VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX
POGLED BIVŠEG HAJDUKOVCA

‘Hajduk igra obećavajuće, ali evo što mu treba za najveće dosege! Dinamo? To je svijet za sebe‘

Nekadašnji odličan stoper Hajduka i Rijeke osvrnuo se na aktualnu situaciju
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 26. kolovoz 2021. 12:50

Mato Neretljak (42) ide u krug ne baš tako velikog popisa igrača koji su u Hajduk došli sa strane i koje Split i danas iznimno cijeni. Iznimno pošten igrač, uvijek u službi momčadi, nikad s polovnim pristupom, Mato je u svakoj utakmici ostavljao srce na terenu. Takav odnos prema igri ga je na koncu doveo i do statusa povremenog reprezentativca Hrvatske.

Hajduk mora napadati

Jednu je sezonu, tad već na zalazu karijere, proveo i na Kantridi, u dresu Rijeke. Bio je među prvim pojačanjima koje je u klub kao predsjednik doveo Damir Mišković. Čiji rad i danas iznimno cijeni.

- Miškovićev način vođenja kluba svakako može biti reprezentativni uzorak za hrvatske prilike. Ono što je Rijeka napravila od njegovog dolaska u klub po pitanju infrastrukture, rezultata, stvaranja momčadi, odnosa prema trenerima, držanje zacrtanog pravca, prilagođavanje novim okolnostima, doista je na jako visokoj razini - kazuje nam Neretljak za kojeg se ipak zna da je veliki navijač Hajduka.

- Zato znate za koga ću navijati u nedjeljnom derbiju haha...

image
ANTE CIZMIC/CROPIX


Idemo stoga malo na Hajduk. Krenimo od obrane koja je u posljednja četiri kola primila samo jedan gol, ali koja se i dalje smatra slabijom stranom momčadi.

- I ja gledajući sve to sa strane imam takav dojam. Hajduk igra obećavajuće, rekao bih da je uvijek u stanju zabiti gol, ali za najveće dosege trebat će stabilnija i bolja obrana. To je nadam se svima jasno.

Stručnjaci još uvijek dvoje je li obrana slabija zato što u njoj nema dovoljno kvalitete, ili ona jednostavno trpi zbog napadačkog načina igre koju Gustafsson forsira?

- Rekao bih da ima i jednog i drugog. Hajdukova je obrana često izložena, od stopera se traži da idu visoko te da njih dvojica pokrivaju praktički svoju cijelu polovicu, jer su bekovi uglavnom na pozicijama krilnih igrača. Nije obrani jednostavno odigrati na takav način. Međutim, to je sudbina svih obrambenih igrača Hajduka, tako je i nama bilo u svoje vrijeme. Hajduk je prevelik klub da bi igrao zatvorenije, ili na polukontre, Hajduk mora napadati. Toga obrambeni igrači moraju biti svjesni i nitko ne smije tražiti alibi u tome što su često izloženi na velikom prostoru. Ako hoćeš igrati u Hajduku, to moraš prihvatiti.

Puno emocije i ljubavi

Čini se da vam se sviđa način na koji Gustafsson slaže Hajdukovu igru?

- Sviđa mi se njegova ideja maksimalno napadački orijentirane igre. To je Hajduk, klub nevjerojatne tradicije, veličine, broja navijača. Oko Hajduka je uvijek puno emocije i ljubavi, a ona je nastala baš na toj okomitoj igri u kojoj se nadire sa svih strana. Ne želim podcijeniti nikoga, ali kad Hajduk igra protiv Dragovoljca, Šibenika, Belupa ili Istre, naravno da svih 90 minuta mora napadati.

Je li Hajduk takvu igru sposoban prezentirati i protiv Rijeke?

- To je već derbi, a derbiji se često igraju mudrije ili malo drugačije. Vjerujem da će Gustafsson sa suradnicima dobro pripremiti utakmicu.

A je li Hajduk sposoban napasti vrh tablice?

- Mislim da svi zajedno moramo jednog biti svjesni: Dinamo je u HNL-u svijet za sebe. Dinamo ima 30-tak igrača koji bi u svakoj drugoj momčadi bili starteri. Dinamo je prepun doista klasnih igrača s jako puno iskustva. To što je sad možda u određenoj krizi nije posljedica Dinamove kvalitete nego spleta okolnosti. Igraju jako puno utakmica, puno igrača nije bilo na pripremama pa još nisu u pravoj formi.

image
VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX

Imamo odličnu ligu

Dakle, o naslovu na Poljudu ne trebaju maštati?

- Do naslova se može samo ako će Dinamo imati doista puno problema tijekom sezone. Njih čeka i europska jesen, imaju puno reprezentativaca, a sve to sugerira da će im jesen biti naporna. S druge strane, liga je jako dobra, pregršt je utakmica u kojima nećeš pobijediti ako nisi maksimalno našpanan za tih 90 minuta.

Sviđa vam se ono što gledate na HNL terenima?

- Liga je iz godine u godinu sve jača, tu dileme nema. Pogledajte samo nedjeljne dvije utakmice. Istra je doista nadigrala Osijek, još jedan moj klub. Osijek je vrlo jak, odlično posložen, a Puljani su svejedno bili vidljivo bolji na terenu. To je zato što imaju dobru momčad i nekoliko odličnih pojedinaca. Takvo što je prijašnjih sezona bilo nezamislivo. Nakon toga vidjeli smo i Šibenik kako sjajno igra na Rujevici i da Zlomislić nije bio jako raspoložen, Šibenik bi uzeo barem bod. A Istra i Šibenik su po realnim projekcijama možda sedam i osma momčad lige. Da, imamo odličnu ligu.

Za kraj prognoza nedjeljnog derbija?

- Kad igra Hajduk nemojte me pitati za prognozu. Baš se veselim utakmici, jer vjerujem da će biti jako dobra, da će na tribinama biti puno ljudi. Hajduku bi pobjeda donijela jako puno, ili puno više od ta tri boda. Četiri pobjede u nizu velika su stvar. Nakon ispadanja od Tobola momčad se jako brzo oporavila i osovila na noge, to oslikava njezin karakter. Hajduk u Livaji, Biuku, Krovinoviću... ima individualce, igrače koji rade prevagu. Ima Hajduk sve što treba i da dobije Rijeku i da odigra jako dobro prvenstvo.

Jako je važno dići Drugu HNL


Matko Neretljak pomoćnik je Ognjena Vukojevića u U-20 reprezentaciji pa stoga pozorno prati mlade igrače u ligi.

- Nažalost, malo je mladih igrača koji imaju dobru minutažu u klubovima. To je logična posljedica Lige 10, nema tu puno rasprave.

Kako otvoriti mladim igračima minutažu?

- Mislim da bi to bilo najlakše kroz Drugu HNL. Nju treba dizati, poboljšati infrastrukturu, terene, učiniti klubove financijski stabilnijima. U tom slučaju otvorio bi se prostor za puno mladih igrača, jer očito je sve teže probiti se u prvoj ligi. Imamo mi puno mladih i talentiranih igrača, ne treba se bojati za budućnost reprezentacije, ali treba dobro analizirati na koji način im otvoriti prostor za igru, jer to ključno za njihov razvoj.

Neretljak za Hajduk

114 utakmica, 8 golova

Neretljak za Rijeku
25 utakmica, 1 gol

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
28. travanj 2024 03:35