.

Zato je Jakobušića nakon potpisa sponzorskog ugovora dočekalo pitanje o statusu trenera, hoće li Tramezzaniju produžiti ugovor na kraju sezone? Očekivano, konkretan odgovor nije stigao.
- U klubu smo isključivo orijentirani na sljedeću utakmicu protiv Rijeke. Cijeli fokus kluba, od vrha do dna, cijele naše vertikale, isključivo je na pitanju kako pobijediti Rijeku. Sve ostalo nas ometa na tom putu. Bit će vremena za analizu svega napravljenog - rekao je Jakobušić.


Podsjetimo, Tramezzani ima ugovor do kraja sezone, a pritom postoji i opcija produljenja. Ali, za sada nitko iz kluba, što znači ni predsjednik ni sportski direktor, nisu izašli u javnost s rečenicom:


- Tramezzaniju se produžuje ugovor.


Nema čak ni najave da bi se tako nešto moglo dogoditi, ali razvidno je da će Tramezzani sigurno voditi Bijele do kraja sezone. Talijan je četvrti trener Bijelih u ovoj sezoni, čak i da rezultati ne krenu željenim putem, nitko ne razmišlja o novoj promjeni. Tramezzani će potpisati ovosezonski rezultat, a onda se čeka službena objava predsjednika i sportskog direktora. Europu još uvijek Hajduk može doseći, ali to ne znači da će Talijan ostati čak i ako izbori nastup u kvalifikacijama za Konferencijsku ligu.

Tramezzani je napravio rezultatski iskorak, s Talijanom je Hajduk treća momčad proljeća. Međutim, na Poljudu sljedeće sezone žele više od trećeg mjesta, a Tramezzani je ipak pokazao limit. Istina, limitirana je i momčad, ali ne treba biti previše pametan da bi se shvatilo kako Jakobušić i Nikoličius osluškuju "bilo javnosti".

Tramezzanija ne gledaju isključivo kroz rezultat, već i kroz stvaranje igre, kroz gard momčad. Taj segment je najosjetljiviji, jer Tramezzanijev Hajduk nije pokazao gard pobjednika u najjačim dvobojima s Dinamom i Osijekom. Zato je fokus na pobjedi protiv Rijeke, a ne priči o statusu trenera. Jadranski derbi nudi neizvjesnost, a druga priča ima puno izgledniji završetak. (jr)

Standings provided by SofaScore LiveScore

Linker
03. travanj 2024 18:07