Jens Gustafsson
 DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
PROGNOZA NENADA GRAČANA

Hajduk ili Rijeka? Evo što bi moglo odlučiti: ‘Mislim da Gustafsson još nije svjestan gdje je došao...‘

Nekadašnji igrač i trener Rijeke i Hajduka oprezan u najavama prvog ovosezonskog Jadranskog derbija.
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 25. kolovoz 2021. 15:37

Malotko poznaje Rijeku i Hajduk kao što je to slučaj kod Nenada Gračana (59). U Rijeci je počeo igrati nogomet, na Kantridi se i igrački afirmirao prije nego što je otišao na Poljud. U oba je kluba radio i kao trener. Naravno da će u nedjeljnom derbiju Hajduka i Rijeke na Poljudu ipak srcem biti uz Rijeku.

- Rijekina uloga u tom derbiju umnogome bi mogla ovisiti o tome kako će proći u utakmici s PAOK-om. Svi vjerujemo da će rezultat biti pozitivan, da će se izboriti Konferencijska liga i još jedna jesen u Europi i ako bude tako Rijeka će na Poljud stići s jako puno optimizma i pozitivne vibre u momčadi - kazuje Gračan.

Igrači se troše

A ako Rijeka ne prođe Grke?

- Onda će biti puno teže. PAOK je vrlo jaka momčad, značajno skuplja od Rijeke, ali kad odigraš u Solunu 1:1 i to nakon što si vodio do 93. minute, jasno je da moraš biti pun optimizma uoči uzvrata. Opet, takva utakmica iznimno troši igrače, teško je reći više tjelesno ili mentalno. Kad pobijediš, onda se dodatno puniš, ali ako je rezultat negativan, onda to mora ostaviti posljedice na momčadi, posebno ako već za tri dana igraš derbi na Poljudu.

A tko je pa vama inače jači u ovoj sezoni, Rijeka ili Hajduk?

- Teško je reći, u pitanju su nijanse. Rijeka trenutačno izgleda bolje kao momčad, kompaktnija je, posloženija. Rijeka godinama ima stabilnost kao klub, to je velika prednost. Hajduk s druge strane raste i vidjet ćemo gdje će dogurati. Obje momčadi imaju dosta mladih igrača koji puno obećavaju, pa ćemo vidjeti i koliko će imati stabilnosti tijekom sezone.

image
Nenad Gračan
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

Mogu li obje momčadi napraviti iskorak u odnosu na prošlu sezonu, te se bitnije približiti Dinamu i Osijeku?

- Uvjeren sam da hoće. Dinamo ne izgleda uvjerljivo kao prijašnjih sezona, što je i logično, jer katkad mora doći do određenog pada. Dinamo će uz sve to opet imati jesen u Europi, a moguće je i na proljeće. Sve to jako troši igrače. Vidimo da se i Osijek u utakmicama dosta muči. Poraz u Puli nije bio slučajan, nego je Istra doista bila bolja. Rijeka i Hajduk to apsolutno mogu iskoristiti da im se približe. Rekao sam da i jedni i drugi imaju dosta mladosti, ali imaju i odlične individualce koji potezom mogu riješiti neke utakmice. U prvenstvu koje dugo traje uvijek moraš imati takve igrače.

Hajduk nema europskih briga?

- Znam da je ispadanje od Tobola u kvalifikacijama za Konferencijsku ligu u prvi trenutak izgledalo katastrofično, ali možda je to i dobro za Hajduk u cjelini. Na Poljudu su se dogodile velike promjene koje izgledaju pozitivno i obećavajuće, ali pričamo o momčadi koja se slaže i koja treba vremena. Dinamo za uspješno guranje u Europi i HNL-u ima na raspolaganju 25 ili više jako kvalitetnih igrača, što Hajduk nema. Splićani su nakon ispadanja nanizali četiri uzastopne HNL pobjede, jer su koncentrirani samo na prvenstvo.

Odlični individualci

Sviđa vam se ovaj Hajduk?

- Ima nekoliko odličnih individualaca, ima i napadački gard, ali trebat će mu još vremena. Za sada ipak vidimo dosta oscilacija u igri.

Jeste li uspjeli ‘doživjeti’ Jensa Gustafssona?

- Iskreno, baš i nisam, rano je za konkretnije ocjene. Mislim da i on još nije do kraja svjestan u kakvu je sredinu došao i koliko je ona zahtjevna. Što možda i nije tako loše, možda mu je to pomoglo da lakše prebrodi eliminaciju nakon Tobola, te zadrži mirnoću kako bi podigao momčad. Stranac je i ne osjeća pritisak na način na koji bi ga osjetili domaći treneri - zaključio je Nenad Gračan.

Spremam se za novi posao i osluškujem tržiše

Već dvije godine Nenad Gračan nema trenerski posao. Prije toga je šest godina bio na klupi U-21 reprezentacije, odveo ju je na Euro za mlade i nakon toga se razišao sa Šukerom i HNS-om.

- Spremam se za novi posao, osluškujem što se događa na tržištu, čekam novu priliku. Nemam još ni 60 godina, dobro se osjećam i uvjeren sam da trenerski još imam što reći. S druge strane, ne možeš ništa raditi na silu. Nije lako dobiti šansu u inozemstvu.

A doma je već puno toga prošao. Jedan od privilegiranih koji je s klupe vodio četiri najveća hrvatska kluba - Rijeku, Hajduk, Osijek i Dinamo.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 00:09