Paun Paunovic / CROPIX CROPIX
KOMENTAR ZDRAVKA REIĆA

HAJDUK JE DOSLOVNO IZVEO HARAKIRI Ne samo Ismajli nego cijela obrana! Prvo su dozvolili igračima Dinama da zabiju gol, a onda im i asistirali za drugi

Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 05. ožujak 2020. 11:34

Dinamo je dobio derbi na Poljudu, i to je bolna posljedica za navijače Hajduka, ali i za momčad "bijelih", obzirom na to da su se sada splitskoj momčadi na drugom mjestu primakli Rijeka i Lokomotiva na jedan, odnosno dva boda. Bila je to utakmica u dvije faze, prvo poluvrijeme do isključenja Ardiana Ismajlija potpuno otvorena i ravnopravna, onda s igračem manje, s logičnom dominacijom "modrih".

Nakon svega, može se zaključiti da su igrači Hajduka doslovno izveli harakiri, i to najprije Ismajli, a onda obrambeni igrači zbog načina kako su primili ta dva gola. Šteta je za "bijele", ali i za ukupni dojam derbija, kako je Ismajli zaradio drugi žuti karton. Baš bez veze, bez pravog razloga, u startu na centru, Kosovar suviše vruće krvi zaletio se i prisilio suca Ivana Bebeka da mu pokaže drugu opomenu. Onda se kod dva primljena gola pokazala nesnalažljivost stopera Hajduka. Oni su na zaista nedopušten način zaboravili na Damiana Kadziora i dozvolili mu da zabije vodeći gol. A i drugi pogodak, onaj Arijana Ademija, također je bio dar nespretne intervencije Nihada Mujakića

Kad je Hajduk ostao s igračem manje, bilo je jedino pitanje kad će gostujuća momčad doći do vodstva, pa kako se taj gol dogodio odmah na početku drugog dijela, u 47. minuti, ostala je neizvjesnost hoće li pobjeda Dinama biti osjetljivija.

Trener Hajduka Igor Tudor ostao je vjeran svojim postulatima, a to je da svoju momčad postavi na ofenzivni način, što se moglo zaključiti po činjenici da je zaigrao Leon Kreković kao drugi napadač, uz Brazilca Jaira i s Mijom Caktašem u manevru. I zaista, "bijeli" su pokazali da imaju štofa za ravnopravnu igru, stvorili su dvije sjajne prilike (Jairo u 10. i Kreković u 13.), imali su i treću šansu kad su već bili s igračem manje (Francesco Tahiraj u 45.). I Dinamo je u dva navrata opasno ugrozio Josipa Posavca, ali to nisu bile tako izgledne mogućnosti kao one domaćina.

Nakon primljenog gola na startu drugog dijela trener Hajduka Tudor povukao je hrabar potez uvođenjem Samuela Eduoka i Bassela Jradija, to je bio hazarderski "va banque" pokušaj da se i s igračem manje dođe do izjednačenja. Nije se pokazalo uspješnim…

Kad se uspoređuje igra dvije momčadi, lako je zaključiti da su igrači Hajduka uložili mnogo žara, borbenosti, kako su potrošili više energije, dok je Dinamo evidentno tehnički superiornija momčad, sigurnija u nogometnom iskazu, što je, sasvim prirodno, do potpunog izražaja bilo u drugom poluvremenu, s obzirom na brojčanu prednost. S taktičkog aspekta, Dinamo je ipak imao prednost u izvedbi napada, i to zahvaljujući probojnosti Iranca Sadegha Moharramija po desnoj strani, i Mislava Oršića po lijevom boku. Bitna je razlika i u kvaliteti stopera - Theophile-Catherine i Emir Dilaver djelovali su skladnije, sigurnije, superiornije od terceta centarhalfova Hajduka.

Nakon poraza Hajduka uopće nije bitno to što je Dinamo otišao na plus 17 bodova, već to da se na drugoj poziciji prednost "bijelih" praktično istopila, posebno jer "bijele" čeka jadranski derbi na Rujevici protiv Rijeke. Međutim, do kraja ima još dvanaest kola, za Hajduk je bitno da nastavi ratničkom igrom, uz napomenu da su obrambeni igrači na šest posljednjih utakmica zaradili tri crvena karton, dva su bila fatalna – onaj Stanka Jurića u Koprivnici i ovaj Ismajlija u derbiju, koja su izravno uvjetovala poraze njihove momčadi.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. svibanj 2024 10:05