Danijel Subašić je spreman uskočiti na mjesto vratara Hajduka
 

 TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix
MOTIVA NE NEDOSTAJE

Hajduk ima aduta protiv Dinama: Fizički je spreman, a mogući problem loše forme nadoknadit će iskustvom

Iako čak 945 dana nije imao prvenstvenu utakmicu, Subašić može bez problema uskočiti ako zatreba
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 05. prosinac 2021. 11:57

Danijel Subašić ušao je u legendu 2018. godine, stao uz bok golmanskih velikana čiji rang možemo tražiti na ljestvici oko Glasera, Beare i Ladića, nakon ruskog srebra oprostio se od nacionalne vrste, a zadnju prvenstvenu utakmicu odigrao 5. svibnja 2019. godine. Nosio je dres Monaca, suparnik je bio St. Etienne, a rezultat poraz 3:2. Posljednji uopće nastup u Francuskoj imao je u Liga kupu s Lilleom 17. prosinca 2019. Izgubili su 0:3. Ozljede mu tada nisu dopustile da ide dalje.

U rujnu ove godine potpisao je za Hajduk, a kako je Lovre Kalinić stradao u Kranjčevićevoj ulici protiv Lokomotive, nakon deset godina po svemu sudeći vraća se na gol u HNL-u i to na najvećoj sceni, derbiju s Dinamom u Maksimiru. Bijele s Poljuda napustio je u siječnju 2012. godine otisnuvši se u monegašku kneževinu.

S napunjenih 37 godina iskustvo mu je bitan adut, ali ne i najjači jer Subašić je vrstan vratar čija su smirenost, koncentracija, refleks i znanje bili razlog što su mu toliki treneri vjerovali. No, od povratka među Bijele tek je dvaput stao među vratnicu u kup-susretima, s Belišćem svih 90 minuta, s Lokomotivom u završnici, pa je zagrebački okršaj njegov svojevrsni novi početak na HNL terenima, Iako je u Maksimiru u brojnim navratima branio za Vatrene.

Do nedjelje će biti čak 945 dana bez prvenstvene utakmice, od toga je jednu godinu proveo u Zadru održavajući kondiciju igrajući s prijateljima košarku i mali nogomet.

"Svako jutro u sedam sati na Višnjiku igrali smo košarku. Dugo je u društvu bio Tomislav Rogić dok nije otišao s Ivanom Lekom u Kinu kao trener vratara, Krševan Santini prije nego što je dobio angažman u Lokomotivi i brojni drugi. Na taj način nikad nije pao iz forme što se tiče kondicije. Naš basket trajao je i po dva sata, a redovno je vježbao i u fitnessu. U jedno sam siguran, Subašić je fizički spreman za derbi", kazao nam je Milenko Lazović, zvani Pile, nekadašnji, kazat će Zadrani lokalno također legendarni vratar Zadra, koji je na golu kluba iz Stanova stajao od 1976. do 1985. godine.

Branio je jednu sezonu i u Rijeci, dvije u Istri…

"Subašić nije imao klasičnog golmanskog trenera u ovo vrijeme dok nije bio aktivan u nekom klubu, osim što je u jedno doba radio s Rogićem, a ja sam mu bio pri ruci po pitanju kondicije. I savjetima, ali i kroz tu košarku."

Koliko će moći odgovoriti izazovima utakmice kakva je ogled s Dinamom?

"Permanentno je radio, s te strane nije sporan. Nikad nije stao niti prekinuo s vježbanjem. Nije se zapustio u niti jednom detalju. Vjerujem da je i ovog časa jako dobar. Golmani su dugovječni, relativno je to star ili mlad. On to može. Imao je ponude iz MLS-a i arapskih država, ali nije ih prihvatio, na kraju se odlučio za Hajduk. Stabilan je kao vratar i čovjek i očekujem da će derbi odraditi na visokoj razini", istaknuo je Lazović.

Pritisak svakako postoji, Splićani imaju pobjedničke ambicije, a i inače je Hajdukovo okružje nerijetko pod posebnim tenzijama, međutim Subašić je prekaljeni profesionalac koji bi se morao znati nositi s time.

"To je točno, iako svaka utakmica je priča za sebe. Takav poticaj će ga stimulirati da se vrati na najbolji način"; uvjeren je Lazović te dodaje:

"To što brani u Hajduku, a ne negdje gdje su mu nudili daleko više govori o njemu kao poštenom i skromnom čovjeku koji ima dušu i uvijek je to dokazivao. I dok je branio za Monaco mogao je uzeti veći novac u drugim klubovima, a nije htio jer odgovarao mu je Monte Carlo. Tako ga je sada “puknulo” da ode ponovno u Hajduk…"

Nogometni osjećaj održavao je kroz mali nogomet u županijskom ligašu Varoš Zara Dental Center iz Zadra, no ne kao vratar nego igrač.

"Polivalentan je sportaš, ne samo golman. Nogomet igra jako dobro a tek košarku? Majstor je ispod obruča. Izvrstan, ima tricu bolju od pola prvoligaških igrača. Da ga je Veljko Mršić uzeo na trening Zadra ne bi pogriješio, kapacitiran je", smije se Lazović.

"On je multitalentiran. Poseban je, a kad uzmemo u obzir da je napravio velike stvari s reprezentacijom i vrlo skroman. Kompletna je osoba."

I Lazović je bio all-round sportaš. Gimnastičar pa tek potom nogometni vratar. Do 18. godine je trenirao gimnastiku, a zatim za godinu dana postao prvi čuvar mreže Zadra u tadašnjem trećem rangu.

"S gimnastičkom ekipom iz Zadra bili smo juniorski prvaci Jugoslavije i triput Hrvatske."

Što očekuje od derbija, tko će pobijediti?

"To se nikad ne zna. Hajduk ima ulaznu putanju, Dinamo malo silaznu, ali sve je otvoreno."

Marijan Mrmić godinama je radio sa Subašićem u reprezentaciji. Iako ga dugo nije vidio, poznaje njegov karakter…

"Subašić je nosio Hrvatsku kroz Svjetsko prvenstvo do finala, nakon toga nije više imao ni slične izazove. Ne znam kakvo mu je trenutačno stanje, ali iskusan je golman i s time može nadoknaditi ako nije u najboljoj formi. Iako, poznavajući njegovu volju i karakter, ne bi se ni upuštao u to da stane na gol kad ne bi bio spreman", kaže trener golmana nacionalne vrste.

Mrmić ga je vježbao u mladoj i godinama u A reprezentaciji.

"Ne treba sumnjati u njegovu procjenu kad je prihvatio izazov u Hajduku gdje sigurno trenira dobro."

Iako mjesecima nije imao klub uvijek je isticao: “Nije kraj, nisam se oprostio, još mogu”. Mnogi golmani traju i duže, čak i preko četrdesete… Nije prihvatio neke potencijalne inozemne avanture, premda bi ova splitska mogla ispasti i najveća. Došao je dati podršku dugogodišnjem prijatelju Lovru Kaliniću i ponekad stati na vrata. Igrom sudbine to će biti u najvećoj utakmici… Svaki sportaš, čak i u zrelom dobu, barem potajice se nada još kojoj takvoj šansi. On ju je dobio...

Štogod učinio o zadnjoj etapi karijeri, tako i na ovom derbiju, Subašić je svoju nogometnu ostavštinu osigurao. Pamtit će ga se po “penalima” s Danskom i Rusijom, pogotovo tri obranjena protiv Skandinavaca u Nižni Novogorodu i srebru s Mundijala. Premda je za hajdukovce jako bitno kakav će biti protiv Dinama. Tako je u sport, od slave i minulog rada se ne živi... Niti za rutinere to nije obična utakmica. Pogotovo ako ste igrač Hajduka u trenutku kad su očekivanja odletjela u nebo, a iza vas je duga stanka i samo zbog toga ipak određena enigma.

Karijera Danijela Subašića

Zadar (2004. - 2008.) 82 nastupa

Hajduk (2008. - 2011.)¸ 126 nastupa

Monaco (2012. - 2019.)¸ 292 nastupa

Hajduk (2021. - ?) 2 nastupa

Hrvatska (2009. - 2018.) 44 nastupa

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 07:38