Tom Dubravec / CROPIX CROPIX
AKTUALNI BUDŽET - NEODRŽIV

HAJDUK IZ KRIZE MOŽE IZAĆI JOŠ JAČI! IMA MLADE LAVOVE KOJE SAMO TREBA PUSTITI IZ KAVEZA Ovo je 8 mladića koji su odmah spremni za prvu postavu

HAJDUK Čelni ljudi kluba nemaju razloga sa strahom gledati prema skorom ljetu i najavljenoj svjetskoj recesiji
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 08. travanj 2020. 23:58

Nema žurbe na Poljudu. Marin Brbić previše je iskusan i mudar predsjednik da ne bi znao kako je stožerne odluke katkad bolje donijeti dva dana kasnije nego jedan prerano. Zato Hajduk pažljivo prati sve što se događa, a ključni dokument za razgovore s igračima bit će mjere koje je neki dan donijela FIFA.

U njima jasno piše da je stanje u nogometu izvanredno zbog više sile i da klubovi trebaju sjesti s igračima i pronaći financijski model za nastavak suživota. Za sada Brbić - zajedno s Mariom Stanićem - još uvijek nije otkrio model “prilagođavanja” plaća koji će Hajduk ponuditi igračima, iako ga je sigurno u dobroj mjeri već pripremio.

Bit će to, međutim, tek prvi veliki korak koji čeka Hajduk. Drugi, vjerojatno još važniji, uslijedit će na ljeto, čim sezona završi. Na Poljudu će najkasnije u srpnju već imati jasnu sliku posljedica koje je pandemija ostavila na tržištu transfera, a oni su ključ Hajdukova poslovanja. Bez pet milijuna eura prihoda od transfera - koliko god Bijeli imali dobre prihode od prodaje ulaznica i sponzora - aktualni će budžet biti neodrživ.

Može li Hajduk računati na tih pet milijuna? Vjerojatno može, ali u normalnim vremenima do njih bi došao prodajom (barem) dvojice igrača, jer u Tudorovoj momčadi trenutačno nema igrača koji vrijedi pet milijuna. Nažalost, u novim okolnostima za zaradu od pet milijuna trebat će se Hajduk odreći barem trojice ili četvorice mladih igrača, što bi već bio udar na budućnost kluba. Naglašavamo mladih, jer igrači poput Caktaša, Eduoka ili Jaira trenutačno nemaju perspektivu na tržištu, barem ne po pitanju odšteta.

Zaslužuju šansu

Hajduk je zimus odbio 2,5 milijuna eura za Jaira, po svim najavama na ljeto Brazilac ništa neće vrijediti. Ni 200.000 eura. I Hajduk će biti suočen s tri rješenja kad je Jairo u pitanju: Ostaviti mu plaću kakva je, dogovorno je smanjiti ili mu dati slobodne papire. Sve iznad toga bit će veliki bonus za klub.

Dakako da su ovo špekulacije, ali ako Nijemci koji su (i) nogometno pojam za disciplinirano poslovanje bez zadrške pišu da će osam klubova I. i II. Bundeslige odmah bankrotirati ostanu li bez prihoda od TV prava do kraja sezone, onda jasno da će se u ljetnom prijelaznom roku trošiti daleko manji novac od onoga čemu smo svjedočili prethodnih godina. U konačnici, svi bi trebali - pa tako i Hajduk - složiti nekoliko planova glede budžeta za sljedeću sezonu. Jedan optimističan, drugi vrlo umjeren, a treći maksimalno minimalan, u slučaju da se tržište doista nađe u problemima o kojima se već tjednima priča. Pa ako svjetske banke predviđaju veću svjetsku recesiju od one kojoj smo svjedočili 2008. godine, onda samo budale mogu vjerovati da će nogomet ostati pošteđen.

Hajduk na sreću neće biti u panici bude li prisiljen bitno srezati proračun što automatski znači i odreći se mnogih glavnih igrača. Imaju Splićani u svlačionici niz mladih igrača koji već neko vrijeme koketiraju s ulogom startera. Oni su tu, mladi, moćni, imaju već solidno iskustvo i relativno su jeftini. Ti dečki zaslužuju šansu, samo ih treba gurnuti, dati im punu podršku i pokazati strpljenje.

Predsjednik Brbić ni s tim ne bi trebao imati problema, jer već je u takvoj ulozi gledao svoju momčad koja je u prosjeku imala tek nešto preko 21 godinu.

Kalinić (25) - F. Tudor (19), Nižić (25), Milović (26), Pejić (20) - Jefferson (21), Balić (17), Caktaš (22) - Roguljić (18), Vlašić (17), Ohandza (23). Na klupi Damir Burić. I ti su dečki nadigrali Dinamo u Maksimiru u srpnju 2015. u utakmici koja je završila 1:1.

Nije li i Igor Tudor u svojoj drugoj trenerskoj sezoni lansirao 16-godišnje mladiće poput Nikole Vlašića i Andrije Balića? U konačnici, Tudor je i ove zime pokazao da nema problema s tim da u vatru gurne mladiće poput Krekovića (19), Blagaića (19) ili Stipe Radića (19)...

OSAM MLADIH, A ODMAH SPREMNIH USKOČITI U UDARNU POSTAVU

Darko Nejašmić (21, veznjak)

80 utakmica

6 pogodaka

​1 asistencija

Punu sezonu i pol Nejašmić je bio stožerni igrač Hajduka, da bi kod Tudora otišao u drugi plan. No, Nejašmić ima kvalitetu i sigurno igrama može pomoći momčadi. Mladi je reprezentativac, igrač za kojeg se još zimus računalo da će na tržištu vrijediti barem tri milijuna eura. Odu li Hamza i Jradi kojima istječu ugovori, otvorit će mu se prostor.

Tonio Teklić (20, veznjak)

72 utakmice

7 golova

3 asistencije

Tudor ga je hvalio, ali je procijenio da pokraj Caktaša teško može do minutaže pa ga je pustio na posudbu u Varaždin. Tamo je u nekoliko utakmica bio ponajbolji na terenu odmah pokazavši raskošan talent, ali i spremnost da se nametne kao glavni igrač momčadi. Još je ‘zelen’, ali treba ga tesati i pravilno usmjeriti.

Leon Kreković (19, krilni napadač)

41 utakmica

5 pogodaka

5 asistencija

Igrač kojeg Tudor iznimno simpatizira, već je i prije stanke bio starter u nekoliko utakmica. Brz i iznimno moćan, vrlo okomit i neustrašiv, a uza sve to i vrijedan trkač koji radi za momčad. Kreković bi u svakoj opciji u novoj sezoni trebao biti jedan od stožernih igrača momčadi, jer kod njega se više nema što čekati. Nikako nije za transfer, vrijedit će puno više.

Jakov Blagaić (20, veznjak)

28 utakmica

8 pogodaka

4 asistencije

Još jedan igrač kojeg Tudor iznimno cijeni. Moderan veznjak, radilica, neustrašiv, a uvijek opasan za gol. U Drugoj HNL bio je glavni igrač momčadi, pokazao je karakter i spremnost preuzeti teret momčadi na svoja leđa. Još jedan igrač kojem Hajduk svakako na ljeto treba otvoriti prostor, jer u njemu može dobiti ozbiljnog igrača za puno veće dosege.

David Čolina (19, lijevi bek)

19 utakmica

0 pogodaka

0 asistencija

Kod Burića nezamjenjiv na lijevom boku, kod Tudora potpuno u drugom planu. Kažu da tjelesno nije bio spreman odraditi vrlo zahtjevnu ulogu bočnog igrača koji pokriva kompletan teren. Čolina je u mladoj karijeri uvijek igrao u 4-4-2 i za Tudorovih 3-5-2 očito treba vremena. Sada ga je silom prilika dobio i ako je to vrijeme iskoristio za napredak, bit će pojačanje.

Ivan Dolček (19, lijevo krilo)

28 utakmica

2 pogotka

1 asistencija

Mladić oko kojeg stručnjaci još uvijek dvoje po pitanju pozicije - je li bek ili krilo - također je kod Tudora dobio malenu minutažu. No, navodno nije sporan ni po jednom pitanju, osim što je još uvijek “zelen”, a Hajduk u borbi za drugo mjesto treba “gotove” igrače. I Dolčekov je potencijal neupitan, a naravno da je trebamo vremena za prilagodbu jer Hajduk nije Slaven Belupo.

Stipe Radić (19, stoper)

25 utakmica

0 pogodaka

0 asistencija

Dobio je priliku u nekim utakmicama, iako ne možemo reći da ju je do kraja iskoristio. No, kažu da je na treninzima dobar, da je veliki radnik, a kako ima samo 19 godina jasno je da može samo napredovati. Malo je stopera koji već sa 19 mogu igrati ozbiljan seniorski nogomet, ali Radić je već jer dio momčadi, a s utakmicama će dobiti i sigurnost.

Mario Vušković (18, stoper)

22 utakmice

1 pogodak

0 asistencija

Mladi stoper o kojem se već dvije godine priča kao o velikom talentu, ali treneri se teško odvaže gurnuti u vatru tako mladog igrača koji ipak igra na poziciji koja ne trpi priču o odrastanju. No, dečko takvog talenta sada već zaslužuje i priliku da u kontinuitetu pokaže što može. Doduše, ispred njega su Ismajli, Mujakić, Dimitrov i Radić, ali pitanje je tko će tu biti na ljeto...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 15:19