DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
TAKTIKA ‘ČVRSTE OBRANE‘

Hajduk je pao šutke! Ni glasa od Jakobušića, Tramezzanija, Nike... A jedan igrač je ispucao sve kredite

Eliminacijom od Gorice u Kupu splitski je klub zaokružio novu sezonu bez trofeja, i za brzi zaborav
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 18. ožujak 2021. 15:17

Paolo Tramezzani pao je na trećem, mora se naglasiti, najvećem ispitu u kratkom mandatu na Poljudu. Ništa nije Tramezzani promijenio u odnosu na prvenstvenu utakmicu s Goricom, njegov Hajduk u četvrtfinalu Hrvatskoga kupa primarno je bio baziran na obranu, bez ideje u napadu. Stoga čudi izjava trenera odmah nakon ružnog poraza u Velikoj Gorici...
- Igračima nemam što zamjeriti, odigrali su najbolju utakmicu otkad sam u klubu - poručio je Tramezzani.

Nije vrijeme za šale

Ironično bi bilo kazati “šteta što i rezultat nije bio na razini najboljeg izdanja”, ali nema prostora za sarkazam, još manje za šaljive dosjetke.
Hajduk je u dva susreta u Velikoj Gorici pokazao svu kreativnu nemoć, a pritom su u kup-dvoboju izostale tražene komponente za pobjednički recept. Prije svega obrambena disciplina i koncentracija, jer ozbiljno posloženoj momčadi, a Tramezzani upravo stremi takvoj ekipi, ne smije se dogoditi Lovrićevo primanje i neometano šutiranje koje je rezultiralo sjajnim zgoditkom već nakon samo devet minuta igre.

U tom je trenutku propao Tramezzanijev plan držanja čvrste pozicijske igre, morao je Hajduk preuzeti više rizika i pokazati veću dozu kreacije. Međutim, sva kreativnost i u drugoj utakmici protiv Gorice stala je u poruku “daj loptu Livaji”.

Sve na Livaju

Već smo nakon prošlosubotnjeg dvoboja s Goricom upozorili “ne može se igra bazirati samo na jednom čovjeku”, ali postavka igre ostala je fokusirana na Livaji. Inače je Umut igrač na kojeg je koncentriran napad Hajduka, ali za Goricu Tramezzani nije imao Turčina.

Pred dvoboj Kupa ostao je i bez Kačaniklića, a “plan B” se sastojao od prilike za Jaira i Dolčeka, dok je Livaja postao “špica”. Međutim, Jairo je potpuno izvan forme, Livaja nije “devetka”, a Dolček nije opravdao povjerenje u ulozi “polušpica”.
Tramezzanijeva početna postava lako je neutralizirana u ofenzivnom dijelu, ali što je još lošije, ni promjenama s klupe ništa trener nije napravio ni dobio.

Nezamjetni Jakoliš umjesto neprimjetnog Dolčeka, a potom defenzivac Jurić umjesto Simića, ušli su u trenucima dok se kod 0:1 još mogla spasiti utakmica. Stekao se dojam da je Tramezzani stalno vjerovao kako će neki bljesak Livaje odvesti dvoboj u produžetke. Međutim, Hajduk je sa svojim jalovim napadima bio bliže primanju drugog pogotka nego poravnanju. Na kraju smo upravo i svjedočili takvom epilogu, neugodnom i visokom porazu, koji je otvorio čitavu seriju bolnih pitanja.

O treneru i njegovom obrambenom opredjeljenju, o velikom remontu momčadi koji bi trebao uslijediti ovog ljeta, o viziji budućnosti momčadi Hajduka...


Tramezzani je s dvije pobjede u Rijeci napravio veliki korak naprijed, optimizam je nakon Rujevice preplavio Poljud. Međutim, dva susreta s Goricom vratili su i klub i navijače u realno stanje još jednom potvrdivši da se sezona u rezultatskom dijelu mora nekako iznijeti “na mišiće”. Pokazali su i Tramezzanijeve kapacitete, njegovo viđenje nogometa temeljeno na čvrstoj obrani. Za veliki rezultat trebat će i veliki remont, ali proces neće biti jednostavan. Trebat će i kadra i novca.

Nije slučajno da je Hajduk drugu godinu zaredom u Kupu ispao od Gorice, treću zaredom nije prošao dalje od četvrtfinala. Nije slučajno da zadnje tri sezone Bijeli u prvenstvu balansiraju na nivou četvrte i pete pozicije.

Pljuske kao konstanta

Da je jedna godina u pitanju, onda bi rekli da je slučajnost, ali nažalost po navijače trofejnog kluba, ovosezonski rezultati postali su konstanta.
Uz to, prošla je i osma sezona bez trofeja, a do kraja ostaju dva mjeseca prvenstva i lov na četvrtu poziciju. Definitivno, još jedna u nizu sezona za brzi zaborav...

Inače, očekivalo se jučer dan nakon eliminacije u Kupu da će se oglasiti i netko od čelnika kluba, međutim, na Poljudu su se već okrenuli predstojećoj prvenstvenoj utakmici sa Šibenikom. Trener će biti na raspolaganju medijima u petak uoči subotnjeg dvoboja s dalmatinskim susjedom i to je sve što se tiče medijskog oglašavanja najvažnijih ljudi Hajduka.

Brazilac Jairo ‘ispucao‘ kredite

U tri dana u Velikoj Gorici potvrdio je Jairo svoju duboku krizu. U dva susreta s Goricom još jednom je pokazao da nije ni sjena igrača koji je do veljače prošle godine bio nositelj igre. I što je još važnije, bio je i golgeter. Međutim, u posljednjih 13 mjeseci postigao je tek jedan zgoditak u prvenstvu. Prošle subote protiv Gorice bio je jedan od najlošijih među skromnim Bijelima, tri dana kasnije u Kupu ista slika. Ispucao je Jairo kredit strpljenja navijača, još ostaje otvorenim pitanje kako njegovu igru vidi Tramezzani.


U Gorici je umjesto Jaira u finišu dvoboja ušao 18-godišnjak iz juniorskog sastava Bijelih, Solinjanin Stipe Biuk. Pokazao je više Biuk u tih nekoliko minuta provedenih na travnjaku, nego Jairo u gotovo kompletnoj utakmici. Biuk je igrač u formiranju, još čeka debi u Prvoj HNL, zasad u seniorskoj momčadi ima tek dva ulaska s klupe u Kupu protiv Zagreba i Gorice. Međutim, ako Hajduk teži stvarati momčad za budućnost, onda je vrijeme da se vidi i koliko može Biuk.


U situaciji kada Hajduk može biti četvrti ili peti, za budućnost kluba puno je bitnije kreirati momčad za iduće sezone, nego imperativno juriti europski plasman i odigrati rundu-dvije kvalifikacija s ekipom iskusnih. Već u subotu protiv Šibenika vidjet ćemo kakvo je trenerovo, ali i klupsko opredjeljenje. (jr)

TKO IH JE I KADA ZADNJIH SEZONA BACAO VAN IZ KUPA

SEZONA 2016. - 2017.
četvrtfinale Split - Hajduk 2:1
SEZONA 2017. - 2018.
finale Dinamo - Hajduk 1:0
SEZONA 2018. - 2019.
četvrtfinale Osijek - Hajduk 2:1
SEZONA 2019. - 2020.
osmina finala Gorica - Hajduk 2:1
SEZONA 2020. - 2021.
četvrtfinale Gorica - Hajduk 3:0

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 00:07